Guro har testet den superstrenge Dukandietten.
Lene, Guro og Andrea har testet hver sin trenddiett i 30 dager. Resultatet fra disse testene kan du lese her.
Guro, journalist i Stella, levde på den superstrenge dietten til den franske legen Pierre Dukan i en måned. Kjernepunktene i diettens første fase er å spise mest mulig rene proteiner, og minst mulig fett, sukker og andre karbohydrater. Dietten begynte med en angrepsfase med tre dager der kostholdet kun besto av proteinmat, deretter var det annenhver dag med kun protein og protein+noen grønnsaker.
Les mer om dietten på nettsiden dukandiet.co.uk.
Her er Guros matdagbok, dag for dag.
Mandag 9.januar
Dagen før dietten begynner. Dyp skepsis. Gruer meg. Null motivasjon. Tenker at denne dietten tar vekk alt som er hyggelig med mat, og at det som står igjen er et regime der alt er strengt forbudt, og det som er lov er rare greier som vanskelig lar seg kombinere med et sosialt, normalt kosthold. Planlegger likevel innkjøpsliste for dagene som kommer. Må lagre opp Skyr, cottage cheese, magert kjøttpålegg og yoghurt. Og egg, masse egg!
Slik får du sunnhetskabalen til å gå opp
Tirsdag 10.januar
Frokost: Te, egg, skyr. Føles helt ok.
Kjøp havrekli! Gikk på en smell på butikken i går, og kjøpte hvetekli i stedet. Det var jo helt feil. Dukan mener jeg må spise to spiseskjeer havrekli hver dag. Jeg mistenker at dette er for å holde fordøyelsen i gang, men det nevner den diskret doktoren ingenting om.
Lunsjen i kantina på jobb: Her er det ingenting jeg kan spise! Pastaen er selvfølgelig utelukket. Men også de grønne, fristende salatene, makrellen i tomat (pga tomaten) og alt av brød er strengt forbudt. Det eneste jeg finner innenfor reglene er kokt skinke, som jeg spriter opp med litt sennep og sylteagurk. Sylteagurken er bare lov som krydder, ikke i så store mengder at den kan kalles grønnsakstilbehør. Jeg drister meg til tre skiver skinke. Må ut og kjøpe proviant rett etter lunsj. Skinkeskivene har stilt den verste sulten, men jeg må ha mer. Kjøper 0%yoghurt, Skyr og kyllingpålegg i butikken og fyller kjøleskapet på jobb.
Litt tung i hodet, men ellers i fin form.
Tar en kopp kaffe, bøtter ned en liter vann og fyller på med en Yoplait 0% vanilje på ettermiddagen.
Middag. Er sulten, men ikke ekstremt. Har vært mye mer sulten andre dager etter en arbeidsdag med stor lunsj og snacking. Steker to kyllingfileter lett i panna med hvitløk og krydder, inn i ovnen. Spiser den ene med cottage cheese blandet med basilikum.
Drar ut på årets første skitur, en time med relativt høyt tempo går helt fint. Mye energi når jeg kommer hjem, vet ikke om det er skituren eller kostholdet. Fikk endelig tak i havrekli, og blander dagens 1,5 spiseskje ut i en yoplait 0%-yoghurt. Føler jeg må ha enda mer mat. Har ikke spist så mye i dag, og særlig etter trening føler jeg at jeg bør få i meg noe ekstra. Tar litt cottage cheese på tre skiver med pepperskinke.
Ikke sulten i det hele tatt når jeg legger meg.
Oppskrifter på anti-stressmat
Oppskrift på sunne kaker
Onsdag 11.januar
Pakker med meg den andre kyllingfileten fra dagen før på jobb, klok av skade fra lunsjen dagen før. Samme frokost som dagen før.
Går til jobb, så da er dagens 20 minutter obligatoriske gåtur unnagjort, og vel så det (40min).
Smart å ta med kyllingfilet hjemmefra, for til lunsj var det igjen ingenting jeg kunne spise bortsett fra kokt skinkepålegg.
Veide meg før lunsj: Ned 2,1 kg! På én dag! Dukan sier at dette er mest vann, og skal bidra til videre motivasjon. Det har han rett i.
Litt mer nedtur etter lunsj i dag enn i går. Spiser en vaniljeyoghurt. Fortsatt sulten. Spiser noen skiver med kyllingpålegg. Fortsatt sulten. Drikker te, kaffe og drikker vann. Spiser en ny yoghurt, denne gangen med bringebær. Litt sukker må kanskje til. Står i boka at man kan bli litt slapp i denne angrepsfasen. Jeg har egentlig bare følt meg full av energi hittil, men nå begynner nedturen å kommer så vidt. Får rett og slett ikke i meg nok mat. Greit at jeg har lov til å spise så mye jeg vil, men det er grenser for hvor mye kyllingpålegg og yoghurt jeg har lyst til å stappe i meg. Maten i denne dietten er ikke spesielt fristende.
Slutten av denne arbeidsdagen er ganske grusom, veldig veldig sulten. Går halvveis hjem, men må kapitulere og sette meg på en trikk. Vel hjemme kaster jeg i meg en skje med cottage cheese for å stagge den verste sulten mens laksefiletene står i ovnen. Har skvist over sitron og krydret med sitronpepper. Mikser mager kesam, cottage cheese, litt sennep, pepper og vårløk til en gugge å ha ved siden av. Spiser to fileter og blir stappmett. Men har ennå ikke fått i meg dagens rasjon av havrekli, så forsøker meg på Dukans gallette, noen slags lapper som stekes i panna. Det blir mer en kornrøre enn en kake, men smaker helt greit.