© Espen Solli og Kristin Svorte (portrett)

Anbjørg er årets modigste kvinne 2013!

Tara har kåret Anbjørg Sætre Håtun (41) til Årets modigste kvinne. Anbjørgs foreldre tok imot prisen på vegne av sin kreftsyke datter.

31. oktober 2013 av Marthe Reienes og Siri Høstmælingen

Anbjørg Sætre Håtun er svært syk nå, og kunne ikke komme til prisutdelingen i Folketeateret selv. Hun skriver dette på sin Facebook-side etter utdelingen av prisen til Årets modigste kvinne 2013 onsdag kveld:

"Takk og tusen takk, Tara! Jeg er ydmyk, rørt og stolt over at dere har gitt meg prisen Årets modigste kvinne 2013! Og jeg vil at dere skal vite at jeg deler denne tittelen med mange flere - både små og store hverdsgshelter som bor rundt om i vårt langstrakte land. Enten det er mennesker som er direkte berørte av en livskrise eller at det pårørende- dere fortjener applaus!"

Se alle bildene fra festen her

Det var Anbjørgs mor, Anne-Kari Tørum Sætre, som tok i mot prisen på vegne av datteren. Anbjørgs far Jo Sætre og bestevenninnen Rebekka Nøkling var også med og tok imot prisen på 50.000 kr.

Haddy N'jie med Anbjørgs far Jo Sætre, Anbjørgs bestevenninne Rebekka Nøkling, Anbjørgs mor Anne-Kari Tørum Sætre, og sjefredaktør Torunn Pettersen.

- Det er av stor kjærlighet og med den dypeste respekt jeg har påtatt meg denne oppgaven. Anbjørg er lei seg for at hun ikke kan være her selv. Men hun er stolt og rørt og takknemlig over å få prisen, sa Tørum Sætre fra scenen.

De 450 gjestene i salen ble stående mens Anne-Kari meddelte at Anbjørg ønsket å dele prisen med alle som er berørt av alvorlig sykdom, enten selv eller som pårørende, og talen ble avsluttet med en oppfordring fra Anbjørg selv om å ta vare på hverandre.

Gjennom sitt livs tøffeste periode har Anbjørg delt øyeblikk, bilder og tanker fra kreftbehandlingen med tusenvis av følgere på sosiale medier.

- Anbjørg er en verdig vinner av Årets modigste kvinne. Hun bruker sin egen vanskelige situasjon til å formidle kjærlighet og livslyst til hjelp for andre som har det tøft, sier Taras redaktør Torunn Pettersen.

Juryen, som bestod av Pettersen, Astrid Gunnestad og Karita Bekkemellem, hadde ingen enkel oppgave, da alle de seks historiene som ble fortalt på scenen var svært sterke på hver sine måter.

- Det viktigste vi gjør i kveld er ikke å kåre en vinner, men å la oss inspirere og imponere av seks modige damer, sa Torunn på begynnelsen av kvelden.

© Espen Solli

Sjefredaktør i Tara, Torunn Pettersen, og konferansier Haddy N'jie.

Konferansier for kvelden var Haddy N’jie, som også underholdt med vakker sang. Kari Slaatsveen kåserte underfundig og humoristisk om mot i mange former og varianter.

© Espen Solli

Alle seks finalistene, fra venstre: Jon Wigum Dahl på vegne av Gunn Elin Veivåg, Sandra Boch, Malin Arntsen, Torunn Pettersen, Anne-Kari Tørum Sætre, Amal Aden og Bente Karlsen Røstad.

© Johs Bøe

Årets modigste kvinne 2013: Anbjørg Sætre Håtun (41) fra Stjørdal/Oslo

Selvutnevnt kjærlighetsgudinne, entusiastisk formidler av livslyst og evig optimist, omtaler hun seg selv som. Tidligere helse-journalist Anbjørg Sætre Håtun fikk i fjor tilbakefall av kreft og har gjennom sitt livs tøffeste måneder delt gode og vonde øyeblikk. Om sykdom og behandling. Men også om håp, kjærlighet og om viktigheten av å leve her og nå. Gjennom sosiale medier når hun ut til tusenvis av følgere som deler øyeblikkene sammen med henne.

