Tara-spaltist Björg har laget en ny «Skravlevin» for oss livsglade damer
– Den nye varianten har mindre sukker, men smaker fortsatt like godt, forklarer vinekspert Gunnhild Bjørnsti. Dette er den perfekte vertinnegaven!
Godt nytt år, damer – skål for en spennende ny start og mange nye vinopplevelser som jeg skal dele med dere!
For en fantastisk opplevelse det er å få starte på et nytt år. Alle måneder, uker og dager ligger åpne foran oss. Kalenderen er nesten tom. Vi kjenner på det å ha tid. For en luksus ...
Vi føler frihet, mulighet til å starte på nytt og legge ting bak oss. Jeg personlig er så glad for hvert nytt år og elsker følelsen av å fylle årsplanen med akkurat det jeg ønsker meg. Hipp hurra for selve livet!
Jeg skal fylle dagene med det jeg liker aller best: Reise, skrive, unne meg vinopplevelser og ha spennende møter.
Menneskene bak vinene er så viktige. Det å lytte til hvordan de tenker er alltid fascinerende. Opp gjennom årene har jeg innsett at hva de enkelte skaper og får ut av livet sitt, kommer ut fra hva de ser av muligheter. Jeg bestemte meg derfor tidlig for å si «ja» til livet, være optimistisk og full av forventning for hver dag.
Det minner jeg meg selv på så ofte jeg kan, og prøver etter beste evne å inspirere alle på min vei!
Her er noen av mine favoritt-møter fra 2018:

Björgs nye «Skravlevin» er fortsatt like god - bare litt sunnere!
God vin er for meg en inngangsport til store opplevelser. Og mye moro. Det er kunstner og Tara-spaltist Björg Thorhallsdottir enig i. Hun har lansert en utrolig gøyal vin med navnet «Skravlevin»!
Vi skjønner umiddelbart hva den vinen skal brukes til. Lange og dype samtaler med gode venninner, og de kan gjerne vare ut i de små timer. Da må vinen ikke være for kraftig.
– Den nye skravlevinen min har nå lavere sukkerinnhold, så den kan dere nyte med god samvittighet. Jeg er imot for mye sukker, men det er sunt å ta seg et glass vin. Skravlevin er helt sinnssykt god, forklarer Björg. Hun forteller at den kan drikkes til tapas, pasta, skinke, pizza og ost, eller uten mat.
– Vinen er lett å like, er en perfekt vertinnegave, og jeg synes den passer til alt, sier Björg med et stort smil.
Hun minner oss også på noe verdifullt:
– Navnet på vinen symboliserer «vennskap». Vi er her på jord for å nyte livet, vi må ikke glemme det.

En annen driftig dame som jeg beundrer er Theresa Breuer.
Theresa Breuer overtok ledelsen av familiens vingård i Rheingau i Tyskland da hennes far gikk bort i 2004. Theresa var da bare 20 år. Jeg ser opp til hennes pågangsmot og de utrolig gode vinene med økologisk filosofi. De er rene og klare i stilen, tørre og med mye smak. Breuer er en kultprodusent!
– Vinen gjør seg selv, ingen kjemikalier tilsettes. Gjæring på fat blir aldri fremskyndet eller stoppet, forklarer hun.
Jeg har vært så heldig å møte Theresa flere ganger i Norge, og en gang på gården i Rheingau, og jeg vil ta med en riesling fra Theresa til årets start. Den passer alltid når du vil ha en tørr hvitvin til et fiskemåltid.

Katharina lager vin som vi damer liker!
Vinprodusenten Katharina Mowinckel fra Bergen startet med å lage økologisk vin, både rød og hvit, i Bergerac i Frankrike. Tørr og god, slik som vi damer foretrekker.
– Jeg ble sertifisert Ecocert i 2004, forteller Katharina. For starten på 2019 anbefaler hun sin Cuvée K Rouge.
– Den vinen er laget på merlot-druer med masse fine røde frukter, lett og god, uten fatlagring.

