© Svein Finneide /Getty Images

Sexy litteratur

Forfattere kan si at de først og fremst skriver for seg selv, men alle vet at forfattere ønsker seg lesere. Ikke bare fordi det handler om penger og salg, men fordi det å skrive handler om å henvende seg til noen, og henvendelsene kan gå begge veier.

8. april 2019 av Tove Nilsen

Ofte henvender lesere seg til meg, før fikk jeg brev, nå får jeg e-poster og jeg blir like spent hver gang. Det kan være skoleelever som må skrive særoppgave om en forfatter som ikke har rukket å dø for å ende på sokkel, elevene vil ha svar på alt fra symbolbruk til hvor inspirasjonen kommer fra og hvor mye det går an å tjene på en bok. 

Det kan være den faste kommafeil-leseren min, en pensjonert rektor som bor nord i landet og som hevder at han fant 48 kommafeil i min siste roman, Himmelske tilstander. (Jeg mistenker ham for å ville gi boka en mindre himmelsk tittel). Eller det kan være fra hun som kaller seg Kristin fra Kongsberg og som lar seg provosere av at det er så mange dyr i bøkene mine.

-Hvorfor skriver du for eksempel om biller i en roman som egentlig handler om kjærlighet til en mann og en øy?

-Fordi jeg er fascinert av biller. Det er vel ingen motsetning mellom kjærlighet og insekter.

-Jo, det synes jeg absolutt. De billene gjorde meg så nervøs. Jeg er ikke så glad i alle kattene du skriver om heller.

-Men jeg er glad i katter. Jeg rett og slett elsker katter.

-Er du kattemenneske, men ikke hundemenneske?

-Nei, jeg er hundemenneske også, jeg planlegger faktisk å skrive bok om herreløse hunder.

-Forfattere pleier å være enten eller. Det har jo til og med vært egne arrangementer på Litteraturhuset i Oslo om hvem som går for katter og hvem som går for hunder.

-Jeg går for begge deler. Det gjorde Hemingway også.

-Javel, kanskje jeg skal gi den neste boken din en sjanse.

© Svein Finneide

Slik mailer vi fram og tilbake. Forleden kom et velkomment avbrudd i dyretemaet. Det åpnet slik:

-Hei, vi er syv kvinner som leser Tara og som også har en litteraturgruppe sammen. Vi konsentrerer oss om samtidslitteratur skrevet av kvinner. Tidligere har vi både lest Hanne Ørstavik, Trude Marstein og Vigdis Hjorth. Nå har vi lest tre av de siste romanene dine og vi lurer på følgende: Tror du at du kommer til å skrive mer direkte om sex, altså flette inn flere sexscener i bøkene dine framover?

Hallo, tuller dere med meg, tenkte jeg og fikk skjult kamera-følelse.

Så skar jeg gjennom og prøvde meg på et svar:

-Jeg tenker aldri på hva jeg kan jeg kan flette inn i en roman for å bli mer populær. Synes dere ikke det ville blitt spekulativt?

Svaret fra de syv kom raskt:

-Vi tenker ikke på Fifty shades of grey eller rosa omslag rundt håndjern med pels på. Vi lurer bare på hvorfor ikke kvinner skriver like mye og realistisk om sex som mannlige forfattere gjør. Vi skulle ønske du kunne ta deg tid til å svare oss på det.

Jeg ble svar skyldig, men tenkte øyeblikkelig på en bestemt venninne. En gang tastet fingrene mine så fort at hun mottok denne feilsendte sms’en fra meg:

-Vil til deg, har lyst på deg, tenker på deg hele dagen, klarer ikke å konsentrere meg om noe annet.

Sekunder etter kom svaret:

-Setter pris på at du tar vennskapet vårt til nye høyder.

På spørsmål om hva hun syntes jeg skulle svare de syv leseglade som savnet sexy litteratur, minnet hun meg på hva vi tidligere har snakket om: At lite er kleinere å lese om enn «dristig og dampende sex».

-Anbefal dem heller å lese Sapho, sa venninnen min.

Greske Sapho var så berømt i sin samtid at det ble reist en statue av henne på Sicilia, hvor hun i en periode levde i eksil. De fleste diktene hennes har gått tapt, men heldigvis eksisterer en del fremdeles. Sapfo ble født i en aristokratisk familie på Lesbos ca. år 630 før Kristus og ordet lesbisk stammer fra henne, fordi hun skrev kjærlighetsdikt til og om kvinner. Som i den lange hymnen til Afrodite, et eksempel på at antydningens kunst kan virke så mye sterkere enn anstrengt og utbrettende erotikk. Her er noen linjer i moderne oversettelse:

Månen er allerede gått ned.

Pleiadene også. Det er midt på

natta, stunda drar forbi;

Selv ligger jeg alene i senga.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...