30 dager på Paleo-dietten
Vi har testet steinalderdiett med Paleo challenge i en måned.
PALEO-DIETTEN:
Går ut på: Paleo er basert på såkalt steinalderkost. Består av frukt, grønnsaker, kjøtt, fisk, nøtter og sunt fett. Det er ikke lov å spise korn, melkeprodukter, belgfrukter eller sukker. Ikke noe søtningsstoff, aller helst økologisk mat og så lite tilsetningsstoffer som overhodet mulig. Dette er ikke en slankekur, men en utfordring til å spise frisk, «ren» mat, full av vitaminer hver dag.
Min motivasjon: Jeg reagerer ikke særlig bra verken på mat med gluten eller større mengder av melkeprodukter, og ønsker å se hvordan 30 dager helt uten dette vil påvirke både meg og magen. 3 freshe juiceoppskrifter
Før start: Kanskje er jeg overmodig, men jeg tror jeg skal klare dette bra. Jeg er vant til å spise mat uten gluten, er glad i frukt og grønt, og er ikke spesielt opphengt i godteri og sukkerstappet mat. Hvor vanskelig kan det være, liksom? Men når handlelisten kommer på e-post dagen før testperioden starter, kjenner jeg angsten komme likevel. Det gjelder særlig punktet om melkeprodukter. Ikke noe ost (hjelp), ingen steking i smør og ikke yoghurt (nei og nei). Heller ikke melk i kaffen. Jeg overdriver ikke når jeg sier jeg drikker en kaffe latte om dagen. To til og med, hvis jeg er litt trøtt og synes jeg fortjener det. Ikke noe smågodt. Ikke ris heller, og jeg som er så glad i ris. Hva i alle dager er jeg blitt med på?

UKE 1:
Vi er en gjeng som møtes på informasjonskurs om Paleo Challenge. Som det ligger i navnet, skal dette være en utfordring. Det er ikke en slankekur, men en måte å rense kroppen for matvarer som skaper ubalanse.
Alle har ulike grunner for å være her. Noen er aktive sportsentusiaster som vil gi kroppen best mulig bensin, noen vil gå ned noen kilo, andre vil som meg se om man får det bedre av å gi kroppen en overdose vitaminer og hjemmelaget sunn, fersk mat. Vi får en mappe med bakgrunnen for dietten, går igjennom hva vi kan spise og ikke spise. Vi snakker om utfordringer og får en god dose oppmuntring.
Det opprettes en Facebook-gruppe slik at alle på kurset kan oppmuntre hverandre eller stille spørsmål underveis, før vi møtes igjen om to uker. Når jeg er der høres det greit ut, men jeg er ikke kommet lenger enn ut av døren, før jeg kjenner at jeg er nervøs. Kan jeg egentlig klare dette?
Dagen etter starter jeg mitt nye liv med en liten omelett og noen bær. Kaffe uten melk. Det smaker greit og jeg er mett, det er det viktigste. Vi har heldigvis gode salater på jobben til lunsj, men utover dagen kjenner meg overraskende «kjørt». Og svimmel.
Jeg har aldri tenkt så mye på mat som nå, og jeg er ganske gretten. Dette har jeg fått beskjed om at kan skje når kroppen omjusterer seg, og på dag tre har jeg fått det litt bedre. Likevel føles det som om jeg sliter med å få i meg nok mat. Jeg fyller på med nøtter og frukt mellom måltidene, og blir skikkelig glad når jeg får en stor biff og salat til middag.
Jeg savner ikke godteri og kornprodukter ennå, men synes livet er tøft uten yoghurt og melk. Jeg savner kaffe latte! Jeg holder koken utover uken, men er skikkelig trøtt om kvelden. Kjøper usøtet mandelmelk og prøver meg på en paleo latte. Det smaker litt bittert, men jeg er likevel superfornøyd. Kaffelykke!

UKE 2:
Dagene går sin gang. Jeg klarer å justere meg ganske greit, men føler meg ennå slapp. Dessuten er jo dette ganske kjedelig. Spisingen blir mer praktisk enn kos. I en hektisk hverdag er det vanskelig å få nok tid til å eksperimentere med å lage ny mat. Og mann og tre barn er ikke alltid villige til å prøve kjøkkenkunster à la steinalderen.
På Facebook-siden legger flere av medlemmene ut bilder av de lekreste retter. Noen ganger blir jeg inspirert, andre ganger mister jeg nesten motet. Og sosialt sett er dette rett og slett drepen. På seminar med jobben må jeg be om å få laksen uten fløtesaus. Ikke poteter heller. Vin? Nei, takk. Dessert? Er du gæren! Og slik fortsetter det. Heldigvis er det januar, og det gjør det lettere å være måteholden - på alle måter. Og magen føles fantastisk.

