© tara.no

Glemmer du denne viktige dusj-rutinen?

Dette skal du se etter når du undersøker brystene for brystkreft.

3. mars 2013 av Maria Aavatsmark

Det tar bare fem minutter, og skal bare gjøres en gang i måneden. Likevel er det sikkert mange som kan telle på én hånd hvor mange ganger de har sjekket brystene. Men, damer, selvundersøkelse av brystene står høyt på lista over ting du ikke bør skulke unna.  

Bare i Norge vil én av 10 kvinner utvikle brystkreft i løpet av livet, men antall kvinner som overlever brystkreft er heldigvis økende. De fleste oppdager kreftsvulstene i puppen selv, og jo før vi oppdager det, jo bedre er det. Å sjekke puppene regelmessig selv er den sikreste veien til en tidlig diagnose. Derfor bør du sette av fem minutter i måneden til å sjekke at alt står bra til.

Kreftforeningen anbefaler selvundersøkelse allerede fra 30-35 årsalderen. Få kvinner får brystkreft i den alderen, men hensikten er at du lærer å kjenne puppene dine.

Slik skal det gjøres:

1. Friske pupper har også klumper

Normale klumper er naturlig myke. De kan flyttes rundt med fingeren, og de endrer dessuten størrelse når vi har mensen. Bli kjent med puppene dine ved å klemme og granske dem på samme tidspunkt hver måned. Gjør det rett etter mensen, for da er puppene myke og lette å undersøke. 

2. Ikke alle klumper er runde

Ett kjennetegn på farlige knuter er at de ofte er harde. Et annet kjennetegn er at de ikke kan flyttes rundt på med fingeren, men holder seg på samme sted. En farlig klump kan være både avlang, rund og flat, eller firkantet som en legokloss. Mange beskriver den som en frossen ert eller en steinkule, men dette varierer.

3. Brystkreft kan også finnes i armen

Bare én prosent av brystkreftsvulstene havner utenfor selve puppen, men det kan skje. Når du sjekker puppene, er det derfor viktig å kjenne etter i armhulene også. De fleste forandringer i brystene er godartet, men bare legen kan avgjøre hvilke som er det.

4. Kreftsvulstene kan ligge nærme hudoverflaten

Noen klumper kjennes ikke når man klemmer på puppen, men bare når man stryker lett over huden. Det ideelle er ett fjærlett stryk, ett litt fastere trykk og ett der du masserer dypt nede i brystvevet. Og glem ikke brystvorten!

La puppesjekken bli en rutine du gjør i dusjen, og gjør alltid undersøkelsen på samme måte. Det tar bare fem-seks minutter å undersøke puppene. Og det har vi tid til.

 

 

Seneste

Kanskje er du også interessert i...