© Bodil Dorothea Gilje

Ovnsbakt luksus på tur

Jeg trodde jeg hadde «knekt koden» på turmatlaging da jeg oppdaget vaffel- og toastjern. Men denne turovnen tar maten til nye høyder.

17. august 2023 av Bodil Dorothea Gilje

I mars fylte jeg 40 år, og til bursdagen min ønsket jeg meg en ovn til turbruk. Svigers slo til, og kjøpte ovnen pluss alt av tilbehør. Dette er visst en ovn som mange hytte- og båtfolk allerede kjenner til og bruker flittig. Jeg hadde aldri hørt om denne før jeg ramlet over den på Instagram i vinter. 

Men nå har jeg ingen unnskyldning – bortsett fra de (få) gangene jeg vil bære litt lett sekk. Jeg kan lage alt fra muffins, grateng, brytebrød, pai, kaker, fiskeform – ja, det er vel bare fantasien som setter grenser. 

Jeg testet den første gang på hyttetur i påsken. Pai og muffins til frokost på gasskomfyren ble knallsuksess blant hyttegjestene. Men nå i vår måtte den testes på uteovernatting. Denne gangen alene – en av få aleneturer under åpen himmel dette året. Slik er småbarnslivet. Jeg kan ikke pakke og stikke av gårde hver helg lenger. Men denne kvelden. Da koste jeg meg glugg. Med kvistbrenner, solnedgang, kosebamsen Ronja og nystekt pai. Og en hengekøye i skogkanten som bysset meg i søvn til bølgesus og måneskinn.

Matlaging på turovn

ALLSIDIG: Alt du kan varme, bake og lage i en stekeovn, kan du også lage i denne.

© Bodil Dorothea Gilje

Oppskrift på ovnsbakt pai 

Til en halv pai trenger du:

  • 1/2 rull med ferdig paibunn
  • 100 g revet ost
  • 4–5 cherrytomater
  • en liten neve brokkoli
  • rester av kokt potet
  • 2 ts soltørket tomat
  • 100 g baconbiter
  • 2 egg og 1,5 dl matfløte ferdig
  • blandet på en tomflaske

Utstyr:

  • Omnia (ovn til gass)
  • gass
  • fyrstikker
  • eventuelt en stekepanne (til bacon)
  • stekespade

Slik gjør du:

  1. Legg paibunnen i halve Omnia-formen. Har du silikonformer til Omniaen, kan du bruke den største.
  2. Stikk små hull i paibunnen med en gaffel, og forstek bunnen i ca. ti minutter på middels varme.
  3. Mens paibunnen forsteker kan du steke baconbiter i en stekepanne. Disse kan du også steke ferdig før du drar hjemmefra.
  4. Legg ost i bunnen av formen, fyll på med brokkoli, cherrytomater, soltørkede tomater og kokt potet.
  5. Hell over egg- og fløteblandingen.
  6. Dryss baconbiter på toppen, og la paien steke under lokk i cirka 25–30 minutter (til den ser fast ut).

TIPS! En pai som denne er genial til middagsrester. For eksempel kjøttkaker, løk, poteter og andre grønnsaker du har liggende etter gårsdagens middag.

Turovn test

OMNIA: Dette er altså en bærbar ovn uten varmekilde. Den fungerer utmerket på gassbrenner.

© Bodil Dorothea Gilje

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...