UKE 3:
Jeg spiser mye av det samme. Det går i varianter av omelett, speilegg, kylling-suppe i kokosmelk, koteletter og salat. Jeg begynner å bli lei, så nå må jeg prøve noe nytt. Jeg leser utenlandske blogger og nettsider, og gjør stor suksess med mine forsøk på søtpotetpuré, paleo-ris (raspet blomkål stekt i panne med litt løk) og paleo-pannekaker laget av mandelmel, egg, Farris og eplejuice. Pannekakene er en kjempeoppdagelse. Funker til frokost med tinte bær og som mellommåltid på jobben. Fredag får jeg servert lammecarré til middag. Det smaker fantastisk. Jeg har nesten aldri blitt så glad for god mat som nå. Det hjelper på humøret! Måltidet avsluttes med bakte eplebiter med kanel og nøtter. Men dagen etter krasjlander jeg. Kjenner jeg sliter med motivasjonen, og når vi har noen venner på middag, så sniker jeg meg til et glass Cava.
Hvert eneste feilskjær kan visstnok ødelegge effekten av denne dietten, det får så være. Men jeg har litt dårlig samvittighet etterpå. Så jeg sier det ikke til noen - i hvert fall ikke resten av paleo-gruppen…

UKE 4:
Dette er den letteste uken. Jeg er kommet godt inn i nye spisevaner og ting går litt av seg selv. Og jeg ser slutten! Siste helgen er det likevel som om kroppen ikke har mer energi. Egg og bacon til frokost hjelper litt, men jeg føler meg ganske tom resten av dagen. Mulig jeg ikke spiser nok, men jeg gjør så godt jeg kan.
Jeg forsøker å drikke mye vann, og Farris er blitt en god venn. Jeg har egentlig ikke savnet godteri, men i dag skulle jeg ønske jeg kunne spise noe søtt. Det føles som om kroppen trenger det. I hvert fall hodet. Mulig det er innbilning, men jeg føler at jeg er sløvere og har dårligere hukommelse enn normalt. Men magen har til gjengjeld sjelden vært bedre. Og det var jo i grunnen målet med å gjøre dette.
Jeg rekker ikke innom samlingen på den siste dagen av Paleo Challenge, men jeg har gjennomført 30 dager som steinalderkvinne (hvis du ser bort i fra ett glass Cava). Det er jeg ganske så fornøyd med!

Konklusjon:
Fordelen er at man kan spise så mye man vil av ja-maten. Dietten er ganske lett å forstå, selv om den skaper en del begrensninger. Dessverre er ferskt kjøtt, fisk, frukt og grønnsaker ganske dyrt. Særlig om de er økologiske. Det kreves at man planlegger innkjøpene nøye, og det er ikke lett å finne mat på sparket. Sosialt er dietten også ganske hemmende. Jeg pønsket lenge på hva det første jeg skulle spise eller drikke når utfordringen var ferdig. En muffins? Kaffe latte? En pose smågodt? Men hva gjorde jeg? Egentlig ikke så veldig mye.
Jeg har slått meg til ro med en slags bedagelig variant av Paleo-kost. Jeg har innført en skvett melk i kaffen og en del andre melkeprodukter. For selv om det er deilig med godteri og is, så trenger jeg det ikke. I hvert fall ikke så ofte. Men jeg kan vanskelig klare meg uten melkeprodukter. Men noe fra Paleo-dietten skal være med videre. Ja til mer hjemmelaget mat, mer rent kjøtt, fisk, frukt og grønt! For om hodet i blant har føltes sløvt, så har magen kost seg skikkelig. Jeg gikk ned 2,5 kilo i testperioden.
Les også vår 30 dagers-test av Dukan-dietten.
Kilde: Kurs med oppfølging hos Crossfit Oslo, kr 1800. «The Paleo Solution - The original human diet» av Robb Wolff fra Amazon.com, kr 95.



