Når bør man oppsøke psykolog?
Kristina S. Moberg psykologspesialist
Psykolog og blogger på Psykologblogg.no. Opptatt av formidling også utenfor terapirommet. Skriver om stress, sårbarhet, sex, morsrollen, mindfulness, indre konflikter og mye, mye mer.
Terskelen for å oppsøke psykolog er blitt lavere siste femti år, også i Norge. Generelt er det blitt større aksept for å snakke om vår «psyke», både de sterke og svake sidene. Noen hevder at tilgangen til psykologer og fokuset på psykisk helse leder til en selvoppfyllende profeti. Altså at flere oppsøker hjelpeapparatet der de selv egentlig kunne håndtert utfordringene på egen hånd.
Noen spør seg om vi i 2015 har fått redusert tro på vår egen evne til å takle kriser, og dermed blir mindre autonome og robuste. Jeg har ikke svarene, men de fleste ser ut til å mene at åpenheten om psykisk helse er en svært etterlengtet og god utvikling. At lavere terskel for å be om profesjonell hjelp er et gode. Forskning har blant annet vist at mennesker som evner å oppsøke og hente støtte ved høyt stress, er de som kommer best ut.
Det å skulle håndtere alt på egen hånd, skamme seg over å streve eller takke nei til hjelp, er ikke de beste mestringsstrategiene. Det er viktig å ha tiltro til egne evner og ikke febrilsk lete etter hjelp. Men noen lidelser regnes som såpass alvorlige at det anbefales profesjonell hjelp av enten psykolog eller psykiater. Da skal ingen coach eller venn påta seg den rollen.
Alvorlige psykiske lidelser handler om oss mennesker når vi er på vårt mørkeste, når vi står i fare for å skade oss selv eller andre og har ekstrem indre psykisk smerte. Langt vanligere er det å bli rammet av mildere psykiske lidelser. Over halvparten av oss vil oppleve det i løpet av vårt liv. Frykt ikke, psyken vår er som regel rustet til å møte livets mangslungne vei. Og dersom vi får psykiske sammenbrudd, så er det per i dag mulig å finne hjelp. Men man må som regel være aktiv selv og ikke forvente å bli «reddet».
Så når er det på tide å ta grep? Som psykolog kan jeg oppleve klienter som frykter at problemene de oppsøker meg med, er for banale. Livet er proppfullt av utfordringer, det har de rett i. Vi blir alle satt på prøve når vi får beskjed om at vi har en sykdom, når kjæresten bestemmer seg for å bli ens eks, når barnet uteblir, når jobben tapes eller eksamen feiler. Når er tidspunktet for å be om henvisning til psykolog i det offentlige, Google «privat psykologhjelp» eller bestille time hos coachen? Og når er det best bare å ringe en venn og håndtere det selv?
Det er stor forskjell på å gå til fastlegen og gå til psykolog. Jeg har aldri opplevd at klienter har for banale problemer. Jeg har aldri sendt dem ut etter to minutter med en resept på hvile. Ethvert menneske har sin livshistorie og skrittet for å oppsøke psykologen med sitt private «jeg» blir alltid anerkjent og beundret av meg. Ved sterke belastninger og psykiske vansker er støtte en faktor for god løsning.