Slik baker du eltefrie brød og rundstykker
Baker du eltefritt, får du fantastiske brød med minimal innsats. Se fremgangsmåten og de gode oppskriftene!
Perfekt resultat
Eltefrie brødoppskrifter er midt i blinken for deg som verken har verdens beste bakeri i nabolaget, vedfyrt brødovn, eller masse tid til å elte deig.
Med bare litt tørrgjør og veldig lang hevetid, får glutennettverket i deigen tid til å uvikle seg, og du kan bake saftige brød med flotte luftbobler – langt unna den tunge klossen som kan bli resultatet med vanlige brødoppskrifter.

Verdens enkleste brød
Dette eltefrie brødet tar bare 6 minutter å bake, ifølge Sverre Gunnar Haga som er forfatter av boken "Menn som baker brød" (Kagge forlag 2015). Trikset er å bruke kaldt vann, lite gjær og lang hevingstid.

Bak grytebrød
Har du fem minutter nå, og tid til å sette på stekeovnen om 12-17 timer, så har du det du trenger.
Skal du bake hele brød, trenger du en jerngryte med lokk Disse brødene kalles nemlig også grytebrød. En glovarm jerngryte med lokk gir brødet den herlige, knasende sprø skorpen vi får på franske landbrød. Nam!

Bak eltefrie rundstykker og baguetter
Men du kan også bruke eltefri deig til å lage rundstykker og baguetter.
– Bland gjerne ingrediensene sammen om kvelden, la deigen stå i 12 – 20 timer og stek baksten når du kommer fra jobb eller før en sen helgefrokost, foreslår Torunn Nordbø, daglig leder for Opplysningskontoret for brød og korn.

Fremgangsmåten
Dag 1 (gjerne kvelden i forveien) Ha alle ingrediensene i en bakebolle, og bland godt sammen. Deigen skal være ganske løs, men ikke flyte utover. Dekk bollen med plast, og la heve i romtemperatur over natten eller i 12-20 timer. Dag 2 Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og dryss mel utover. Hell deigen ut på bakepapiret. Strekk ut deigen ut og brett den inn mot midten et par ganger. Legg deigen med skjøten ned på bakepapiret. Dekk over deigen med et kjøkkenhåndkle, eller en stor bakebolle, og la etterheve i cirka 1 time.Når deigen er ferdig etterhevet, kan du enten:a. hvelve deigen forsiktig fra bakepapiret og opp i en varm gryte.
b. bruke en bakeskrape eller skarp kniv og dele deigen i avlange baguetter.
c. bruke en bakeskrape eller skarp kniv til å dele deigen i rundstykker.

Gammel tradisjon
Nordbø har viet den eltefrie baketeknikken et eget kapittel i sin nye bakebok "Grovt" (Samlaget).
– Det finnes oppskrifter på eltefritt brød tilbake til 1700-tallet, men det er bakeren Jim Lahey i the Sullivan St Bakery i New York som har fått æren for å ha gjort metoden allement kjent igjen. I Norge har matbloggere fulgt opp trenden – med Ina Janine Johnsen fra Mat på bordet i spissen, sier Nordbø.

Eltefrie rundstykker
Gi omtrent ni rundstykker ½ ts tørrgjær250 g fullkornshvetemel140 g hvetemel1 ½ ts salt3 dl vann Bak eltefrie rundstykker – se fremgangsmåten

Landbrød
Hevetid: 15-25 t.
Tid til etterheving: 2 t.
Du behøver:
400 g hvetemel
190 g siktet rugmel
10 g salt
1/2 ts tørrgjær
4,5 dl kaldt vann
0,5 dl olivenolje

Rugbrød
Hevetid: 15-25 t.
Etterheving: 2 t.
300 g siktet hvetemel
150 g fin sammalt rug
140 g grov sammalt rug
10 g salt
1 ts tørrgjær
4,5 dl kaldt vann
1 ss maltekstrakt
1 ss mørk sirup

Bondebrød
Hevetid: 15-25 t.
Etterheving: 2 t.
400 g siktet spelt
190 g fin sammalt spelt
10 g salt
1 ts tørrgjær
4,5 dl kalt vann
1 ss mørk sirup
