Vaske hendene med vann og såpe over rund vask

Antibac eller håndvask – hva er mest effektivt? Eksperten gir deg svaret her.

© Getty Images

God håndhygiene – antibac eller håndvask?

Eventuelt farlig virus sitter i skitten på hendene. – Det er skitten jeg vil få bort, sier forsker Jessica Lönn-Stensrud. Her får du hennes beste råd for å minske virussmitte via hendene.

5. mars 2020 av Torunn Pettersen
Jessica Lönn-Stensrud er forsker og førstebibliotekar ved Realfagsbiblioteket ved UiO

Forsker og forfatter: Jessica Lönn-Stensrud har skrevet boken «Vi må snakke om bakterier», hvor hun tar for seg både de farlige og de harmløse bakteriene. 

© Kagge Forlag

Jessica Lönn-Stensrud har en doktorgrad i mikrobiologi og en mastergrad i biokjemi. Hun jobber som forsker og i hennes nyeste bok, «Vi må snakke om bakterier», slår Jessica et slag for den viktige håndhygienen for å unngå smitte.

Antibac eller håndvask?

– Jeg er ikke en veldig stor fan av desinfeksjonsmidler hvis det ikke er i helsevesenet, der har det absolutt en viktig rolle. Det er også greit å bruke hvis man ikke har noe annet å bruke. Jeg er heller en stor fan av å vaske hendene med såpe og vann. Det er jo skitten på hendene jeg vil få bort, det er der eventuelle forkjølelsesvirus eller magesykevirus finnes. Med såpe og vann blir skitten også borte, det blir den ikke med desinfeksjonsmidler.

Desinfeksjonsmidler inneholder alkohol, og det ødelegger blant annet bakterienes cellemembran. Er du skitten på hendene vil alkoholen i desinfeksjonsmiddelet ha problemer med å komme i kontakt med bakteriene.Desinfeksjonsmiddel har også liten effekt på norovirus som gir omgangssyke. Derfor synes jeg håndvask med såpe er best, slår forskeren fast.

Les også: Virus: Dette kan du gjøre for å unngå smitte

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...