© tara.no

Derfor blir du syk av ferie

Hvorfor har vi en tendens til å bli syke når vi endelig har fri?

19. desember 2013 av Maria Lillebo Aavatsmark

Hvor mange ganger har du ikke slitt deg gjennom ekstra stressende dager på jobben, mens du lenger etter ferie eller helg, for så å bli slått ut av influensa første fridag?

- Det er ingen myte. Det er faktisk veldig vanlig å bli syk etter stressende perioder, sier Hanne Jacobsen i Forskning.no til Radio Norge.

To immunsystemer

Forklaringen ligger i måten immunsystemet vårt er bygd opp på. Kroppen har egentlig to typer immunforsvar: det systemet du er født med fra naturens side, pluss det systemet du har bygd opp (eller slitt ned) gjennom livsstil og ytre påvirkninger i årenes løp.

- Det medfødte systemet jobber i det stille og beskytter oss mot de aller fleste infeksjonsfarer vi utsettes for i hverdagen. Og dette immunforsvaret forsterkes faktisk av stress ved hjelp av stresshormoner som adrenalin, slik at du kan komme deg skadefri gjennom hektiske perioder. Problemet er at høygiret bare holder i korte perioder, så når det første immunsystemet er utmattet må du over på det andre, forteller Jacobsen.

Kroppen må alltid betale
Dette immunforsvaret er litt tregere å sveive i gang, og hvor sterkt det er avhenger selvsagt av hvilken livsstil du fører.

- Det kan være svekket av typiske dårlige vaner som vi legger til oss i hektiske perioder, som slurvete kosthold og lite søvn. Når vi hopper over på dette systemet er det typisk at du går i kjelleren, akkurat i dét du skal sette deg ned lille julaften for endelig å ta ferie, sier Jacobsen.

Så selv om kroppen klarer å holde stresset i sjakk i en periode så må kroppen alltid betale for denne belastningen i etterkant, enten det betyr at du blir syk eller bare trenger ekstra hvile. Jacobsen minner også om at vi utsetter oss også for større risiko enn influensa ved å være stressa i lang tid, som hjerte- og karsykdommer og kreft. 

Slik stresser du ned. 

Stress er hudens verste fiende. 

Hvor stresset er du?

Ti tips for et stressfritt hjem.

Mindre stress gir flatere mage.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...