© Getty Images

Hvis du ofte er godtesugen om kvelden kan mobilen være årsaken

En time med blått lys fra telefon, pc eller nettbrett, er nok til å øke søtsuget.

1. oktober 2020 av Redaksjonen

Får du ofte lyst på sjokolade etter at du har pusset tenner? Det kan muligens skyldes at du har tatt med elektronikk opp i sengen. 

En time med blått lys kan aktivere søtsuget

Et nytt forsøk med rotter viser nemlig at bare én time med det blå lyset som ofte er i skjermen til telefoner og nettbrett, kan aktivere suget etter noe søtt.

I forsøket ble rotter som var vant til en menneskelig døgnrytme, eksponert for blått lys i én time om kvelden. Etterpå kunne de velge mellom balansert, standard rottemat og vann eller svinefett og sukkervann. Forsøket viste at rottene drakk mer sukkervann den kvelden de ble eksponert for blått lys, enn ellers.

Forskerne registrerte også en forandring i rottenes glukosetoleranse dagen derpå, noe som kan være tegn på type 2-diabetes.

Kilde: University of Strasbourg

Se nedenfor hvordan du kan beskytte deg mot det blå lyset

NATURLIG LYS Sørg for å få mest mulig naturlig lys om dagen

© Getty Images

Beskytt deg mot det blå lyset 

Skjermlys om kvelden forstyrrer også produksjonen av søvnhormonet melatonin. 

Få mye lys på dagtid: Kom deg ut i løpet av dagen for å få mest mulig naturlig lys. Det hjelper den indre klokken og motarbeider skadene fra det blå lyset om kvelden. 

Sett telefonen i nattmodus: Hvis du ikke klarer å holde telefonen ute av soverommet, så bruk den funksjonen som ofte heter «Night Shift». Den forandrer det blå lyset til en varmere og mer rødlig farge som gjør det lettere å sove.

Se også: På tide med en pause fra mobilen?


Seneste

Kanskje er du også interessert i...