© Getty Images

Alt du trenger å vite om C-vitamin og 3 gode grunner for å bruke det i hudpleien

Du vet sikkert at C-vitamin er viktig for helsen din. Men visste du at vitaminet også kan være et godt verktøy i hudpleieregimet ditt – spesielt hvis du har voksen hud?

20. januar 2021 av Anne-Sophie Jessen

Det har neppe gått noen hus forbi at C-vitamin er bra for oss. Når forkjølelsen banker på, er det ofte C-vitamin vi tyr til for å booste immunforsvaret. C-vitamin er et livsviktig bidrag til immunsystemets normale funksjon. Det reduserer tretthet og utmattelse, og det har positiv virkning på psyken og nervesystemet vårt. 

Så det er ingen tvil om at våre innvendige mekanismer trenger C-vitamin. Men vitaminet kan også hjelpe oss med fasaden. Derfor er C-vitamin en ettertraktet ingrediens innenfor hudpleie. Og spesielt voksen hud kan dra nytte av produkter tilsatt vitamin C. La oss derfor dykke litt dypere inn i materien og se på hvorfor huden din har så godt av C-vitamin. 

Hudens små soldater 

C-vitamin er en av de mest potente og virkningsfulle antioksidanter som finnes. Antioksidanter beskytter mot de såkalte frie radikalene som flagrer fritt i luften og angriper hudens sunne celler og fremkaller oksidasjon. Denne oksideringen får huden vår til å eldes raskere. Frie radikaler oppstår blant annet i møte med sol og når huden utsettes for forurensning, det blå lyset fra dataskjermen og røyking. Stress kan også fremprovosere frie radikaler. 

Antioksidantene fungerer som et forsvar mot inntrengerne og stikker kjepper i hjulene slik at oksideringen av cellene stoppes. Prosessen kan sammenlignes med det som skjer når en eplebit blir brun. Heller du litt sitronsaft over, stopper det oksideringsprosessen slik at eplekjøttet bevarer den friske, fine fargen. Det finnes flere forskjellige antioksidanter, men C-vitaminet skiller seg ut fordi det har så kraftig virkning og fornyer gløden og vitaliteten til vintertrøtt hud. 

C-vitamin er også en veldig god igangsetter. Det kan få andre vitaminer til å yte mer. Lider du for eksempel av voksenakne, er C- og A-vitamin en effektiv duo hvor det enkelt forklart er A-vitaminet som tar seg av urenhetene, mens C-vitaminet setter i gang prosessen og styrker huden. En annen god kombinasjon er C- og E-vitamin, som med fordel kan brukes hvis du vil lege huden og jobbe intensivt med UV-skader. Denne kombinasjonen er også effektiv for å gi fukt til tørr hud.

© Getty Images

Best i små doser 

Når du skal gå til innkjøp av C-vitamin til huden, er det viktig at du er oppmerksom på at den antioksidantrike superhelten er en flyktig ingrediens. C-vitamin mister fort virkningen når det kommer i kontakt med lys, luft og varme, og det kan derfor være en utfordring å bruke det i kremer og serumer. Når du bruker produkter med C-vitamin som ikke er stabile, vil det avsløre seg ved den følelsen produktet gir. 

Du vil gjerne oppleve en smule rødhet og prikking i huden når du smører deg med C-vitamin. Det er bevis på at vitaminet jobber. Og opplever du at aktiviteten i huden begynner å avta etter noen ukers bruk, er det et tegn på at vitaminets virkning ebber ut. 

Kjøp derfor små doser C-vitaminpleie, slik at du ikke risikerer at vitaminet mister virkningen før du har fått brukt opp hele produktet. Og gå etter produkter med C-vitaminet Ester-C, som er fettløselig og derfor mer stabilt enn de vannoppløselige C-vitaminene. Ester-C står på ingredienslisten som enten magnesium-askorbylfosfat eller askorbylpalmitat.

3 gode grunner for å bruke C-vitamin i hudpleien

Dette bør du vite før du smører deg med C-vitamin

 • C-vitamin gjør huden din sensitiv for sol. Bruk derfor vitaminet i utgangspunktet bare om kvelden, slik at det får virke om natten. Er produktets konsentrasjon av C-vitamin veldig lavt, kan det fint brukes på dagen. Men da er det enda viktigere at du bruker solkrem – vinter som sommer! 
 • Har du sensitiv hud, bør du være varsom eller unngå helt å bruke C-vitaminprodukter. Få en hudterapeut til å vurdere hvorvidt det er en ingrediens som er egnet til din hud. 
 • Gå forsiktig frem hvis C-vitamin er nytt for deg. Bruk produkter med lav konsentrasjon av vitaminet, og bruk det i små mengder frem til du vet hvor mye huden din tåler. 
 • Lett rødmende hud og prikking i kinnene er normalt når du smører C-vitamin på ansiktet. Men opplever du at huden din blir irritert og brennende, bør du ikke bruke produktet. 
 • Bruk solkrem med høy faktor i de periodene du behandler huden din med C-vitamin.

1. Når huden er slapp 

Du kikker i speilet og oppdager et ansikt som ser en anelse «krøllete» og herjet ut. Kanskje skyldes det en hektisk periode, for mye sol, for mye søtt, eller kanskje det bare er alderen eller livet som setter sine spor. C-vitamin kan komme deg til unnsetning.

