© Tokay

Trøtt og sliten i vinter? Du mangler kanskje dette vitaminet

Vind og kulde – for ikke å snakke om dette evinnelige mørket. Gjennom en lang norsk vinter er solens næringsrike stråler en mangelvare, og derfor anbefaler myndighetene at du supplerer kostholdet med solens vitamin om vinteren.

1. februar 2023 av Benjamin Creative for Tokay

Det kreves intet mindre enn rå viljestyrke å forlate den varme dynen på en kald vintermorgen. Utsikten til bussforsinkelser og nedisede bilruter kan ta pusten fra selv de aller mest morgenfriske. 

Det er ingen tvil om at vinteren kan være tøff å komme seg igjennom, og nettopp derfor er det viktig at kroppen din har de beste forutsetninger for å møte hverdagen. Du er kanskje allerede opptatt av søvn og kosthold – men hvordan står det til med D-vitamin?

Der et normalt og variert kosthold forsyner oss med de fleste vitaminene vi trenger, forholder det seg litt annerledes med D-vitamin. Som regel får vi nemlig i oss for lite D-vitamin igjennom kostholdet. Det er sjelden et problem om sommeren når vi samtidig danner vitaminet i huden med hjelp fra solens stråler, men om vinteren er det derimot mangelvare på solstråler på våre breddegrader. 

Derfor er det vanskelig å danne nok D-vitamin i kroppen, og det betyr altså at du raskt kan komme til å mangle vitaminet i vinterhalvåret. D-vitamin er et viktig næringsstoff for kroppens funksjoner, og har du mangel på dette vitaminet kan du bli ekstra sliten og få ømme ledd – for ikke å snakke om de konsekvensene som en langvarig mangeltilstand kan føre til på lengre sikt. Derfor er det spesielt viktig å passe på at du får i deg nok av solens vitamin om vinteren.

Her i Norge er det mange som får i seg for lite D-vitamin, og derfor anbefaler myndighetene at du tar et tilskudd med D-vitamin hver dag, og særlig i vintermånedene er det lurt å passe på at du får i deg nok. Les mer lenger ned i artikkelen, der vi ser nærmere på myndighetenes anbefalinger.

BetterYou Vitamin D Spray

Denne praktiske munnsprayen BetterYou er et lettopptakelig D3-vitamintilskudd som tas opp direkte gjennom munnen. Sprayformen er et praktisk alternativ til tabletter og kapsler som det er enkelt å ha med seg på farten. Emballasjen er laget av resirkulert havplast. 

D-vitamin bidrar til å vedlikeholde skjelettet, tennene og muskelfunksjonen, og det er viktig for celledelingsprosessen i kroppen. Bruk: Rist flasken hver gang før bruk. Spray direkte inn i munnen, gjerne mot innsiden av kinnet, og la væsken virke i noen sekunder. Daglig anbefalt dose er et spraytrykk tilsvarende 75 µg. Maksimal lovlig anbefalt døgndose for kosttilskudd til voksne er 80 μg.

Les mer om BetterYou D-vitamin her. Nå med -25% rabatt.

Vitamin D fra BetterYou er en rask og enkel måte å sikre at du får i deg helsemyndighetenes anbefalte daglige dose med D-vitamin.

Hva gjør D-vitamin?

D-vitamin er et fettoppløselig vitamin som hjelper kroppen med å ta opp og omsette kalk. Vitaminet bidrar dessuten til å vedlikeholde skjelettet, tennene og musklene, og forskning viser at mangel på D-vitamin kan øke risikoen for muskelsmerter og benskjørhet når vi blir eldre. I vinterhalvåret har mange her hjemme et lavere D-vitaminnivå i blodet fordi det er så få timer med dagslys, og derfor anbefaler myndighetene et D-vitamintilskudd på 10 µg daglig – 20 µg hvis du er over 75 år.

Mangel på D-vitamin – hvordan føles det?

Symptomene på D-vitaminmangel kommer først etter en stund og kan til forveksling likne på helt vanlige hverdagsplager. Derfor er det mange som går uvitende rundt med D-vitaminmangel. I utgangspunktet vises D-vitaminmangel som regel ved en generell tretthet og ømhet i muskler, skjelett og ledd. Depressive tanker og maktesløshet er også vanlige symptomer som kan oppstå, men heldigvis forsvinner ofte symptomene igjen når vitaminnivåene normaliseres.

Har du noen av disse symptomene og mistenker at du mangler D-vitamin, bør du kontakte legen din.

Hvor mye D-vitamin bør du ta?

Den anbefalte daglige dosen av D-vitamin for den generelle befolkningen er 10 µg per dag. For personer over 75 år anbefales det et daglig tilskudd på 20 µg. Dette for å opprettholde normale verdier av D-vitamin i blodet. Det er spesielt viktig å passe på inntaket av D-vitamin i månedene med bokstaven r (januar, februar, mars, april, september, oktober, november og desember).

Ha sprayen med deg i vesken – så har du kosttilskuddet i nærheten hvis du glemmer å ta det om morgenen.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...