sunt med sopp
Mange helsefordeler:

Nyere forskning viser at sopp har mange helsebringende fordeler. Sopp inneholder vitaminer og antioksidanter, og er proppfull av næring som både tarmbakteriene og kroppen din setter pris på! 

© Getty Images

Derfor er det sunt med sopp

- Studier viser at sopp kan forebygge kreft, dempe inflammasjon og oksidativt stress i kroppen, sier lege Berit Nordstrand.

24. juli 2022 av Kaja Berentsen

Spis sopp for helsa

Lege og kostholdsekspert Berit Nordstrand anbefaler alle å spise litt sunnere. Sopp er helt klart en del av disse anbefalingene!

- Det er flere studier som viser at soppens fiber kan forebygge kreft, dempe inflammasjon og oksidativt stress i kroppen, forklarer hun.

- Dette er fordi sopp inneholder sink og selen som er med på å styrke tarmens og kroppens antioksidantforsvar. Sopp inneholder også peptider som ser ut til å styrke kroppens forsvar mot virus.

sopp som forhindrer kreft, betennelser og magesår
Shiitake sopp:

Sopp inneholder mye antioksidanter, som kan være med på å forhindre oksidativt stress.

© Getty Images

Bra for tarmen

- Sopp er ikke en proteinrik råvare, forklarer Nordstrand. - Men den bidrar likevel med verdifulle aminosyrer som tarmbakteriene behøver. 

Forskning viser også at sopp kan være en kilde til D-vitamin, dersom den har blitt eksponert for sollys. 

I følge Science Daily, viser det seg at sopp er like fordelaktig som kosttilskudd, når det gjelder D-vitamin. Kantareller inneholder spesielt mye D-vitaminer.

Nordstrand forteller videre at det trengs flere studier på soppens helsefordeler.

- Vi trenger mer innsikt om soppens virkning på vår helse. Mens det forskes på effekter og virkningsmekanismer så kan vi sikre oss både god smak og virkning gjennom nydelig sopp i både supper, salater, gryter, omeletter og wok.

sopp i matlaging oppskrifter
Sopp på pizza:

Sopp er perfekt som tilbehør i mat og kan virkelig løfte en rett med sin unike smak!

© Getty Images

Sopp som medisin

Sopp har blitt plukket og spist av mennesker i flere tusen år, og flere sopparter har også blitt brukt som medisiner. Bruksområdet til soppen er svært variert.

- Den samme fiberen fra sopp som kan forebygge kreft, ser også ut til å hjelpe mot forstoppelse, sier Nordstrand.

Legen forteller at soppen viser svært gode egenskaper i studier på cellekulturer og dyr, men at det er gjort få studier på helseeffekten av sopp på mennesker til å kunne si noe mer konkret. 

Helsebringende fordeler

Det finnes flere tusen ulike typer sopp i verden, men det er faktisk bare rundt 25 stykker av dem som er spiselige for oss. Til gjengjeld er disse proppfulle av helsebringende fordeler i tillegg til at de kan brukes i utallige matretter.

For eksempel har japanerne og kineserne brukt soppen Reishi (Lakk-kjuke) som medisin i over 2000 år.

Sopp beskytter cellene dine

Sopp inneholder mye av aminosyren ergothioneie. Denne aminosyren kan hindre cellene å ta skade av oksidativt stress. 

Oksidativ stress kan påvirke utviklingen av en rekke sykdommer og tilstander som for eksempel kreft, betennelse, magesår, svangerskapsforgiftning, hjertesykdom, AIDS, emfysem og nervesykdommer, skriver Bra Mat.

Soppene shiitake og maitaka inneholder mye av denne aminosyren.

sopp helsefordeler
© Getty Images

Ikke spis rå sopp

Har du plukket dine egne sopp, eller kjøpt på butikken er det viktig at du ikke skyller dem. Nordstrand forklarer at sopp trekker lett til seg vann og blir fort udelikate. 

- Børst heller soppen med en soppbørste. Om soppen har tørket inn kan du derimot legge den i vann i 30 minutter for å gjøre den fin igjen. Husk også at sopp alltid må varmebehandles. Rå sopp inneholder forbindelser som ikke er bra for fordøyelsen og noen sorter kan gi ubehag og forgiftning dersom de spises rå.

Selv om sopp er sunt anbefaler Nordstrand likevel at man ikke fråtser i det.

- En kopp sopp er flott, men om du fråtser i sopp vil det gå på bekostning av andre grønnsaker. Jeg vil heller at alle skal ha fokus på hele regnbuen av grønnsaker, og følge tallerkenmodellen og dekke halve tallerkenen med grønnsaker, avslutter hun.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...