Grønn pepper, spansk pepper, sort pepper, hvit pepper i treskjeer.

Slik velger du riktig pepper

Salt og pepper er Norges mest solgte krydder. Men pepperens kvalitet blir ofte undervurdert. Visste du at typen pepper du bruker har mye å si for smaksopplevelsen?

21. april 2016 av Kommersiell redaksjon

I middelalderens Europa var pepper mer verdt enn gull. De fleste av oss har pepper i skapet og bruker det ofte, men du tenker kanskje ikke over alle mulighetene pepper kan by på? Akkurat som med sjokolade og ost, finnes det mange ulike typer pepper med store smaks- og kvalitetsforskjeller.

Perfekt pepper

Det finnes seks forskjellige kvalitetskategorier på pepper, og hvilket nivå du bruker i matlagingen har mye å si for smaksopplevelsen.

Hel sort pepper gir en annen smaksopplevelse enn kvernet. Og sort pepper skiller seg markant fra grønn pepper. Sort pepper kan brukes til det aller meste, men ikke glem at det finnes mange ulike typer sort pepper.

Pepperens forskjellige farger kommer av når i modningsprosessen den blir plukket.

– Til sopp og kjøtt passer den syrlige og friske smaken av grønn pepper perfekt. Hvit pepper er noe mildere i smaken enn sort, og egner seg derfor utmerket i marinader, dressinger og farseretter av kjøtt og fisk. Et lite dryss kan også gi tomatjuicen en total smaksoppgradering, sier kokk og krydderekspert Yngve Storrø i Santa Maria.

Santa Marias fineste pepper, Tellicherry er en eksklusiv peppersort fra Kerala i India. Tellicherry kan oppgradere en vanlig peppersaus til en uimotståelig peppersaus.

 

Hvilken type pepper bør du velge?

Sort pepper har en aromatisk og ren smak med en behagelig, varm styrke og en anelse av rå sopp. Den passer perfekt til fisk og skalldyr, storfekjøtt, dressinger, sopp, pizza, tomat, hodekål, pastaretter og ris. Hvis du tør bør du prøve litt kvernet sort pepper neste gang du spiser vafler med rømme og jordbærsyltetøy.

Hvit pepper har en fyldig og varm, litt stikkende styrke med innslag av fjøs og halm. Hvit pepper passer til fisk og skalldyr, svin, kalv, lam, hvit saus, spinat, blomkål, majones og skarpsaus.

Grønn pepper er syrlig og frisk med urteaktig gressmak og innslag av chèvre. Den passer til fisk og skalldyr, svin, kalv, lam, kylling, meieriprodukter og lyse sauser. Et hemmelig triks er å bruke den på jordbær.

Rosépepper har en blomsteraktig aroma med søtaktig fiolsmak og fyldig avrunding. Rosépepper passer utmerket til fisk og skalldyr, kalv, lam, kylling, lyse sauser, pastaretter, meieriprodukter og som dekorasjon. Prøv denne oppskriften på nydelige muffins med bringebær og rosépepper.  

Muffins med bringebær og rosepepper

Les mer om de forskjellige typene pepper Santa Maria har her.

 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...