© Gunnhild Bjørnsti / Leverandøren

Se hvilke viner ekspertene anbefaler for sensommeren

Taras vinekspert og sommelier Gunnhild Bjørnsti har snakket med to av Norges fremste vinkelnere. Her finner du deres fem favoritter.

5. august 2020 av Gunnhild Bjørnsti

VINBAR: Reiser dere rundt i Norge i sommer og kommer til Trondheim, besøk Vinbaren på Britannia som har over 10 000 vinflasker. De serverer også matretter og årgangsviner på glass.

© Brittania Hotel

På min siste jobbtur var jeg i Trondheim, det ble en stor opplevelse! Det er byen med flest Michelin-restauranter per innbygger samt mange veldrevne, uformelle spisesteder med spennende vinkart. 

Øverst på skalaen troner Speilsalen på Britannia Hotel. Det er stedet når man skal flotte seg med kulinariske høydepunkter, gjerne med utvalgte viner som matcher hver rett til perfeksjon. Det gjør meg og sansene mine rett og slett lykkelig! Hovedsommelier Henrik Dahl Jahnsen er fire ganger norgesmester i vinsmaking, prisbelønt i både Nordisk mesterskap og VM, en mesterlig vinkelner håndplukket til å velge riktige viner ut fra gjestenes preferanser. Det å bli servert av Henrik er en opplevelse som jeg unner alle en gang i livet. Man setter seg ned til vakkert dekket bord, får presentert et nydelig glass med duggfrisk champagne, og på løpende bånd serveres kunstferdige små munnfuller som smaker himmelsk. 

FAGMANN 1: Vin- og matmatching er et eget fag. Henrik Dahl Jahnsen på Speilsalen er blant de aller beste i klassen..

© Gunnhild Bjørnsti

Henrik velger ut viner til hver rett så totalopplevelsen blir fullkommen. Han forteller engasjert om hvordan vinene passer til de ulike smakene, det er en sann fryd å lytte og teste ut kombinasjonene. 

Hvis dere lurer på hva en mester-vinkelner serverer som første glass champagne for å sette stemningen i gang, kan jeg med glede fortelle at den varianten finnes på Vinmonopolet. Eric Rodez er en liten produsent som lager svært god champagne fra grand cru-vinmarker i området Ambonnay. Vår utgave blanc de noirs på rødvinsdruen pinot noir er lagret på eikefat, noe som gir en nesten burgund-aktig stil og skaper en vanvittig flott matchampagne. 

Litt ut i måltidet presenteres en smakfull hvitvin fra området Pessac-Léognan i 2008-årgang, også den er til salgs på polet til en fornuftig pris for kvaliteten. Enkelte kan tro at vinspesialister kun velger rådyre viner, det stemmer heldigvis ikke. Utfordringen er å finne vin som fremhever maten, og ut fra hva gjestene foretrekker. 

Med disse to vintipsene vil jeg inspirere alle til å smake på Henriks utvalgte viner. De smaker garantert også fortreffelig i private lag.

FAGMANN 2: Roar Hildonen er en sjarmerende kar som kan kunsten å servere kvinnelige gjester. 

© Gunnhild Bjørnsti

Restaurant To Rom og Kjøkken serverer middelhavsinspirert mat av utsøkte råvarer fra lokalmiljøet i Trøndelag. Eier Roar Hildonen er tidligere verdensmester i cocktail-miksing, en kul kar som har mange gode viner på kartet sitt. Til greie priser. Det betyr at han har mange faste kunder. 

Hva vil han anbefale Taras lesere å nyte i sommer? 

– Kloster Eberbach er en dyktig produsent med over 900 års tradisjoner, og de lager fremragende riesling-viner som smaker utrolig balansert til fisk og sjømat. Eller til asparges og hollandés som vi serverer i ukens meny. Albariño fra Spania er også en svært god hvitvinsstil til sommermat som reker, kongekrabbe, fisk og sjømat. 

På rødvinsiden liker jeg en lettere stil fra området Languedoc-Roussillon hvor jeg jobbet en periode, kanskje det er derfor jeg er svak for vinene derfra. Uansett har vinene god pris til god kvalitet. Det er et innside-tips. Jeg serverer den rødvinen til kalv i ukens meny, det passer som hånd i hanske, forklarer Roar Hildonen. 

5 deilige viner som passer til sommerens smaker

© Produsenten

Matchampagne deluxe 

2072601 Rodez Ambonnay Blanc de Noirs, Brut, Champagne, Frankrike, 549,90 kr (BU)

Klokkeren champagne med duft av røde epler, bringebær og markjordbær. Fyldig smak med konsentrert deilig eplepreg. Spesielt velegnet til smaksrike retter av skalldyr, fisk og lyst kjøtt. Løfter ethvert måltid et ekstra nivå opp!

© Produsenten

Spansk sommervin

2064401 Torres Pazo das Bruxas Albariño 2018, Rias Baixas/Galicia, Spania, 149,90 kr (BU) 

Galicia i nordvest-Spania har kjølig klima som gir albariño-druene fin friskhet. Denne hvitvinen dufter sitrus og fersken og har mineralsk karakter. Smaken er frisk, ren og fruktig med lekker eplesmak og lang avslutning. Nydelig til fisk og skalldyr samt hvite oster.

© Produsenten

Riesling til sommermat

5936401 Kloster Eberbach Riesling Trocken 2018, Rheingau, Tyskland, 159,90 kr (BU) 

Kloster Eberbach har laget vin i 900 år, det betyr at de har tilgang på gode vinmarker og gode klimatiske forhold. Dette er en nydelig riesling med aromatisk friskhet fra eple og sitrus. Kjenn duft av lime, grønne epler, hylleblomst, aprikos og mineraler. Den fruktige smaken får fin grapefrukt og aprikos i avslutningen. Nydelig alene, til fisk, sushi og skalldyr. 

© Produsenten

Allsidig rødvinsfavoritt 

4463401 Ch. des Erles Cuvée des Ardoises 2017, Languedoc-Roussillon, Frankrike, 159,90 kr (BU) 

Her er mye smak for pengene, av druemiksen carignan, grenache og syrah. Vinmaker François Lurton er kjent for å lage kvalitetsviner til sympatiske priser. Vinen har god duft og smak av bringebær, jordbær og solbær med lett kryddertouch, fin syrlighet. Modne tanniner gir bløt, lekker stil. Passer til utrolig mye, som lam, okse, fugl og småvilt. Kan også passe til sommerens grillmat, kyllingsalat og kjøttboller. 

© Produsenten

Årgangsvin til fest 

11453501 Ch. Couhins-Lurton 2008, PessacLéognan/Bordeaux, Frankrike, 354,70 kr (BU) 

Sauvignon blanc er kjent for en lett og frisk vinstil, men når vinen lagres mange år, utvikler den en spennende og rik karakter. Fortsatt med den interessante friskheten som vi liker. Aromabildet er elegant med mineraler, delikat fatpreg og hvite blomster. På smak kommer tropiske frukter frem med litt grapefrukt og flintpreg. Denne utgaven er 12 år og passer perfekt til lyse kjøttretter og til fisk og skalldyr, gjerne med rike sauser

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...