dame boksetrening
Ikke velg å gi etter:

Velg et godt liv selv om alt rundt deg skulle tilsi det motsatte.

© Getty Images

Når du møter motstand, er du en "fighter" - en som overlever?

Det finnes mange slike i verden. Som opplever motstand i livet så stor at du ikke helt kan fatte hvordan de fortsatt kan stå støtt på to bein, og endatil smile, le og fungere helt fint.

14. november 2018 av Silje Torp

Motstand.

Fra barnsben av har vi lært oss å unngå det. Livet skal helst være lett og deilig, og det ideelle er om vi flyter gjennom timer, dager og år uten for mye av det. Men sånn er det jo ikke. For livet består av mye motstand. 

Daglig opplever vi den i oss selv, fra andre eller fra omstendigheter langt utenfor vår kontroll.

Slik kan du motivere deg selv - har du hørt om triggerord?

silje torp
Silje Torp er Tara-spaltist:

Alder: 43. Familie: To barn (7 og 10 år).
Bor: Nesodden, utenfor Oslo. Aktualitet: Skuespiller, PT, mental ­trener og Tara-spaltist.

© Foto: Julie-Christine Krøvel

En som overlever

Et menneske som står meg veldig nær er en såkalt "survivor", en overlever:

En fighter.

Det finnes mange slike i verden. Som opplever motstand i livet så stor at du ikke helt kan fatte hvordan de fortsatt kan stå støtt på to bein, og endatil smile, le og fungere helt fint. Vel. De fungerer fint på tross av. De fungerer fordi de må.

I dette tilfellet er det snakk om store fysiske smerter gjennom mange år.

”Ja, hva gjør man, da? Man kan jo ikke legge seg ned og gi opp.” Du har rett, kjære deg. Og jeg er evig takknemlig for at du ikke gjør det. Verden trenger nemlig sånne som deg.

Lær deg hvordan du kan bli rustet for tøffe tider: Slik takler du motgang i livet

Nye veier til løsninger

Noen ganger kan du se tilbake på hendelser som var uvelkomne og ubehagelige da de oppstod, men som du i ettertid ser tvang deg til å finne nye veier til løsninger. Kanskje oppdaget du krefter du ikke ante du hadde, tenkte tanker du ikke visste du kunne produsere. De fant nye veier inn til deg selv og alle dine nyanser.

Motstand er en gyllen anledning til å bli kjent med alle nyansene i deg; og styrken din. Et brudd er smertefullt, men samtidig oppdager du kanskje at du klarer deg godt alene. At kjærligheten bor i deg og at den ikke ble borte for alltid. Kanskje kan du le litt når duppedingser ikke funker som de skal og når hele verden ser ut til å ha stått opp med feil bein. Kanskje griper du sjansen til å endelig høre på den lydboka og nyte alenetid når du sitter der i bilkøen du hisset deg opp over før. Du velger holdningen du inntar til en situasjon, selv der det ikke virker som du har et valg.

”Hva annet kan jeg gjøre; enn å gjøre det beste ut av det?” 

Men å gjøre det beste ut av det er også et valg. Fighterens valg.

dame i bokseringen
Velg det gode i livet:

Småting vi aser oss opp over, er kanskje bare nettopp dét: småting. De virkelig store tingene, de skjuler seg i alt det vi ofte tar for gitt.

© Getty Images

Ikke ta hverdagen for gitt

For noen er det en utfordring bare å reise seg opp av senga om morgenen. Fordi smertene er uutholdelige enten i hjertet eller i kroppen. For noen er ikke hverdagen en selvfølge. Noen lengter etter en vanlig dag; en sånn andre småklager over med alle sine små og store gnisninger. Noen skaper likefullt hver dag om til en god og lysende dag. En levelig en.

”Jeg vet ikke om noe annet. Jeg har et ønske om å ha det godt. Ta fatt i de små lysglimtene, og utvide de.”

Verden er full av overlevere som fanger lyset og utvider det ikke bare i eget liv, men deler det med alle rundt seg. Det koster dem mye, men de gjør det likevel. For premien er et godt liv på tross av alle odds. Å glede andre, se alt rundt seg vokse og blomstre. Å finne en slags ro og tillit i kaoset rundt seg. Å vite at alt kunne vært så mye verre.

Velg det gode livet

Vi kan ikke alltid velge hvor mye motstand vi opplever, men vi kan velge hvilken holdning vi vil innta. Vi kan velge hvem vi vil være når livet butter imot.

Det går faktisk an å velge et godt liv selv om alt rundt skulle tilsi det motsatte.

Småting vi aser oss opp over er kanskje bare nettopp dét: småting. De virkelig store tingene, de skjuler seg i alt det vi ofte tar for gitt. Og for noen dreier det seg om ørsmå lysglimt som til sammen samler nok lys til å gjøre et liv godt.

Kjære alle overlevere der ute (dere er mange!) : takk for at dere lyser vei...

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...