Prøv disse fristende, glutenfrie bakverkene
Spiser du glutenfritt? Bak frokostprød, fruktpai og tortillas selv!
Pærepai med mandler
Glutenfritt trenger ikke å bety smakløst! Taras vektcoach Ulrika Davidsson tipser om disse fristende oppskriftene helt uten gluten.
En herlig og saftig pai med smak av mandler og pærer. Velg mellom å lage den i en stor paiform, eller i flere små paiformer. Server med vispet kremfløte, vaniljesaus eller en klatt crème fraîche.
Blir ca. 6 biter
200 g mykt smør
½ dl sukrin
3 egg
3 dl mandelmel
1 dl rismel
2 ts bakepulver
saften av ½ sitron
3 modne, store pærer
mandelspon til topping
Til servering:
vispet krem, vaniljesaus eller crème fraîche
Slik gjør du:
Sett ovnen på 175°. Visp smør og sukrin luftig med miksmaster i en bolle. Ha i egg, mandelmel, rismel og bakepulver, og pisk videre til en jevn røre. Ha i sitronsaften til slutt.
Fordel røren i en stor smurt form, ca. 25 cm i diameter, eller 4–6 mindre, smurte former.
Skrell og fjern kjernehuset på pærene, og skjær dem i mindre biter. Fordel pærebitene over røren. Skjær den siste pæren i skiver og legg skivene litt dekorativt på toppen. Strø over mandelspon.
Stek midt i ovnen i ca. 20 min. (ca. 15 min. for små paier) eller til en trepinne kommer ut tørr. La paien avkjøles i formen og server med vispet krem, vaniljesaus eller crème fraîche.

Frokostbrød med frø
Et godt brød til frokosten, som blir saftig av eplet og får litt sødme fra de tørkede fikenene.
Brødet holder i minst tre dager, men det går også fint å fryse det ned.
Et tips: Skjær brødet i skiver, legg i plastpose og oppbevar det i fryseren. Ta deretter ut en eller to skiver av gangen når du ønsker. Her kan du også variere med andre tørkede frukter, for eksempel aprikos eller dadler.
Lyst på nybakt brød, men orker du ikke å bake? Slik baker du brød og rundstykker med minimal innsats!
1 brød
25 g gjær
8 dl kaldt vann
2 ½ dl bokhvetemel
2 dl rismel
2 dl solsikkefrø
1 dl gresskarfrø
½ dl linfrø
½ dl sesamfrø
1 ¼ dl psylliumskall
1 ½ ts salt
1 ½ ss flytende honning
½ revet eple
6 finhakkede, tørkede fiken
Til formen:
1 ts rapsolje + ½ dl blandede frø
Slik gjør du:
1. Smul gjæren ned i en bolle og rør den ut i litt vann. Ha i resten av vannet sammen med alle de andre ingrediensene. Bland alt sammen til en løs deig og la den stå i noen minutter.
2. Smør en brødform på 1 ½ liter med rapsolje og strø i frø. Fordel deigen jevnt i formen. Topp med litt ekstra frø og la brødet heve seg på et lunt sted under et kjøkkenhåndkle i ca. 1 ½ time. Sett ovnen på 175° etter omtrent en time.
3. Stek brødet nederst i ovnen i ca. 80 minutter. Ta brødet ut av formen og la det avkjøles på rist under et kjøkkenhåndkle.
Glad i brødmat? Dette brødet baker du på 6 minutter!

Tortillas med søtpotet
Mettende og gode tortillas med kokt søtpotet i deigen. Spis dem nystekte med godt fyll.
Selv serverer jeg dem ofte med ferskost, røkelaks og grønnsaker. Men tacokjøttdeig, svarte bønner, tomatsalsa og guacamole er også veldig godt i disse.
8 stk.
50 g smør
2 ½ dl mandelmelk
2 ss flytende honning
Ca. 5 dl havremel
3 dl soyamel
1 ts salt
½ pose tørrgjær
300 g nykokt søtpotet
Slik gjør du:
Smelt smøret i en kasserolle og ha i mandelmelk, honning og krydder. Varm opp væsken til fingervarmt.
Bland 3 dl av havremelet, soyamel, salt og tørrgjær i en bolle. Ha i væsken og arbeid sammen til en klisset deig. La deigen heve seg under et kjøkkenhåndkle i ca. 1 time.
Bruk en potetpresse eller mos søtpotetene godt med gaffel, og bland dem godt ned i deigen. Ha deretter i mer havremel til deigen ikke er klisset lenger. Del deigen i 8 biter og kjevle dem ut til runde tortillaer på ca. 20 cm i diameter.
Stek tortillaene noen minutter på hver side i en tørr stekepanne på middels varme. De skal ha en fin farge. Server dem straks med godt fyll.
