© Getty Images

5 enkle grep som gir deg mer energi

Føler du deg trøtt og uopplagt? Her er 5 enkle grep du kan ta fatt i med en gang – til sammen kan de gjøre en stor forskjell for energinivået ditt.

3. mars 2020 av Karin Nordin
Grønnsaker i alle regnbuens farger

Du bør ha et variert inntak av frukt og grønnsaker daglig.

© Getty Images

1. Spis fargerikt 

Antioksidanter her og mineraler der, spirer, frø og urter … Synes du det er vanskelig å orientere deg i jungelen av sunne ting? Du trenger ikke fortvile. Ved å spise frukt og grønnsaker i så mange ulike farger som mulig hver dag, får du i deg maksimalt av alle næringsstoffer, mineraler, vitaminer og antioksidanter. Så spis frukt, grønnsaker og bær i alle regnbuens farger!

En kvinner åpner gardinene og nyter morgensolen

En daglig dose morgensol gjør godt for kropp og sinn.

© Getty Images

2. Fang morgenlyset 

Forskning viser at morgenlyset, helst før kl. 10 for maks effekt, kan få oss til å føle oss bedre i mørketiden. Det forebygger vintertrøtthet og minsker risikoen for depresjon. Dessuten hjelper det viktige lyset kroppens naturlige rytme å fungere optimalt, slik at vi blir trøtte på kvelden når det er tid for å legge seg.

En kvinne tar situps

Å være fysisk aktiv kan gi en betydelig helsegevinst. 

© Getty Images

3. Bruk kroppen

De fleste av oss trenger å mosjonere mer. Anbefalingene for de som er lite fysisk aktive er 30 minutter fysisk aktivitet med moderat til høy intensitet daglig. Men du trenger ikke å gjøre alt i en økt – du kan dele det opp i økter på minst 10 minutter med f.eks. 15 minutter pulsheving to ganger hver dag. Det anbefales i tillegg å gjøre øvelser som gir økt muskelstyrke til store muskelgrupper minst to dager i uken.

En kvinne sover godt

Nok søvn er noe av det viktigste for helsen din – hver natt.

© Getty Images

4. Sov i minst 7 timer

Blant det absolutt viktigste for helsen din er en god nattesøvn. Søvnen påvirker alle kroppens funksjoner, både i hjernen og i resten av kroppen. Du blir både smartere, penere og gladere av nok søvn, som innebærer minst 7 timer per natt for de fleste voksne.

D-vitamin-piller formet som en d

Får du for lite sol, kan et tilskudd av D-vitamin gjøre deg mindre trøtt og nedstemt.

© Getty Images

5. Spis «sol» i pilleform

Når solen skinner så dannes det D-vitamin i huden, derfor kalles også D-vitamin solskinnsvitaminet. Mangel på D-vitamin kobles til trøtthet og nedstemthet, og kan til og med innebære en økt risiko for vise sykdommer. På grunn av lite sol og dagslys kan mange kan derfor trenge å ta et tilskudd av D-vitamin. En studie ved Sahlgrenska akademin ved Göteborgs universitet viser at halvparten av de 500 deltagerne hadde D-vitaminmangel om vinteren.

Les også: 40+ liste for viktige mineraler og vitaminer

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...