Årets Modigste Kvinne
© Peter Bryng, Espen Solli, Kristin Svorte, Scanpix

Gjensyn med de modigste kvinnene

47 knalltøffe finalister har vi blitt kjent med gjennom de åtte årene Tara har kåret Årets modigste kvinne. Her møter du fire av dem i vår nye gjensynsserie. Og kanskje nettopp DU kjenner den som blir Årets modigste kvinne 2019?

11. juni 2019 av Lisbeth Skøelv
Charlotte Søyland

Charlotte Søyland

© Peter Bryng / Bring Film

Charlotte Søyland

Finalist 2016

Veterinær Charlotte Søyland var ved siden av å drive egen dyreklinikk også konsulent for Norsk Folkehjelp, og involvert i minerydding i Kambodsja og Colombia, et arbeid som er med på å redde mange tusen hvert år fra død og lemlestelse.

Med fare for eget liv og helse har 47-åringen gått inn i de aller farligste gerilja-områdene for å hjelpe lokalbefolkningen – og for å ta seg av dem hun mener er de virkelige heltene: minehundene. Tallet på mineofre er kraftig redusert de siste tiårene, mest på grunn av hundenes innsats. Charlottes jobb har vært å ta seg av hundenes helse og gi dem best mulig arbeidsforhold for å utføre den viktige og livsfarlige jobben. «Hundene er superhelter», uttalte hun til Tara i forbindelse med prisutdelingen.

De neste par årene er Charlotte hyret inn av Universitetet i Melbourne i Australia for å forske på minehunder. Hun har også hatt oppdrag for FN. Og ikke minst har hun gitt en av verdens mest meritterte minehunder, Hamilton (13), et hjem og en trygg pensjonisttilværelse hos sin egen familie.

Anbjørg Sætre Håtun

Anbjørg Sætre Håtun

© Kristin Svorte, Privat

Anbjørg Sætre Håtun

Vinner 2013

Den kjente programlederen var frisk fra brystkreft i åtte år, før hun fikk tilbakefall og spredning i 2012. Da hun på nytt ble syk, skrev hun en kronikk i Aftenposten. For henne handlet det ikke om å få sympati. Anbjørg ville vise den kampen syke mennesker kjemper. Og budskapet var å aldri miste håpet.

Hun delte raust fra sin hverdag med kreft. Små gleder, store sorger og en urokkelig livsvilje. Anbjørg visste at hun skulle dø, men levde på håp og kjærlighet. Anbjørgs evne til å hylle livet og inspirere andre ga henne Tara-prisen Årets modigste kvinne 2013. Selv var hun for syk til å komme til utdelingen, der hennes foreldre mottok prisen på hennes vegne fra Taras sjefredaktør Torunn Pettersen.

Fra sykehussengen postet hun på sin egen Facebook-side: «Takk og tusen takk, Tara! Jeg er ydmyk, rørt og stolt over at dere har gitt meg prisen Årets modigste kvinne 2013! Og jeg vil at dere skal vite at jeg deler denne tittelen med mange flere, både små og store hverdagshelter som bor rundt om i vårt langstrakte land. Enten det er mennesker som er direkte berørt av en livskrise eller det er pårørende – dere fortjener applaus!»

Anbjørg rakk å oppleve Tara-leserne og hele Norges hyllest før hun tre måneder senere døde av kreften, bare 41 år gammel.

© Paul Lockhart, Espen Solli

Marion Anne Knutson

Vinner av Astrid Gunnestads minnepris 2017

Marion Anne Knutsen ble et ansikt utad i den såkalte «Tysfjord-saken», overgrepssaken med flere titalls fornærmede og mulige overgripere på et lite sted i Nordland. Marion Anne var en av i alt 11 lulesamiske personer fra Tysfjord som i 2016 sto frem i VG som overgrepsoffer. Hun delte både sin avdøde mors og sin egen overgrepshistorie i et håp om mer åpenhet og mindre skam for ofre for seksuelle overgrep. 

For Marion Anne Knutsen hadde båret på en hemmelighet i 14 år, og hun nektet å la skammen og tausheten ødelegge henne – slik det ødela moren, som endte med å ta sitt eget liv. For sin åpenhet ble hun blant annet kåret til Årets nordlending og Årets same i 2017. Og hun vant også Tara-prisen Astrid Gunnestads minnepris samme år og fikk en finaleplass i kåringen vår av Årets modigste kvinne.

Faten Mahdi Al-Hussaini

Faten Mahdi Al-Hussaini

© Scanpix

Faten Mahdi Al-Hussaini

2. plass i 2014

Den da 19 år gamle Faten var en av initiativtagerne til demonstrasjon mot ekstremisme i Oslo i 2014. Fra talerstolen foran Stortinget så hun uredd utover de rundt 5000 menneskene som var møtt opp, og talte ekstremistene i Profetens Ummah og IS midt imot. Det utløste massiv hyllest, men også et skred av hatmeldinger og drapstrusler.

I Tara to år senere snakket samfunnsdebattanten ut om hvor mye det hadde kostet henne personlig å fronte saken og de psykiske problemene hun selv opplevde i ettertid. Målet var å få flere til å snakke om psykiske problemer, spesielt i minoritetsmiljøet.

Hun var i 2015 med på å danne organisasjonen Just Unity som skal forebygge radikalisering. Senere ble hun en tildels omstridt tv-stjerne på NRK som programleder for «Faten tar praten» og «Faten tar valget» – sistnevnte vant prisen for Beste nyhets- og aktualitetsprogram under Gullruten i 2018. «Omstridt» fordi NRK opplevde massiv klagestorm basert på at hun opptrådte med hijab i tv-ruten. Faten har også medvirket i det prisbelønte teaterstykket «Utafor» på Det Norske Teatret.

KJENNER DU EN MODIG KVINNE? TIPS OSS!

Ble du inspirert av gjensynet med noen av de flotte finalistene vi har hatt til Tara-prisen tidligere år? Tips oss – og vinn flotte premier!

For niende år på rad skal nemlig Tara kåre Årets modigste kvinne. Da trenger vi DIN hjelp.

Kjenner du en søster, mor, kollega, venn eller har du lest om en kvinne som har utrettet noe spesielt? Som har vist at det nytter å stå på, ta opp kampen? Som har taklet livets utfordringer på en eksepsjonell måte, eller som har gjort noe heltemodig for andre, som virkelig har satt spor? Eller kanskje er du henne selv? Da må du nominere henne – eller deg selv – til Årets modigste kvinne 2019!

Skriv til oss og fortell hvorfor hun – eller du – fortjener å bli blant finalistene som til slutt står igjen, og som blir belønnet med heder og ære på festkvelden under Tara-weekend 26. oktober på Vestlia på Geilo.

Blant bidragene plukker vi ut flere som mottar flotte premier.

Tips oss på [email protected].

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...