Fikk bedre livskvalitet etter øyeoperasjonen

Dårlig alderssyn er et problem for mange, men Vigdis Jordal nekter å la seg stoppe av noe.

6. juni 2017 av Kommersiell redaksjon

Vigdis Jordal (56) er foredragsholder, konferansier, lyriker, skribent og sosial entreprenør. Hun har bakgrunn som farmasøyt og markedssjef, og har jobbet i både USA og Israel. Jordal har en travel hverdag med mann, tre sønner og hund. Hun elsker å reise og løpe maraton. Med en særdeles aktiv livsstil er helsen viktig for Jordal, men det var ikke kroppen som satte kjepper i hjulene for henne, men synet.

Avhengig av briller og linser

Hun har hatt godt syn hele livet, men da hun var i 40-årsalderen måtte hun, som så mange, begynne med lesebriller. Derfra ble synet bare dårligere og hun var helt avhengig av flere forskjellige briller for å komme seg gjennom hverdagen.

– Jeg måtte ha et par til lesing og et annet til bilkjøring. Som konferansier ble det slitsomt å stå på scenen og bytte mellom å se på manus og på folk. 

Linser ble redningen og i 9 år brukte hun dagslinser.

– Men selv med de beste og dyrest linsene måtte jeg ha briller som backup i vesken. Om kvelden var øynene irriterte og jeg ble ofte trøtt i hodet. Det ble et stressmoment, forteller Jordal.

Hemmet av dårlig alderssyn

Hun har opplevd det meste når det kommer til pinlige og, faktisk farlige, hendelser i hverdagen på grunn av dårlig alderssyn.

– Jeg gikk rett på en glassdør i en butikk og slo meg skikkelig. Sånn som du bare ser på film liksom – så pinlig. En annen gang skulle jeg kjøre til flyplassen i Spania en tidlig morgen. Jeg hadde dårlig tid. På veien merket jeg at skiltene var så uklare og jeg så dobbelt. Da jeg stoppet for å sjekke linsene, oppdaget jeg at jeg hadde to linser på hvert øye – at det går an!

Synet ble også en utfordring når det kom til trening og aktivitet.

– Trening og briller funker bare ikke og linser pluss maraton, svette, vind og sol funket også dårlig selv med raske briller og caps. Sykkelturer og strandliv er også en utfordring når man er avhengig av briller eller linser.

Unødvendig å operere? 

Hun hadde selvfølgelig hørt om øyeoperasjoner, men var skeptisk.

– Moren min har grønn stær og jeg har alltid vært redd for øynene mine og synet. Jeg tenkte at å operere mine friske øyne ville være risikabelt, sier hun. 

Men det var farens øyeoperasjon som fikk henne til å gjøre det.

– Pappa var langsynt hele livet og fikk grå stær. Han opererte øynene i en alder av nærmere 80 år og å se han med ny gnist, uten briller fikk meg til å ta grep.

Jordal tok kontakt med Memira, som er Norge og Skandinavias største aktør innenfor synskorrigerende øyeoperasjoner. Etter en uforpliktende undersøkelse konkluderte de med at hun var en perfekt kandidat til linsebytte (RLE). Fra 45- årsalderen trenger mange å bruke lesebriller siden man har utviklet alderssyn, eller presbyopi som det heter på fagspråket. Resultatet er at man slipper å bruke lesebriller, samtidig som det løser andre synsfeil og man slipper risikoen for grå stær i fremtiden.

Er du plaget av alderssyn? Les mer her!

– Øynene er et så vitalt organ i kroppen og synet er så viktig for meg, så jeg var nervøs før operasjonen, men at pappa var så fornøyd og ikke minst den gode oppfølgingen på Memira, betrygget meg. 

Ikke verre enn en tur til tannlegen

Inngrepet tok rundt 10 minutter på hvert øye og Jordal forteller at hun ikke kjente noe smerte.

– Jeg kjente at noe foregikk på øynene mine, men jeg følte meg trygg og slappet av. Det var ikke mer skummelt enn å gå til tannlegen.

Allerede dagen etter stod Vigdis Jordal opp med et, bokstavelig talt, nytt syn på livet.
– For første gang kunne jeg se på mobilen uten briller. Alt var så lyst og klart og fra en dag til en annen så jeg klart som en ørn. Det er en herlig følelse!

Aktiv: Vigdis Jordal gleder seg til å løpe sitt 3. maraton i Berlin i september. "Tør og prøv nye ting og kom deg ut av komfortsonen", er hennes motto. 

Hvorfor vente, når du trenger godt syn nå?

Etter operasjonen i mars, føler Jordal seg mer opplagt og ville aldri vært foruten.

– Mange, inkludert meg selv, tenker at man kan vente, men hvorfor skulle jeg vente når jeg trenger godt syn nå? Jeg er frisk, har jobb, er aktiv og vil se så godt som jeg bare kan. Ikke vent. Hvis du er så heldig at du har friske øyne og kan ta øyeoperasjon, så gjør det. For det er ikke alle som kan, dessverre. Just do it! Synet ditt blir ikke bedre av seg selv. 

Er øyeoperasjon noe for deg? Les mer om Memira eller bestill undersøkelse på memira.no. 

Kanskje er du også interessert i...