Kåres på Tara Weekend Geilo
Ifjor var det Kari Hilde French som under Tara Weekend på Vestlia Resort, ble kåret til Årets modigste kvinne for sin innsats for sin dødsdømte sønn Joshua i Kongo.
– Jeg tar imot prisen på vegne av alle modige mødre som ikke blir sett. Det betyr mye for meg å få prisen av Tara, for det setter et fokus på kvinner generelt, og norske kvinner spesielt, hvor det er veldig mange som er modige og som aldri blir sett, sa en rørt Kari Hilde French (68) fra scenen i festsalen på Vestlia da hun nylig var blitt utropt som vinner av Tara-prisen 2017.

Kari Hilde French mottok beviset fra Taras sjefredaktør Torunn Pettersen på at hun var fjorårets modigste kvinne.
Hvem vinner Tara-prisen for 2018?
Årets modigste kåres under Tara Weekend Vestlia på Geilo 12.–14. oktober.
For åttende året på rad kårer Tara Årets modigste kvinne - og vi inviterer deg med på festen! Vi lover inspirerende foredrag, herlig underholdning, supre artister og mye mye mer!
Krimforfatteren Unni Lindell lanserer sin nye krimbok til høsten, og Tara-weekend på Vestlia på Geilo blir et av de første stedene hun møter leserne sine.
Hva har inspirert Norges ukronede krimdronning denne gangen? Hva har hun lagt vekt på? Hvordan skaper hun plottet og figurene sine? Hva synes Unni selv er spennende – hun går jo for å være en av de mest lettskremte krimdronninger som finnes i denne verden..

Det altså duket for et spennende og ikke minst ganske så morsomt forfattermøte i selveste Vestliahallen fredag, mens det på lørdag fortsetter med fest og underholdning til fjells når artist Marianne Antonsen og hennes karakteristiske stemme skal opptre. Bli med da vel!
Årets modigste - slik har det gått med dem

For sitt mot til å tale ekstremismen imot – til tross for de personlige belastningene.
Faten ble omstridt tv-stjerne
Alder: 23 år | Yrke: Samfunnsdebattant, foredragsholder og programleder | Finalist: 2014
Hva betydde det for deg å bli valgt til finalist i Årets modigste kvinne?
– Å bli valgt til finalist betydde støtte, solidaritet og ansvar. Det betydde at budskapet ble sett og hørt, og at man gikk riktig vei. At folk hadde troen på meg.
Hva har skjedd i livet ditt siden sist?
– Livet mitt har vært en berg- og dalbane siden sist. Noen oppturer og mange nedturer. Jeg har vokst mye. Jeg vet hvilken kamp jeg vil prioritere og hva som er best for meg. Jeg var i 2015 med på å grunnlegge JustUnity, en organisasjon som skal forebygge radikalisering og ekstremisme blant ungdom. Det er jeg veldig stolt av! Jeg har også fått nye muligheter, som for eksempel NRK-programmene «Faten tar valget» og «Faten tar praten», og nå på Det norske teatret i en forestilling som heter «Utafor», som hadde premiere 13. april.
NRK mottok klagestorm på at Faten i programmet fikk bruke hijab på skjermen – før programmet i det hele tatt var sendt.
Hva er målet ditt fremover?
– Målet mitt er å fortsette å kjempe for det jeg mener er viktig. Fortsette å bryte fordommer, skape muligheter og bane vei for den kommende generasjonen.

