Vibeke Andrea Sefland hjelpeprojekt Sør-Sudan Nepal FN

I DET GODES TJENESTE: Vibeke Andre Sefland startet hjelpeprosjekter i Sør-Sudan etter at hun hadde tjenestegjort der som FN-soldat. Senere har hun også startet opp hjelpeprosjekter i Nepal.

© Privat

Tara sponser humanitært arbeid i Nepal

Vibeke Andrea Sefland, fjorårets finalist til Tara-prisen Årets modigste kvinne 2020, er «en eventyrer med mening». Nå er hun ute på nye humanitære eventyr i Nepal – med Tara som sponsor!

23. november 2021 av Lisbeth Skøelv

Vibeke Andrea Sefland (48), har mange jern i ilden. I tillegg til å være ansatt som kuldeekspert i Forsvaret, er hun også en av verdens beste fjellklatrere. På privaten driver hun humanitært arbeid i både Nepal, Sør-Sudan og Uganda. Hun bodde i sju år i telt for å ha råd til både fjellklatring og hjelpearbeidet. Nå har hun satt i gang et nytt prosjekt i Nepal med Tara som sponsor. 

Livreddende helsepakker

Vibeke samarbeider med Local Womens Handicraft om å lage og levere ut livreddende helsepakker til menstruerende kvinner i Nepal.

Helsepakker Nepal

LIVREDDENDE HELSEPAKKER: Disse helsepakkene deles ut til 350 jenter i Nepal av Vibeke og samarbeidspartnerne hennes, delvis sponset av Tara.

© Privat

– Med dette prosjektet vil vi levere ut 350 hygiene-pakker med sanitetsbind til jenter i Humla-distriktet nordøst i Nepal. Sammen med utlevering av sanitetsbindene, underviser vi også i hygiene og informasjon rundt menstruasjon både til jentene og til guttene. Dette for å hjelpe med å senke stigmatiseringen av menstruerende jenter, sier filantropen fra Kristiansund og fortsetter:

– Jeg ønsker jo å hjelpe kvinner til selvstendighet og til å styrke dem i lokalsamfunnet. I det arbeidet er utdanning og utdeling av gjenbrukbare sanitetsbind viktig, forteller hun.

Jenter i Neapl blir sendt bort når de har menstruasjon

JENTER OG KVINNER SENDES BORT: Nepalske jenter i Humla-distriktet må dra til små hytter når de har menstruasjon. De går både glipp av skolegang og risikerer helse og liv i de kalde hyttene.

© Privat
Vibeke Andrea Sefland fjellklatrer Tara-weekend foredrag

ENGASJERT FILANTROP: Vibeke Andrea Sefland holdt et engasjerende foredrag under årets Tara-weekend på Vestlia Resort. Det handlet om både fjellklatringen og de humanitære prosjektene til Vibeke.

© Trude Westby

– Sanitetsbind er svært viktig i selvstendighetskampen til kvinner i utviklingsland. De fleste av jentene og kvinnene bruker gamle håndklær og kluter som de forsøker å gå med mellom beina. De fleste har ikke truser, man forstår da hvor hemmet de blir. Hvis de ikke har sanitetsbind, vil de ikke gå på skole minst én av fire uker hver måned. Flere steder på landsbygda praktiseres dessverre skikken med Chhaupadi. Dette betyr at jentene og kvinnene forvises til en liten hytte hvor de skal være mens de menstruerer. Hvert år dør jenter i disse små hyttene. Dødsfall i hyttene skyldes vanligvis kullosforgiftning, kulde, slangebitt eller mangel på helsestell gjennom menstruasjonen, forteller Vibeke.

Frihetsberøvelse

– Deres tilgang på vann er også begrenset i menstruasjonsperioden. Noen steder har de heller ikke lov til å lese, skrive eller ta på bøker mens de menstruerer. En rapport fra FN viser at befolkningen i distrikter tror at fravær av praksisen resulterer i kortere liv, død i husdyrbestanden eller ødeleggelse av avlingene, forklarer hun.

– Vi kan være med på å redde liv med disse pakkene!, sier Vibeke Andrea Sefland.

Vibeke har fått med seg Tara på laget, som sponser prosjektet med 15 000 kr.

Taras sjefredaktør Torunn Pettersen var ikke tvil da hun ble spurt om å bidra:

– Det var en selvfølge at Tara ville være med å sponse dette livsviktige prosjektet, forteller Torunn Pettersen og fortsetter:

– Tilgang til sanitetsbind er noe vi i denne delen av verden tar som en selvfølge, men Vibekes hjelpeprosjekt viser at det dessverre ikke er tilfelle overalt. Vi har tro på at hennes hjelpearbeid med helsepakkene kan gjøre en stor forskjell for kvinner i Nepal og hjelpe dem til økt selvstendighet.  

– Det er helt fantastisk at Tara ble med. Dere medvirker til å sette søkelys på en viktig problemstilling som vi med enkle midler, utdanning og holdningskampanje kan være med på å avvikle, avslutter Vibeke Andrea Sefland.

Dette inneholder helsepakken:

Nå skal 350 pakker deles ut. Hver pakke inneholder 2 «etui/holdere med knepping», 5 «lommetørkler»/innlegg, 2 truser, 1 vanntett pose/bag laget av ris til oppbevaring av brukte innlegg, 1 såpe og 1 negleklipper, og koster 1000 rupes (74 kr).

Vil du også bidra?

Har du lyst til å bidra med et valgfritt beløp til Vibekes livreddende prosjekt i Nepal? 

Vipps: Du kan vipse et valgfritt beløp til 571820.

Kontonummer: Du kan overføre et valgfritt beløp til kontonummer 1506 27 17669.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...