© Martin Cederblad

Ned i vekt med to dagers faste

Sliter du med kiloene selv om du trener og spiser sunt? 5:2-dietten fart på systemet.

19. mai 2014 av Cathrine Shück

Å faste i korte perioder hver uke har vært en kjent metode i treningskretser i mange år. Nå er metoden blitt populær blant slankere også. Du får mange positive og sunne resultater ved å redusere inntaket av kalorier i en kort periode. Det frigjør for eksempel veksthormoner som holder forbrenningen i gang, samtidig som du ikke mister muskelmasse.
De to metodene som er blitt mest populære er til dels ”ett døgns-fasten”, såkalt 8:16, hvor du i løpet av et døgn har et tidsrom på åtte timer da du spiser, og 16 timer da du faster. Du spiser med andre ord lunsj kl. 12 og middag senest kl. 19. På den måten får du 16 timer med faste mellom det siste måltidet om kvelden og frem til lunsj neste dag.

Den andre metoden kalles 5:2, eller todagersfaste, noe som innebærer at du spiser som vanlig i fem dager, og faster i to dager. Under dine to fastedager, som bør være separate, kan du spise/drikke opptil 500 kcal for kvinner og 600 kcal for menn. Mange velger da å bruke disse kaloriene til frokost og lunsj, og drikker deretter bare vann og te frem til neste dag.

Slik virker fastekuren

Hvordan virker dette på kroppen? Jo, kroppen kan sammenlignes med en bil. Hvis vi hele tiden fyller bilen med brensel, blir tanken aldri tom. Fordi kroppens brenselskilde er fett, så vil kroppen hele tiden lagre det som er til overs på ”tanken” hvis vi hele tiden fyller den opp. Slutter vi å fylle på mer brensel hele tiden, kommer vi etter hvert til å få mindre brensel på tanken, helt til det til slutt ikke er noe mer igjen.
Hvis vi ser på vår opprinnelse, så var vi mennesker jo som vi vet jegere. Det er meget trolig at vi ikke hadde ressurser nok til å spise 5-6 måltider mat om dagen, og kanskje vi heller ikke fikk noe å spise hver dag. Når vi endelig fikk nedlagt et byttedyr, spiste vi gjerne mye av gangen, og det er rimelig å tenke seg at kroppen da trengte en måte å lagre dette ”overskuddet” på, slik at vi senere kunne omdanne det til energi når det var knapt med mat.
Samme ting skjer når du regelmessig bruker en metode med ”periodisk faste”. Da får du kroppen til å bruke av sine fettdepoter som energikilde i stedet for å lagre fettet.

Begynnertips til faste

Ut fra et helseperspektiv er det veldig interessant å kunne påvise at periodisk faste også senker kroppens insulinnivåer. Når nivået av insulin er høyt, konsentrerer kroppen seg om å lagre næring og vil da ikke bruke noe av det lagrede fettet. Personlig kan jeg bare si at for meg og mine klienter fungerer den periodiske fasten helt utmerket. Jeg føler meg mer opplagt, og spiser dessuten mindre de andre dagene i uken, noe som også fører til en regulering av vekten. Det går også utmerket de andre fem dagene i uken å spise den maten man trives best med, og som man blir glad av å spise. 

Så mye kan du spise når du faster

Det finnes ingen helserisiko ved å kutte ned på kaloriene 1-2 dager i uken, så lenge du spiser normalt de øvrige fem dagene. De fleste som har prøvd denne metoden, føler seg bedre, blir mer opplagt, får bedre blodverdier og går langsomt ned i vekt.

Du rekker som oftest ikke å få abstinenser i løpet av denne korte fasteperioden, men du kan føle deg litt svimmel og trett utover kvelden. De fleste klarer likevel utmerket å trene også i disse dagene. Man kan også bli litt sur når man ikke har spist hele dagen. Sats da i stedet på en lett middag med kokte grønnsaker og litt kyllingkjøtt sammen med buljongen i oppskriften på neste side.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...