© tara.no

Derfor mister du selvkontrollen under orgasme

De fleste er enig i at det føles fantastisk, men vet du egentlig hva som skjer i kroppen din når du får orgasme?

7. mars 2013

Ahhhhhhhhh!
Så kort kan en orgasme beskrives. Men orgasmen er et mye mer innviklet fenomen enn som så, som du forstår ut ifra videoen nedenfor.

Det skjer store omveltninger i kroppen både før, under og etter en orgasme. Pulsen stiger, pusten blir raskere, og sentralnervesystemet kjører for fulle mugger og sender signaler til belønningssenteret i hjernen, som gjør at vi opplever nytelse.

3-20 sekunder

Under opphisselse blir kjønnsorganene fylt med blod. Hos mannen medfører dette reisning, og hos kvinnen svulmer skjeden opp, og slimhinnene blir fuktige.

Selve klimaks består, både hos kvinner og menn, av raske muskelsammentrekninger i bekkenmuskulaturen og muskulaturen omkring kjønnsorganene. Hos mannen varer dette typisk mellom 3-10 sekunder og fører til sædavgang. Hos kvinnen kan muskelsammentrekningene vare i 20 sekunder eller mer. Hun kan dessuten oppleve flere orgasmer etter hverandre.

Les også: Derfor er sex bra for helsen

Orgasmen er som dop

Hjernen er også i full vigør under en orgasme. Hjerneskanninger viser at det er aktivitet i mer enn 30 forskjellige regioner når vi er seksuelt opphisset. Selve orgasmen utløser dopamin, som er en såkalt nevrotransmitter i hjernen, som gjør oss lykkelige og oppstemt. Følelsen gir oss lyst på mer. Dessuten skiller vi ut hormonet oksytocin, som gjør at du knytter bånd til partneren din.

Selvkontrollen ”slås av”

Skanning av hjernen under orgasme viser også at den forreste delen av hjernen, som kalles for den orbitofrontale korteksen, blir slått av. Dette området kontrollerer selvevaluering, fornuft og selvkontroll. Hos kvinner viser skanningene dessuten at et bestemt område i hjernen som forbindes med smerteopplevelse, lyser opp under en orgasme. Dette kan tyde på at smerte og nytelse henger sammen.

Videoen er laget av AsapSCIENCE.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...