Fordi

C-vitamin setter nemlig i gang kollagenproduksjonen og styrker dermed bindevevet. Og det er bindevevet som holder huden glatt og spenstig. Alder, solens UV-stråler, røyking og en usunn livsstil sløver dessverre kollagenproduksjonen og gjør bindevevet slapt. Men når C-vitaminet kommer på banen, aktiviseres kollagenproduksjonen. Bindevevet stimuleres til å stramme seg opp, og du kan si hei til en spenstigere utgave av deg selv i speilet.

 • Med en høy konsentrasjon C-vitamin tilsatt hyaluronsyre. Serumet kan gjøre kinnene litt varme når du smører det på. Men det er bare et tegn på at vitaminet er aktivt. Powerful Strength Line Reducing Concentrate 12,5 % fra Kiehl’s. 50 ml, 575 kr. 
 • Kapsler med konsentrert C-vitaminserum til voksen hud, tilsatt E-vitamin, squalene og lykopen for å forsterke effekten av vitaminet. Knekk en kapsel og smør på huden før du har på nattkrem. Super-C Smart Nutrient Beauty Capsules fra Oskia. 60 stykk, 799 kr. 
 • Det konsentrerte øyeserumet med algeekstrakt og C-vitaminkompleks øker motstandskraften til det sarte øyepartiet. Det strammer opp og lysner. BioLumin-C Eye Serum fra Dermologica. 15 ml, 895 kr

2. Når du vil minimere pigmentflekker  

C-vitamin kan også brukes til å bekjempe en annen ting som mange voksne kvinner får: pigmentflekker. Flekkene oppstår fordi UV-stråler skaper forandring i huden over tid. 

Fordi

Det er hjelp å få, slik at du får en jevnere hudtone. Flere studier viser nemlig at C-vitamin i en forholdsvis høy konsentrasjon på rundt 10–12 prosent har en god effekt på pigmentansamlinger. Det lysner og bremser de biokjemiske reaksjonene som forårsaker den ujevne pigmenteringen.

 • Men en høy konsentrasjon av vitamin C jobber dette serumet med å minimere synligheten av pigmentforandringer og solskader. Bruk det under nattkremen din. Vitamin C Ester Intensive Brightening Regimen 15 % fra Perricone MD. 4 x 10 ml, 1009 kr. 
 • Konsentrerte dråper som lysner og fukter huden din. Formelen er beriket med 6 % stabilisert C-vitamin og en kombinasjon av oljer som gjør huden smidig og fuktet. Vit C Drops 6 % fra Rodial. 31 ml, 925 kr.
 • I tillegg til C-vitamin med lysnende effekt, får du her dekket behovet for essensielle fettsyrer, fuktgivende hyaluronsyre og oppstrammende kollagen som voksen hud har. C-Rush Brightening Gel Crème fra Ole Henriksen. 50 ml, 525 kr.
 • Dette serumet er utviklet for å jevne ut hudtonen og minske pigmentforandringer. Det er skånsomt og kan brukes hvis du har sensitiv hud. Stabilised Vitamin C Serum fra The Organic Pharmacy. 30 ml, 545 kr.

3. Når huden din er trist og grå  

En lang, mørk vinter og en travel hverdag kan gjøre at selv den flotteste huden ser trøtt ut. Men gir du huden din en C-vitaminkur over et par uker, kan huden bli vekket til live igjen. Enten med ett og samme serum eller med et bredere utvalg av produkter som tilfører C-vitamin på forskjellige måter. 

Fordi

C-vitaminet jobber så aktivt i huden at det fremkaller fin glød og huden får en sunnere utstråling. C-vitaminet øker blodgjennomstrømningen og stimulerer cellefornyelsen slik at du kan erstatte vinterens grå look med en friskhet lik den du får av å gå en rask tur ved havet. 

 • Her blir huden vekket til live med 10 % rent C-vitamin. Det oppstår en lett varme i huden når du smører serumet på, og gir umiddelbar glød. Force C Booster Fluid fra Helena Rubinstein. 50 ml, 1495 kr.
 • Kapsler som leverer konsentrerte doser vitalitet som er innkapslet i biologisk nedbrytbare kapsler. Vitamin C Ceramide Capsules Radiance Renewal Serum fra Elizabeth Arden. 60 kapsler, 950 kr
 • La dette antioksidantrike C-vitaminpulveret polere vekk vinteren. Hell 1/2 ts pulver i hånden din, tilsett vann og bland sammen til en eksfolierende rensemelk. Masser og skyll av. Gjenta et par ganger i uken. Vitamin C Polishing Powder fra Trilogy. 30 g, 300 kr.
 •  Rens ansiktet ditt med denne geleen som i kontakt med vann, forvandler seg til en peeling som gir huden flott glød. Vitamin C Flow Revealing Liquid Peel fra The Body Shop. 145 ml, 279 kr.

Høyest innhold av C-vitamin?

Det er litt urettferdig at appelsinen og dens kusiner får all oppmerksomheten når det gjelder C-vitaminrik kost. Appelsinen har 61 mg C-vitamin per 100 gram. Mange andre frukter og grønnsaker har to til tre ganger så høyt innhold av C-vitamin. 

Så mye C-vitamin inneholder: 

 • Guava: 228 mg per 100 gram 
 • Rå rød paprika: 191 mg per 100 gram 
 • Solbær: 181 mg per 100 gram 
 • Rå grønnkål: 169 mg per 100 gram 
 • Tindved: 131 mg per 10 gram

Seneste

Kanskje er du også interessert i...