© Svein Finneide

Kirsti både overvant den lumske kreften – og ble mamma

Finnmarkskvinnen var knapt 30 år da hun bestilte legetime med ulmende mistanke om at noe var galt. Selv om hun hadde fulgt oppfordringen om jevnlig celleprøve av livmorhalsen, følte hun seg ikke trygg.

7. september 2021

Kirsti Bergstø

Alder: 40.
Bor: På Gjelleråsen i Nittedal.
Familie: Samboer, en sønn på 8 år.
Jobb: Nestleder i SV, Stortingskandidat for Akershus.
Sosiale medier: Facebook og Instagram.

Ti år senere er hun fortsatt takknemlig for at kreften ble oppdaget på et tidlig stadium, og at de som behandlet henne hadde solid kunnskap og oppdatert forskning å støtte seg til. Som hun oppsummerer: 

– Å få diagnosen livmorhalskreft var på en måte en todelt opplevelse. Selvsagt var det skrekk og gru og masse angst, men fordi det er en sykdom som har tatt mange liv, har den fått mye oppmerksomhet og bra med forskningsmidler. Det er utviklet forebyggende vaksine, og Kreftforeningen har årlige kampanjer med oppfordring om å sjekke seg. 

I likhet med brystkreft er livmorhalskreft en av de få kvinnesykdommene som tas på alvor. Fordi Kirstis kreft ble oppdaget tidlig, fikk hun muligheten til å gjennomgå en fertilitetsbevarende operasjon. Dette er et inngrep som kan tilbys når svulsten er mindre enn to centimeter, og kvinnen enten ikke har fått barn, eller ønsker seg flere. Ett år etter operasjonen ble Kirsti mamma til en liten gutt. 

– Jeg var nok en av de første som bar frem et barn etter en slik operasjon, sier hun. 

– Selvsagt var det et risikosvangerskap, og jeg ble fulgt tett opp hele tiden. Jeg vet at det ikke går like bra for alle. Jeg er svært takknemlig for den medisinske kompetansen som hjalp og støttet meg. 

Som nybakt mamma var Kirsti midt oppe i en hektisk valgkamp. Baby Harald var med på valgvaken da hun i 2013 ble valgt inn på Stortinget for Finnmark SV. Etter fireårsperioden som fast representant, måtte hun de neste fire møte som vara. Med ny og permanent adresse i Nittedal står Kirsti øverst på SV-listen i Akershus ved høstens valg. Hun vet at mer oppmerksomhet rundt kvinnehelse og det å ta aktivt vare på velferdsstaten er noe hun vil kjempe for i årene som kommer. 

Les også: Det norske helsevesenet gjør systematisk forskjell på kvinner og menn


Kirstis store kampsak som politiker er mer oppmerksomhet rundt kvinnehelse.

© Svein Finneide

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...