tips til indre ro
© Getty Images

9 enkle tiltak som gir deg indre ro

«Bli venn med din indre sjimpanse og lytt til din indre panda, så forenkler du din egen helsereise», fastslår Maria Borelius, som selv har erfart at det kreves både egenkjærlighet og indre ro for å komme i balanse.

15. september 2022 av Lisa Wallström

1. Skriv en kontrakt 

Med deg selv! Og gjør den bindende! Du lover å ta vare på deg selv på best mulig måte.

2. Prioriter deg selv 

Det kan være vanskelig å finne tid til deg selv, når du har både jobb og familie. Noen ganger er bare livet sånn. Men hvis dette pågår for lenge, kan det være skadelig. Finn måter å prioritere din egen helse på, den er selve grunnlaget for hvordan du har det.

3. Vær din egen sjef

Bli venn med din indre, impulsive og litt dovne sjimpanse, og jobb sammen mot målet. Det er viktig å skjønne at huleboerhjernen din vil ha umiddelbar tilfredstillelse, gjerne i form av et sukkerkick. La deg ikke lure. Styr med kjærlighet og forståelse mot mer langsiktige løsninger.

4. Skriv brev til deg selv 

Ved å formulere hvordan den fremtidige deg skal være og føle seg, får du et slags kompass for hvilken retning reisen skal ta. Finn en balanse mellom det ytre og det indre, mellom sunnhet og andre områder i livet ditt, og sett ord på hvordan du tror du kan komme dit.

mental helse
© Getty Images

5. Håndter stresset 

Konstant stress er nedbrytede og gjør oss mer motagelige for sykdom. Prøv å finne litt tid til pusteøvelser og meditasjon hver dag. Selv på en dårlig dag er det lurt å ta deg en ti minutters spasertur i lunsjen eller en liten pusteøvelse på bussen.

6. Gi rom for din indre panda 

Pandaen er et forbilde. Vær mer som den stille og vennlige bjørnen som sitter og tygger på bambus i fred og ro. Pust dypt, ta en lur om det lar seg gjøre. For når hjernen får hvile, løser den problemstillinger mer effektivt.

7. SOV!

Søvn er ubetinget det mest effektive middelet mot ubalse og underskudd. I søvnen blananseres stresshormonene våre og insulinfølsomheten forbedres så blodsukkeret blir mer stabilt.

8. Egenkjærlighet 

Finn et «bra nok- nivå» for de dagene hvor du bare ikke har det i deg. Ikke få dårlig samvittighet – ta heller i bruk nye tiltak for de dagene du er helt kjørt. Sats på søvn og gå en tur.

9. Gi slipp 

Nyt et stykke ostekake med din beste venninne eller et glass vin med partneren din – uten å føle skam eller skyldfølelse. Sett heller pris på de du er glad i. Fortsett der du slapp og nyt din egen helsereise. 

Les også: Hva er empati, og kan det læres?

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...