Fordi hun brukte kreftsykdommen sin til aktivt å jobbe frem nye rettigheter for brystkreftpasienter.
Lise ble frisk – startet sitt eget politiske parti
Alder: 48 år | Yrke: Mikrolønnet stilling som partileder i Helsepartiet | Finalist: 2012
Hva betydde det for deg å bli valgt til finalist i Årets modigste kvinne?
– Det var veldig hyggelig. Jeg følte meg dog ikke så modig, for jeg hadde bare tatt kampen for brystrekonstruksjon etter kreft. Jeg ble tilfeldigvis en som kunne prøve å utgjøre en forskjell fordi jeg fikk kreft, jeg kjente politikkens og medias arbeidsmåter, jeg hadde kontakter, ork og overskudd – og så var jeg sint for at en hel, sårbar pasientgruppe var blitt tatt ut av helsekøene med et pennestrøk – for å spare penger. Sånn fikk kreften min en dypere mening. At Tara kårer Årets modigste kvinne gleder meg stort, for arrangementet får frem det beste i medsøsterskapet, og det oppmuntrer til medmenneskelighet. Mange sterke historier og flotte kvinners engasjement har blitt løftet frem gjennom Årets modigste. Min åndsmor og gode venninne Astrid Gunnestad snakket så mye og så varmt om arrangementet hun var med på i Tara, både i vårt radioprogram «Oss megger imellom» og privat. Astrid var umåtelig stolt over alle nominerte, over sjefredaktør Torunn Pettersen og over sitt favorittblad Tara.
Hva har skjedd i livet ditt siden sist?
– Åh, det har skjedd mye fantastisk og noe trist. Jeg har bodd et herlig år på Sicilia i Italia og fått en hund til. Jeg sa opp jobben min i P4 i januar i fjor for å starte Helsepartiet, som stilte til valg og høstet godt over 10 000 stemmer. Selv om det ikke var planen, så er jeg partileder nå i oppstarten. Det triste i livet er at Astrid har reist i forveien til Vårherre. Der stoler jeg på at hun sitter på en sky, med et sjampisglass og bena i kors, mens hun titter ned på oss og roper ut oppmuntring og skjellsord i skjønn forening.
Hva er målet ditt fremover?
– Med Helsepartiet kan jeg jobbe for alle som ikke får den hjelpen eller det arbeidslivet de behøver, i helsetjenesten. Min kreftopplevelse ga meg innsyn i en offentlig forvaltning som er styrt av mål som altfor ofte handler mer om økonomi enn kvalitet – om penger fremfor mennesker. Dette opprører meg og mange tusen andre. Mitt mål er derfor å bygge Helsepartiet så sterkt at vi kan fortelle våre politikere på Stortinget og i regjeringen at liv og helse er viktigst. Målet er at Helsepartiet skal bli overflødig.

For å tørre å stå opp mot offentlig mobbing og sjikane
Sandra har inntatt maktens korridorer
Alder: 29 | Yrke: Stortingsrepresentant for Sp. Utdannet jurist | Finalist: 2013
Hva betydde det for deg å bli valgt til finalist i Årets modigste kvinne?
– Jeg er veldig ydmyk over å bli nominert, særlig blant så mange andre sterke og modige kvinner. Det ga meg også inspirasjon til å fortsette å tørre å være meg selv.
Endret nominasjonen noe for deg?
– Nominasjonen fikk meg motivert og inspirert til å fortsette som politiker, til å tørre å være uredd, og ikke minst til å fortsette å ta det oppgjøret med nettrollene der ute.
Hva har skjedd i livet ditt siden sist?
– Siden da har jeg bodd noen år i Tromsø og jobbet som jurist, før jeg høsten 2017 ble valgt inn som stortingsrepresentant for Troms Senterparti.
Hva er målet ditt fremover?
– Målet mitt fremover er først og fremst å fortsette å være en tydelig politiker. Jeg har en litt annen rolle nå når jeg er folkevalgt som stortingsrepresentant med ansvar for energi- og miljøpolitikk.

For sin stå-på-vilje og gründerånd for å skape noe nytt i lokalsamfunnet på Rødøy.
Malin setter stadig i gang nye prosjekter
Alder: 46 år Yrke: Gründer og daglig leder for Klokkergården kystturisme, Maliné og Uni pharma Cosmetics Finalist: 2013
Hva betydde det for deg å bli valgt til finalist i Årets modigste kvinne?
– Det var helt fantastisk. At noen utenfor så det jeg hadde jobbet med som noe flott og ville hedre meg på en slik måte, ja, det ga enda mer stå-på-glede og energi til å fortsette med det jeg brenner for.
Hva har skjedd i livet ditt siden sist?
– Jeg har giret opp, og har startet flere prosjekter. Jeg har videreutviklet flere produkter i min kosmetikk-serie Maliné. Laget min egen smykkekolleksjon. Investert og utviklet eiendom. Gitt ut et par bøker, og mye mer. Jeg reiser en del rundt og holder foredrag og begeistrer folk og bedrifter til å se hvor stort potensial de sitter på og hvor mange muligheter de har – bare de ser etter. Vi er altfor dårlige til å se hva vi har rundt oss av ressurser og ta disse i bruk. Det å være positiv til nytenkning og utvikling, både i samfunn og i næring. Her ligger så stort potensial.
Hva er målet ditt fremover?
– Oi, jeg har så masse jeg skal gjøre og gjennomføre at jeg nesten blir litt svett. Jeg kommer med min egen kleskolleksjon i løpet av sommeren, en egen parfyme slippes også snart, og flere fantastiske kosmetikkprodukter med omega-3. Jeg skal bygge flere hus. Jeg skal nyte livet, spise det jeg vil og gjøre det jeg har mest lyst til. Livet er herlig!

