Denne maten gjør deg smartere
Mat har stor effekt på hjernen. Se hva du skal spise for å holde hjernen frisk.
Hjerneføde
Hjernen en det mest avanserte og det mest sårbare organet i menneskekroppen. Derfor er det viktig at den får de rette byggestenene og riktig drivstoff.
- Med god ernæring kan du bedre konsentrasjonen, hukommelsen, oppmerksomheten, kjenne deg lettere til sinns, og forebygge slitasjeskader som kan føre til Alzheimers eller Parkinsons sykdom, mener doktor Fedon Lindberg.
Klikk deg videre for å se hva du bør få i deg for at hjernen skal holde seg i god form.

Hjerneføde
- En viktig grunn til å stelle pent med hjerne er at den har den dårligste fornyelsesevnen av alle organene våre, sier Fedon Lindberg.
Forskere har oppdaget at hjerneceller faktisk fornyer seg, men at prosessen går svært langsomt.
Vitamin D er viktig for hjernen - noe eggeplommer og sollys er en god kilde til.
Kroppen produserer selv D-vitamin av sollys, mens i kosten er det særlig fet fisk, tran, eggeplomme og smør som er de beste kildene. Men mengden i mat kan ikke dekke kroppens behov - i hvert fall ikke om vinteren.
Mangel på D-vitamin kan ha sammenheng med depresjon, og doktorgradsstipendiat Marie Kjærgaard har funnet ut at personer med lavt D-vitamininnhold i blodet har 41% større sjanse for å utvikle depresjon enn de som har tilstrekkelig med vitamin D.

Hjerneføde
C-vitamin spiller en viktig rolle i produksjonen av adrenalin.
Vitaminet er også en av de mest effektive antioksidantene.
En stor, japansk studie viste at de som daglig spiste frukt og grønt faktisk halverte risikoen for hjerneslag i forhold til de som inntok frukt og grønt 1-2 dager i uka.
Omtrent alt av frukt, grønt og bær er gode kilder til vitamin C.
En av de viktigste kildene i norsk kosthold er appelsin og andre sitrusfrukter, men også kiwi, brokkoli, grønne blader, jordbær og paprika er rike på C-vitamin.

Hjerneføde
Noen av vitaminene i B-vitaminfamilien er livsnødvendige for en velfungerende hjerne. Spesielt viktig er B6, B12, og folat. Sink og magnesium bidrar også.
Matvarer med mye folat er grønne bladgrønnsaker som spinat, grønnkål, rosenkål, brokkoli og asparges, og sitrusfrukter som appelsin og grapefrukt, samt belgfrukter som linser og kikerter. Frokostblandinger med fullkorn er også bra.

Hjerneføde
Hjernens favorittmat:
For protein og vitamin B: Fisk, fjærkre, kjøtt, egg og meieriprodukter.
For omega 3, protein og vitamin B: Fet fisk.
For omega 6, vitaminer, mineraler og antioksidanter: Nøtter og frø.
For antioksidanter, vitaminer og mineraler: Frukt, bær, grønnsaker, urter, krydder og kakao.
Sannheten om omega-3 og omega-6.
