Hypermobil test
© Getty Images

Test deg selv: Er du hypermobil?

Rådet om at hypermobile bare kan trene skånsomt, kan være foreldet. Her kan du lese om nyeste forskning innenfor hypermobilitet, og teste om du selv hører til gruppen av dem som er rammet av det.

11. september 2023 av Redaksjonen

Hypermobile kan godt løfte tungt 

Er du blant de 10—30 prosentene av befolkningen som er hypermobile? 

I så fall har du kanskje hørt at du bør holde deg unna tunge vekter og trene skånsomt. Det har i hvert fall vært den rådende anbefalingen – som du kanskje bør ta med en klype salt, ifølge forskere som nylig for første gang har testet hva tung trening med vekter gjør med hypermobile ledd.

De gjennomførte et forsøk med 100 pasienter med redusert styrke og funksjon i skuldrene, noe som er vanlig for hypermobile. Halvparten skulle gjøre skulderøvelser med håndvekter, mens den andre halvparten skulle gjøre lette øvelser og drive med stabilitetstrening uten vekter.

Etter 16 uker så forskerne at flere i vekttreningsgruppa var blitt bedre i skuldrene sammenlignet med dem som bare hadde trent forsiktig, og ingen av dem hadde opplevd noen forverring av symptomene. Vektene var tilpasset de enkelte deltakerne, så de startet på et nivå hvor de klarte å gjøre 8–10 repetisjoner. Sakte, men sikkert ble vektene tyngre – rundt tre kilo.

Ifølge forskerne som står bak dette forsøket, bør man på bakgrunn av det nye funnet revurdere anbefalingene om behandling og treningsråd som blir gitt til pasienter med hypermobilitet.

Kilde: British Journal of Sports Medicine


Test om du er hypermobil nedenfor ⬇️

Hypermobil forskning

NY FORSKNING viser at man bør revurdere anbefalingene om behandling og treningsråd som blir gitt til pasienter med hypermobilitet.

© Getty Images

Test deg selv: Er du hypermobil

En enkel metode til at måle hypermobilitet på er den såkaldte Beightons test, som bruges af læger. Får du mindst 5 point, er du sandsynligvis hypermobil.

  1. Lillefingeren kan overstrekkes mer enn 90º (1 poeng per finger).
  2. Tommelen kan føres inn mot underarmen (1 poeng per finger).
  3. Albueleddet kan overstrekkes mer enn 10º (1 poeng per arm).
  4. Kneleddet kan overstrekkes mer enn 10º (1 poeng per kne)
  5. Du kan uten problemer legge håndflatene i gulvet når du står med strake knær (1 poeng)


Hypermobile ledd
© Getty Images

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...