For å bruke kjendisstatusen for å hjelpe andre med sin åpenhet om å leve med tarmsykdommen ulcerøs kolitt.
NRK-profil Carina er takknemlig for å ha betydd noe
Alder: 36 | Yrke: Programleder i NRK | Finalist: 2015
Hva betydde det for deg å bli valgt til finalist i Årets modigste kvinne?
– Det var utrolig fint, og det var skikkelig godt å skjønne at min historie og «kamp» hadde betydd noe bra for andre mennesker.
Endret nominasjonen noe for deg?
– Den fikk meg til å være mer bevisst på hvor lite som skal til for å hjelpe andre. Hva litt åpenhet og støtte kan ha å si for folk rundt deg. Og det fikk meg til å skjønne at det er utrolig mange som har utfordringer i hverdagen. Stort sett alle sliter med sitt – så jeg har blitt veldig bevisst på å være snill!
Hva har skjedd i livet ditt siden sist?
– Jeg har fått tusenvis av hyggelige tilbakemeldinger og klemmer fra folk jeg ikke kjenner. Og heldigvis virker det som om kroppen nå har bestemt seg for å spille på lag. Etter nok en runde med nye medisiner har prøvene vist seg å være helt normale, så nå nyter jeg hver eneste dag med normalitet og frisk kropp!
Hva er målet ditt fremover?
– Målet er å nyte, og utnytte, alle dagene som kommer, og gjøre alt for at kroppen skal fortsette å spille på lag.

Som lesbisk muslim har hun måttet trosse hets og trusler for å kjempe for barn, kvinner og homofiles rettigheter og frihet.
Samfunnsdebattant Amal ble forfatter
Alder: 34 | Finalist: 2013
Hva betydde det for deg å bli valgt som finalist i Årets modigste kvinne?
– Det var en ære.
Endret nominasjonen noe for deg?
– Det ga meg et løft til å jobbe videre med det jeg tror på.
Hva har skjedd i livet ditt siden sist?
– I 2014 ga jeg ut fortellingen «Jacayl er kjærlighet på somali» sammen med Håvard Syvertsen. Jeg har reist land og strand rundt og holdt foredrag – og jeg har forlovet meg.
Hva er målet ditt fremover?
– Jeg ønsker å fortsette å skrive bøker og kronikker, holde foredrag og engasjere meg i kvinner og barns rettigheter.

Fordi hun satte sitt eget liv i fare for å hjelpe de aller svakeste i verden – barna – gjennom Leger uten grenser.
Barnelege Monica har tatt doktorgrad
Alder: 39 år | Yrke: Barnelege | Finalist: 2011
Hva betydde det for deg å bli valgt til finalist i Årets modigste kvinne?
– Jeg var bortreist på jobb i Etiopia under nominasjonen og seremonien, men fikk anledning til å være med året etter. Jeg var veldig takknemlig over å bli nominert, og overrasket over å komme på andreplass blant så mange fantastiske damer.
Endret nominasjonen noe for deg?
– Pengene jeg fikk hjalp på en trang økonomi etter å ha jobbet frivillig lenge, og jeg kunne dra ut igjen som frivillig noen måneder etter. I økende grad har jeg blitt mer klar over hvor viktig det er for kvinner å heie hverandre frem og støtte hverandre. Særlig når man tar utradisjonelle valg og jobber i mannsdominerte miljøer. Nominasjonen ga en boost til å fortsette arbeidet, og det var utrolig hyggelig å få anerkjennelse for jobben jeg hadde gjort.
Hva har skjedd i livet ditt siden sist?
– Mye har skjedd siden 2011. Jeg har fortsatt å jobbe med Leger uten grenser både med sykdommer (ebola) og i krigsutsatte områder som Syria, Afghanistan, Den sentralafrikanske republikk og Irak. Jeg har tatt en doktorgrad i Nyfødt gjenopplivning i Tanzania. Akkurat nå jobber jeg i Oslo.
Hva er målet ditt fremover?
– Jeg planlegger å utvikle meg profesjonelt, og drømmer om å bli dobbeltspesialist og kanskje bli helikopterlege. Videre utdanning er målrettet i forhold til å reise ut med Leger uten grenser, slik at jeg kan bidra med sårt tiltrengt kunnskap for de aller sykeste pasientene jeg møter.

