Bettina lever med benskjørhet

Bettina Holk fikk konstatert svekket beinmasse som 46-åring. En diagnose som hun er arvelig disponert for.

19. april 2023 av Gitte Høj

Det gjør vondt i kroppen og det er vanskelig å være i full jobb. Bettina Holk er inne i en dårlig periode. Hun er plaget med smerter og utmattelse. 

Det er åtte år siden nå. Hun drar til legen og blir sendt videre til en revmatolog som mener at smertene hennes skyldes psoriasisgikt. Behandlingen går derfor i første omgang på blokade med binyrebarkhormon. 

Men Bettina foreslår at hun skal ta en DEX-skann for å utelukke benskjørhet. Hun vet nemlig at benskjørhet kan være arvelig og at hun derfor har økt risiko for å få denne sykdommen. Både moren og mormoren hennes har beskjørhet og krum rygg. 

På dette tidspunktet er Bettina 46 år. Det viser seg at T-skåren hennes er -2,5 i hoftene og -1,9 i ryggen, noe som vil si at hun har svekket beinmasse.

Bettina Holk (54)

  • er pedagog og jobber på omsorgssenter for rusavhengige. 
  • er single og mor til to barn.

– Jeg må innrømme at jeg blir både overrasket og skuffet. Fordi jeg har løpt hele livet og har aldri røkt. Jeg hadde trodd og håpet at det skulle forebygge benskjørhet. 

I samråd med revmatologen blir det lagt en behandlingsplan for Bettina med to medisinske behandlinger. Dels mot psoriasisgikt og dels mot benskjørhet. Bettina begynner med Alendronat, en medisin som hindrer tapet av beinmasse. 

– Med en gang jeg begynner med medisinen får jeg en kraftig reaksjon. Jeg opplever sterke brystsmerter og voldsomme kramper i beina. Jeg blir ordentlig redd og ringer til revmatologen, og vi blir enige om at jeg skal stoppe behandlingen, forteller Bettina, som etter sjokket slutter med Alendronat og begynner å undersøke hva hun kan gjøre på egenhånd for å behandle benskjørheten. 

Hun setter seg inn i prinsippene for antiinflammatorisk livsstil og lager mat etter disse, med blant annet mer grønnsaker og fisk. 

Hun har fortsatt smerter i kroppen og sliter med å jobbe fulltid. Det hjelper imidlertid at hun i 2016 får konstatert lavt stoffskifte og blir behandlet med thyroid-medisin. Symptomene roer seg for Bettina. Energien og overskuddet kommer tilbake.

– Men svekket beinmasse-diagnosen plager meg. Jeg vet at sykdommen bare blir verre hvis jeg ikke tar medisiner. Jeg blir sliten i ryggen hvis jeg er nødt til å stå over lengre tid. På den måten er benskjørheten veldig til stede i livet mitt. 

Så Bettina gjør forskjellige øvelser for mage, rygg og hofter – guidet av sønnen sin som er fysioterapeut. Hun spiser sunt, grønt og variert, og hun supplerer med en rekke kosttilskudd som eksempelvis Osteoremin Forte med kalsium, magnesium, vitamin D3 og K2. 

Det sunne kostholdet, hjemmetreningen og kosttilskuddene er aktive valg hun tar for å håndtere en svekket beinmasse. Men disse valgene beskytter henne dessverre ikke mot brudd.

«Jeg blir både overrasket og skuffet. Fordi jeg har løpt hele livet og har aldri røkt»

– I 2018 er jeg ute og sykler og vrir styret litt. Det er nok til at jeg får et brudd i håndleddet. To år senere velter jeg på sykkelen og får et brudd i skinnebeinet. Etter det andre bruddet skjønner jeg at jeg er nødt til å gjøre noe mer. 

Bettina går til anskaffelse av en vibrasjonstrener som gir små støt når hun står på den. Det skal bidra til å styrke knoklene. Utover det begynner hun å søke på behandlingsmuligheter, og finner frem til et senter med apparater rettet mot benskjørhet. Behandlingen består av 15 minutters trening én gang i uken, som hun selv betaler for. Dette har Bettina gjort fast siden april 2020. 

Underveis har hun også vært hos legen sin for å be om en ny DEXskann, og det ble en litt sjokkerende opplevelse, fordi det viser seg at det er en markant forverring. 

– I 2021 har jeg en T-skår på -3,5 i ryggen og -3,7 i hoftene, og det vil si at jeg nå har benskjørhet. Jeg blir selvfølgelig lei meg, og jeg vet godt at det har konsekvenser å velge bort medisiner. Min opplevelse er at det ikke er andre tilbud enn det medisinske, sier Bettina. 

Nå er Bettina i gang med en behandling som hun har tro på og føler seg trygg på. Samtidig som hun tenker mer over hvilke og hvor mange løft hun kan klare. 

– Jeg håper at denne behandlingen, som er lagt opp etter min tilstand, virker. Jeg skal skannes igjen denne høsten, og tenker at det er positivt at jeg ikke har hatt flere brudd etter 2020. 

Les også: Alt du trenger å vite om benskjørhet

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...