Årets modigste kvinne 2012

Årets modigste kvinne 2011

© Tor erik H. Mathiesen


2. plass: Gunn Elin Veivåg (34) fra Austevoll, Hordaland

Sykepleier Gunn Elin Veivåg dro til Mnazi Mmoja Hospital på Zanzibar i 2011 for å jobbe på nyfødtavdelingen, for et prosjekt i regi av Fredskorpset og Haukeland sykehus. Da Gunn Elin kom til Zanzibar var dødeligheten blant de nyfødte barna rundt 40 prosent, på grunn av mangel på utstyr, medikamenter, fasiliteter og kunnskap. Med enkle grep og medbragt utstyr, samt ulltepper og -luer fra Norge, greide Gunn Elin i samarbeid med de andre på sykehuset å få ned dødeligheten til 8 prosent i løpet av halvannet år. Selv om Gunn Elin er ferdig i engasjementet på Zanzibar, har hun nylig reist tilbake til Mnazi Mmoja for å sørge for kontinuitet for personalet som overtar jobben etter henne.

© Espen Solli


3. plass: Bente Karlsen Røstad (46) fra Kristiansand

Trebarnsmoren Bente Karlsen Røstad ruste seg i 10 år, og skammen og skylden over å ikke klare å være en god mor gjorde at rus-spiralen bare vokste. Bentes eldste datter Karianne ble den som tok seg av både mor og to småbrødre. Etter et selvmordsforsøk, en tvangsinnleggelse og en innstendig bønn fra datteren om å motta hjelp, begynte Bente på rusbehandling. 10 år senere er hun fortsatt rusfri og har utdannet seg til gestaltterapeut. Hun har startet et ettervernstilbud i Kristiansand, Rio Restart, hvor hun med stort og ekte engasjement hjelper rusmisbrukere tilbake til et normalt liv.

 
De øvrige finalistene var:
 

© Espen Solli


Sandra Borch (29) fra Lavangen, Troms

Sandra Borch har utmerket seg fra dag én da hun overtok som leder for Senterpartiets ungdom. Hun har turt å fremstå som den hun er. Hun har frontet politikken på en måte som har gitt henne autoritet og respekt i mange miljøer - utover hennes eget. Hun representerer en tydelig stemme på hva hun mener er en riktig politisk kurs for Senterpartiet. Samtidig som hun har turt å opponere mot en mye mer erfaren og myndig ledelse i partiet, helt uredd. Hun har stått fram og fortalt om sjikane, trusler og hatmeldinger knyttet til utseendet og kortvokstheten, og hun bruker tid på å reise rundt på skoler og snakke med ungdom om mobbing.

 

© Espen Solli

Malin Arntsen (41) fra Rødøy, Nordland

Malin kommer fra Rødøy, en liten øy på Helgeland med 200 innbyggere. På skolen slet Malin med lese- og skrivevansker, og hun fikk dårlige karakterer. Dermed forsvant muligheten til å følge drømmen - nemlig å studere jus. Hun ble i stedet hjelpepleier og begynte å jobbe på sykehjemmet på Rødøy. Det endte med at Malin fikk sparken for å være ”for kreativ”. Etter å ha gått til sak mot sykehjemmet - og vunnet - satt hun igjen med 60 000 kroner. De bestemte hun seg for å bruke på å kjøpe den forfalne, nedlagte internatskolen, pusset den opp, og åpnet etter hvert Klokkergården, et lite hotell og restaurant. Pengene Malin har tjent har alle blitt investert i nye prosjekter på øya - blant annet en park, en eventyrskog, flere overnattingssteder, og en gjestehavn. Hun har dessuten startet en hudpleieserie basert på fiskeolje. Hun skaper arbeidsplasser, engasjement og turisme på Rødøy - som ikke lenger er fraflytningstruet.

© Espen Solli

Amal Aden (30) fra Somalia/Hønefoss

Å være en minoritet i en minoritet kan provosere enkelte så mye at man må ha politibeskyttelse. Amal Aden er lesbisk muslim, og hennes åpenhet om dette har gjort at hun jevnlig får drapstrusler. Amal var analfabet da hun kom til Norge  i 1996 og lærte seg å lese og skrive ved å se på norsk TV. Etter en tøff ungdomstid som involverte barnevern og rus, flyttet hun til Hønefoss og fikk en ny hverdag. Hun har skrevet flere bøker om det norsk-somaliske miljøet, og om norsk innvandrings- og integreringspolitikk. Hun trosser hets og trusler for å fortsette å slåss for barn og kvinners rettigheter, og for frihet.

 

 

 

Seneste

Kanskje er du også interessert i...