10 på topp supermat
Se hvilke typer supermat som påstås å være aller mest super.
Hva er supermat?
Supermat er mat, som ifølge tilhengerne, inneholder en stor mengde konsentrerte næringsstoffer. Det skal både sikrer god helse og forebygger sykdom.
Supermat skal være viltvoksende eller økologisk framstilt. Det ideelle er at den ikke er bearbeidet, men fortsatt er så naturlig som mulig.
NB: Effekten av supermat er ikke tilstrekkelig vitenskapelig dokumentert. Denne artikkelen viser påstander om kostholdstrenden supermat.
Se hvilke 10 typer supermatvarer som anses for å være de beste.

1: Spirulina
Spirulina er en alge som kunne blitt kalt naturens multivitamin. Spirulina inneholder 10 ganger mer kalsium enn melk og 100 ganger mer betakaroten enn gulrøtter.
Mellom 50% og 70% av spirulinaen er lettfordøyelig protein, og algen skal kunne bedre fordøyelsen og bidra til avgiftning.

2: Kakao
Kakao i rå, ubehandlet form påstås å være den matvaren som er aller mest rik på antioksidanter. Raw kakao fåes i form av kakaobønner, kakaonibs eller kakaopulver.
Lag din egen sunne sjokolade av kakao. Du kan også tilsette en teskje kakaopulver i smoothies.

3: Kamut hvetegress
Kamut hvetegress sies å være den mest basedannende av alle grønne grønnsaker. Hvetegresset er rik på klorofyll, som skal øke oksygentransporten til cellene - og rikelig med oksygen skal også fremme fordøyelsen og virke antibakterielt.
Hvetegress er lettest å innta som pulver tilsatt i smoothies, eller i form av kapsler.

4: Kokosolje
Kokosolje (extra virgin) kan bidra til å styrke immunforsvaret og opptaket av fettløselige vitaminer.
Kokosolje kan gi langvarig energi og stabilisere blodsukkeret. Den egner seg både på brødskiven og til steking, baking og frityrsteking.

5: Hampfrø
Hampfrø sies å være den rikeste kilden til essensielle fettsyrer i planteriket. Hampfrø inneholder også proteiner, vitaminer og mineraler.
Et lite dryss gir ekstra næring til salaten.

6: Gojibær
Gojibær skal være proppfulle av næringsstoffer, og egner seg godt som energigivende snacks. Det sies at antioksidanter og polysakkarider kan gi en antialdrendeeffekt i cellene, og styrke immunforsvaret.
Gojibær kalles også kinabukketorn eller ulvebær på norsk. Spis de tørkede bærene som de er, eller ha dem i musli, smoothies, kaker, brød eller salater.

7: Aloe vera
Aloe vera er en helbredende plante til både utvortes og innvortes bruk.
Innvortes: Inneholder en kraftig antioksidant, og forlenger antioksidantenes levetid i blodet. Den styrker immunforsvaret og øker kroppens opptak av vitamin C og E. Saft fra aloe vera kan bedre fordøyelsen og hjelpe mot kroniske betennelsestilstander i fordøyelsessystemet. Planten smører og heler slimhinner, også de i tarm og magesekk. Stimulerer til økt bloddannelse.
Utvortes: Den kan virke helende på sår, og brukes mot psoriasis og skader fra røntgenstråler. Skal være betennelsesdempende også ved utvortes bruk.

8: Tart cherry
Tart cherry sies å inneholde seks ganger mer antioksidanter enn enn blåbær. Tart cherry kan virke betennelsesdempende og lindrende på leddplager.
Råvaren kjøpes flytende og blandes med vann til en enkel og sunn energidrikk.

9: Acaibær
Acai er bærene av et palmetre som vokser i Sør-Amerika. De er fulle av kraftige antioksidanter, fettsyrer, aminosyrer og fiber. De skal gi mye energi, og også virke betennelsesdempende.
Kjøpes som pulver eller juice.

10: Amla
Amlatreet er en av de viktigste medisinplantene i indisk ayurvedisk legekunst, og bæret skal være en av naturens største kilder til C-vitamin. Inntak av naturlig C-vitamin har en gunstigere effekt på kroppen enn kjemisk fremstilt C-vitamin. Antioksidantene i amla kan forsterke vitaminopptaket i kroppen.
Amlabæret har en lang liste påståtte effekter:
Bæret skal virke antialdrende, beskytte huden, styrke immunforsvaret, leveren, fordøyelsen, tenner og skjelett, hjernen og mentale funksjoner, og øke jernopptaket.
Tørkede, pulveriserte amlabær fåes kjøpt som kapsler.