Prøv gjerne en av Césars viner når du vil komme i godt humør!
Vi damer får aldri nok av tørr, god hvitvin, men tenker du da på Spania egentlig? Det burde du kanskje!
Rioja er mest kjent for rødvin, men nå lages også en utmerket hvitvin på chardonnay-druer som vi kjenner blant annet fra områdene Chablis og Champagne. Druene vokser på Riojas høyest beliggende vinmark, 875 meter over havet. Det bidrar til fin friskhet. Dette er spennende, for det å dyrke chardonnay ble nettopp lovlig i Rioja, så vinen vi anbefaler herfra er noe helt nytt i vinverdenen.
Vinmakeren César Fernández er dyktig – og har latinsk sjarm. Det kjennes på vinsmaken!

For deg som vil du ha smakfulle, tørre bobler - se her!
La oss reise til vakre Toscana hvor Rocco Toscani, sønnen til den berømte fotografen Oliviero Toscani (kjent for kontroversielle reklamekampanjer for Benetton) lager en helt spesiell musserende rosévin kalt Lolí. Stilen kalles gjerne «Pet Nat».
– Alle vinranker gjennomgår «green harvesting», dvs. umodne drueklaser klippes av i løpet av modningsprosessen og kastes på bakken, for å gi mer konsentrasjon til gjenværende klaser. Jeg ville eksperimentere, og ventet med å klippe vekk uønskede druer til tidlig august, da de umodne druene med høy syre ble til vin i stedet, forklarer vinmakeren.
– Kvaliteten på den fermenterte druesaften var overaskende bra, så jeg tok sjansen på annengangs gjæring på flaske. Resultatet ble Lolí – en fortryllende vin, hevder Rocco.

Vin av norsk vinmaker
Her er Katarina Mowinckels forslag til januarvin for oss damene. Denne rødvinen er laget på merlot med intens duft av røde, friske frukter og noe kryddertone. Smaken er myk og behagelig med godt fruktpreg og friske tanniner. Katharina bruker minimalt med svovel i vinifiseringen, så dette er en vin du neppe får vondt i hodet av. Passer hver gang du får lyst på et glass rødvin, og til retter av storfe, lam, sau og assorterte oster.

Skravlevin for glade damer
Denne nye varianten har forbedret kvalitet, er mer kompleks, med lang og avrundet ettersmak, og med et lavere sukkerinnhold (nå 3,6 g sukker per liter). Vinen er laget på corvina-druen, den viktigste druen i Veneto. Druene er blitt tørket i en kort periode for å gi en fyldig, rund og behagelig munnfølelse. Herlig duft av røde og mørke kirsebær, plommer og krydder. Smaken er fyldig med god frukt og fin lengde. En herlig vin som setter skikkelig fart på snakketøyet.

Hvitvin fra høydene i Rioja
Bli kjent med en ny type tørr hvitvin fra Spania, laget på chardonnay-druer fra høytliggende vinmarker. Duften har tropisk fruktighet som ananas i kombinasjon med sitrus og vanilje. Smaken er som vi liker, frisk og med god syrlighet. Passer til fiskeretter, sjømat og kylling.

Slank og ren riesling
Dette er en perfekt hvitvin på starten av året. Den dufter friskt og «nytt» av grønt eple og sitrus, med noe urte- og floralt preg. Den er laget på riesling-druen og smaken er «slank» og sitruspreget med hint av mineraler i ettersmaken. Lagret fire måneder på fat. Økologisk. Passer perfekt alene og til fisk, skalldyr og lyst kjøtt.

Fruktig og frisk musserende rosévin
Her er en spennende type boblevin, laget på håndplukkede syrah-druer, fra vingården til den verdensberømte fotografen Oliviero Toscani og sønnen Rocco. Vingården er spesialist på topp syrah-viner. Lolí er den musserende utgaven, med fine, elegante småbobler. Kjenn duft av røde bær, roseblader og friske epler. Masse deilig fruktig smak, friskhet og lang mineralsk ettersmak. Kun 11 % alkohol og tørr i stilen med 2 g sukker per liter. Det lages kun 5000 flasker. Nydelig som aperitiff, til fisk og skalldyr, lyst kjøtt eller til kos.
