SMUGLE-KAKE: Estelles berømte jule-fruktkake ble smuglet inn i fengselet til Nelson Mandela. Oppskriften får du her.

Verdens mest berømte julekake?

Tradisjoner hører julen til, spesielt når det gjelder hva vi spiser. I mange engelsktalende land er fruktkake selve juledesserten fremfor noen. Her er en spennende fortelling om en ettertraktet variant som var julens høydepunkt for en spesiell person i mange år...

30. desember 2020 av Gunnhild Bjørnsti

NORGESBESØK: Estelle og Christo Brand har vært to ganger i Norge, sist gang var i januar 2020. De gleder seg til å komme på besøk igjen.

© Privat

Estelle Brand er et navn å merke seg. Hun kommer fra Sør-Afrika, er i seg selv ingen berømthet, men hennes fruktkake er kjent langt utenfor landets grenser. Hvordan kan det ha seg at noen fruktbiter mikset til kake og dynket med brandy kan få en slik innflytelse? Forklaringen er enkel. Den ble smuglet inn i fengselet til Nelson Mandela, Sør-Afrikas tidligere president. Mandela var glad i søtt, og ble rett og slett helfrelst i Estelles fruktkake da han fikk smake den første gang. Den ble en tradisjon for ham hver jul i hans tid i fengselet og i ettertid. Estelle bakte samme type fruktkake til Mandela så lenge han levde og den ble levert til ham både til jul og bursdagen hans. 

HOLDT KONTAKTEN: Christo møtte Mandela ved flere anledninger etter at han ble en fri mann. Mandela mottok hvert år Estelles fruktkake til både jul og bursdag så lenge han levde.

© Privat

Ektemannen Mandelas fangevokter

Bakgrunnen til at kaken ble servert i fengselet første gang var Christo Brand, mannen til Estelle. Han var Mandelas fangevokter som over tid ble hans personlige venn og lot ham smake familiens spesielle julekake.

Estelle, hva er bakgrunnen for denne ettertraktede fruktkaken?

– Det startet i 1984. Jeg hadde kjøpt en mikrobølgeovn og den gangen måtte man gå på kurs for å lære seg å bruke den, for det var mye å sette seg inn i. En av oppskriftene var på en fruktkake. Jeg lærte meg å lage den og har fra 1984 alltid tilberedt den i mikro. Det går så raskt! Elektrisitet er dyrt og steketid i vanlig ovn tar 4 timer, mens det tar kun en halvtime i mikro. Fortsatt lager jeg masse kaker, puddinger og syltetøy i mikroen. Estelle liker å lage mat, den interessen har hun etter sin mor.

– Jeg og mannen min Christo liker søtsaker, så vi må alltid ha kaker i huset. Vi spiser gjerne litt kaker til en kopp te på ettermiddagen eller etter middag. 

UFORGLEMMELIG: Dette bildet ble tatt på slutten av 90-tallet i forbindelse med avdukningen av en Mandelastatue i Victor Versterfengselet i Paarl. Mandela inviterte de som hadde stått ham nær, blant annet Estelle og Christo. Winnie Mandela var selvfølgelig også til stede. 

© Privat

Ga ut bok om Mandela 

Når smakte Mandela fruktkaken for første gang?

– Det var til jul i 1985 da han satt i fengselet Pollsmoor Maximum Security Prison rett utenfor Cape Town. Den må ha smakt godt for året etter da de skulle forberede julemat, sa han til Christo at han ikke ville ha vanlig fruktkake kjøpt i butikken, men den varianten som hans kone lagde. Det var ikke tillatt å bake kake for en fange den gangen, til en vokter var det riktignok OK så min mann måtte late som om fruktkaken han tok med på jobb var til en av vaktene.

Ingrediensene er en vidunderlig miks av tørkede frukter, dadler, kirsebær, egg og mel som etter steketiden bør dynkes jevnlig med litt brandy i nesten 2 måneder. Det skaper en utviklet smak som kan sammenlignes med en moden vin. Lagringstiden gjør produktet godt.

Er oppskriften hemmelig?

– Nei, det er den ikke. Jeg har kopiert den opp og deler den gjerne ut når vi holder foredrag. Den står også i boken “Doing Life with Mandela – My Prisoner, My Friend” som min mann har gitt ut.

UNGT PAR: Estelle og Christo tidlig på 1980-tallet i Cape Town. Sør-Afrika har forandret seg enormt siden den gang.

Lages med kjærlighet

Det tar tid og kjærlighet å tilberede Estelles spesielle kake.  Man må være dedikert for å følge opp jevnlig dynking.

Hvor mange kaker har du laget i år?