Fordi hun som muslimsk mor tok et offentlig oppgjør med sine medsøstre som ikke står opp for at døtrene deres bl.a. skal slippe sosial kontroll.
Kronikkforfatter Azra ga nylig ut bok
Alder: 68 | Yrke: Forfatter og samfunnsdebattant | Finalist år: 2016
Endret nominasjonen noe for deg?
– Det betydde veldig mye for meg å bli nominert. Etter at kronikken min sto på trykk i Aftenposten, var Tara de første til å ta kontakt. Jeg ble møtt med sterke reaksjoner fra enkelte i minoritetsmiljøet for å ha skrevet så åpent og ærlig om ære og skam. Men Taras nominasjon ga meg styrke og mot til å fortsette å bruke stemmen min i den offentlige debatten.
Endret nominasjonen noe for deg?
– Anerkjennelsen fra Tara setter jeg stor pris på, vi er mange kvinner – uavhengig av vår bakgrunn – som kjemper ulike kamper. Taras synliggjøring av slike kvinner er med på å løfte kvinnekampen til et annet nivå.
Hva har skjedd med livet ditt siden sist?
– Jeg har sammen med datteren min, Maria Gilani, skrevet en bok som heter «En muslimsk mors kamp». Jeg har skrevet om min erfaring som førstegenerasjons innvandrer i Norge, og skriver om temaer knyttet til ære, skam, sosial kontroll – og viktigheten av at innvandrermødre i større grad støtter barna sine i deres livsvalg og beskytter dem mot alle former for sosial kontroll.
Hva er målet ditt fremover?
– Målet mitt er å fortsette arbeidet med elimineringen av æreskulturen.

Etter en rettssak der tre menn ble frikjent for gruppevoldtekt mot henne, nektet hun å taust godta dommen, og valgte heller å være en sterk stemme i offentligheten for kvinners rettssikkerhet.
Voldtektsofferet Andrea hjelper andre
Alder: 22 | Yrke: Grunnlegger og prosjektleder i Vi Tror Deg-Stiftelsen | Finalist og vinner: 2016
Hva betydde det for deg å bli valgt som finalist til Årets modigste kvinne og som den første vinneren av Astrid Gunnestads ærespris?
– For meg var det egentlig litt surrealistisk å bli valgt ut som både finalist til den ene prisen og som vinner av den andre. Nå har det gått litt tid og jeg har fått reflektert over hva som skjedde den dagen. Jeg er så klart veldig takknemlig og stolt over denne prisen. Det betyr veldig mye for meg, og det styrker meg ofte å se tilbake på slike øyeblikk når jeg er langt nede.
Endret nominasjonen og prisen noe for deg?
– Utad så endret det nok ikke noe spesielt, men innad endret det mye på hvordan jeg så på meg selv og saken min. På mange måter følte jeg meg mer støttet og trodd på grunn av prisen jeg fikk av Tara.
Hva har skjedd med livet ditt siden sist?
– Siden sist har jeg jobbet mye for stiftelsen jeg har startet, Vi Tror Deg-Stiftelsen, der vi for det meste har holdt foredrag og støttet andre utsatte i rettssaker. I tillegg har jeg dannet nye vennskap og gjort mye av det som får meg til å sette mer pris på livet. Det er viktig for meg å holde humøret oppe.
Hva er målet ditt fremover?
– Målet mitt fremover er å jobbe mer med stiftelsen, og samtidig ta mer vare på meg selv. Det er viktig å gjøre ting for andre, men også for seg selv. Det har jeg lært mye om de siste årene.
Tidligere vinnere av Tara-prisen:
2011: Torill Hansen
2012: Alexandra Bech Gjørv
2013: Anbjørg Sætre Håtun
2014: Lindis Hurum
2015: Sina Saltbones
2016: Ada Sofie Austegard
2017: Kari Hilde French
Tidligere vinnere av Astrid Gunnestads minnepris:
2016: Andrea Voldum
2017: Marion Anne Knutsen
Kjenner du en modig kvinne?
Vi trenger DIN hjelp! Kjenner du en kone, søster, mor, kollega, venn eller har du lest om – en kvinne som har utrettet noe spesielt? Som har vist at det nytter å stå på, ta opp kampen? Som har taklet livets utfordringer på en eksepsjonell måte, eller som har gjort noe heltemodig for andre, som virkelig har satt spor? Da må du melde henne – eller deg selv – på Årets modigste kvinne 2018.
Skriv til oss og fortell hvorfor hun – eller du – fortjener å bli blant de fem finalistene som til slutt står igjen, og som blir hedret i finalen under Tara-weekend på Vestlia på Geilo 12.–14. oktober.