– Til jul i år har jeg sikkert bakt 10 fruktkaker. Sist søndag var det noen som spurte meg om jeg hadde flere å selge, men jeg har ingen igjen nå. Jeg har vært så busy med å lage disse fruktkakene, jeg startet allerede i oktober. Det å lage kakene tar ikke så lang tid men jeg må dynke dem jevnlig for å få dem fuktige nok. Så innen jul er konsistensen veldig bra. Jeg skriver opp beskjeder i dagboken min om å huske på å dynke kakene, - det er fort gjort å glemme det.

Hvis du skulle gjette, hvor mange av disse fruktkakene har du totalt laget?

– Det må være tusenvis i løpet av alle disse årene. Det er så mange av mine venner som etterspør dem for de kakene man får kjøpt i butikken er ofte så tørre.

Det var nettopp den myke fuktige konsistensen som også Mandela falt for, han kjente godt forskjellen fra vanlige kjøpekaker. 

Møtte du Mandela selv?

– Ja, et par ganger. Jeg tok med meg barnebarnet mitt og besøkte ham hjemme der han bodde. Vi hadde en så hyggelig stund, småpratet og koste oss. Han var en god person og hadde et budskap til hele verden. Helt uten hat i seg da han kom ut av fengselet etter så mange år.

VOKTER OG VENN: Christo Brand var både fangevokter på Robben Island og Pollsmor Prison i Cape Town som Nelson Mandela etterhvert ble flyttet til. Han har opp gjennom årene holdt mange foredrag om deres nære forhold.

© NTB

Hvordan feirer dere jul i år?

– Vi kommer til å være hjemme i Cape Town, det blir en stille og rolig julefeiring med min mann og hans mor. Og ja vi skal også spise fruktkake, jeg har alltid laget en egen til oss i familien. Vi spiser kaken på første juledag til afternoon tea. Noen serverer den med krem eller is, men vi bare spiser den som den er. Blir det rester så legger jeg dem i en lufttett boks, da kan den holde seg helt til mars-april.

Hvordan ser du på situasjonen i landet ditt med corona?

– Kirkene ble nylig stengt ned for å hindre smitteøkning, det er trist for høytiden, men vi må se fremover. «Stay positive because life is going on», avslutter Estelle Brand. (Oppskriften på fruktkaken til Estelle finner du nedenfor her.)

HØR HISTORIEN: Christo deler gjerne sin historie om relasjonen han hadde til Nelson Mandela. 

© Privat

MØT EKTEPARET BRAND

Dersom dere planlegger å besøke Cape Town, er et møte med Estelle og Christo Brand ofte et høydepunkt. Som tidsvitner har de utallige historier å fortelle om livet under og etter Apartheid. De kan kontaktes via Rune Engstrøm i Destination Africa www.destinationafrica.no

HISTORISK KAKE: Estelles berømte jule-fruktkake, med smak som skapte forventninger og mye glede. Her får du oppskriften. 

© Privat

OPPSKRIFT PÅ ESTELLES FRUKTKAKE

 • 500g blandet frukt
 • 250g finkuttede dadler
 • 100g kandiserte frukter
 • 1 kopp med brunt sukker
 • 130g smør eller margarin i små biter
 • 1 kopp med kaffe
 • 1 ts natron
 • 2 kopper med hvetemel
 • 1/2 ts bakepulver
 • 1/2 ts julekrydder
 • 1/2 ts ingefær (tørket)
 • 1/2 ts kanel
 • 1 klype salt
 • 2 egg
 • 8 syltede kirsebær, delt i to
 • 3 ts med brandy 

SLIK GJØR DU:

Rør sammen smør, sukker, frukt-blanding, dadler, kandisert frukt og kaffe sammen i en bolle og sett i mikrobølgeovnen i 5 minutter på full kraft. Ta bollen ut og tilsett natron og la blandingen stå i 5 minutter. I en separat bolle, sikt mel, tilsett bakepulver, krydder og salt, og vend dette inn i den andre blandingen.

Pisk de 2 eggene, tilsett oppdelte kirsebær og bland alt godt. Bruk en form tilpasset mikroovn og dryss litt bakepulver i bunnen og smør kantene med smør. Hell deigen i og se til at formen ikke fyller mer enn ¾ fordi kaken vil heve seg med omtrent en fjerdedel. Stek ved middels / lav effekt i 30 minutter. Når kaken er ferdig hell litt brandy over med en gang og la den avkjøles i noen minutter. Ta kaken deretter ut av formen på en rist.

Når kaken er kald, pakk den inn i folie og tilsett ytterligere 3 ss brandy hver annen uke. Estelle Brand sier at det er viktig å lage kaken i oktober slik at den kan ha lang nok tid til å bli fuktig og beriket med den gode smaken av brandy til jul. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...