Björg Thorhallsdottir
© Björg Thorhallsdottir

"Du fortjener å bli elsket, uansett hva du eller noen andre har gjort mot deg"

For å komme dit hvor disse to som husker frem og tilbake, er i livet sitt, trenger vi å tilgi, og det vanskeligste er å tilgi oss selv, skriver Björg om denne gangen.

31. mars 2023 av Björg Thorhallsdottir

For å komme dit hvor disse to menneskene som husker frem og tilbake, er i livet sitt, trenger vi å tilgi, og den vanskeligste personen å tilgi, er vanligvis oss selv. Tilgivelse er et valg, og når vi blir klar over det, kan det slippe oss fri. 

Vonde følelser påført av andre, eller noe vi har gjort mot oss selv eller andre, forsvinner ikke av seg selv. Følelsene spiser deg opp, og når du tenker på det som skjedde, produserer kroppen stresshormoner. Jo mer stresshormoner, jo mindre plass til lykkeog gledeshormoner. Om du går rundt og er sint på en person, blir du bitter, og det spiser deg opp. Å tilgi er et bevisst valg, hvis ikke er det som å drikke gift hver dag, og tro at den andre skal dø av det. Å tilgi for å kunne gå videre, er en jobb vi nå skal gjøre sammen, slik at du kan bli fri og huske på livets huske mens du kjenner på indre glede uten en svart sky av anger fra fortiden.

Fokuser på følelsen og godta den. Husk at du har lov til å føle det du føler, så si velkommen, selv til de vondeste følelsene som skam, sinne, dårlig samvittighet, tristhet. Kjenn på dem, og godta at de er der, først da kan vi gi slipp. Følelser er ikke farlige, de er bare følelser. Når de er der, alle disse følelsene, si høyt hva som ble gjort galt. «Jeg er sint på meg selv for at jeg lot det skje, jeg er sint på meg selv fordi jeg var utro, løy, stjal, jeg er sint for at jeg trodde på den som lurte meg, og for at jeg lot meg lure». Uansett hva det er, si det høyt. Snu det til noe positivt. 

Når du sier høyt hva du har lært av det som skjedde, snur du det også om til noe du vokser på – slik at det ikke skjer igjen. Hjernen vår er ikke så god på ordet «ikke», så om du sier «Jeg skal ikke lyve», hører hjernen kun ordet lyve. Si heller: «Jeg har lært at jeg ikke skal la noen behandle meg sånn, jeg skal stole på magefølelsen min, og når jeg kjenner noen begynner å behandle meg dårlig, skal jeg sette grenser. Jeg skal være trofast, jeg skal snakke sant». Selv om jeg elsker setningen «Jeg skal ikke tillate noen å behandle meg dårlig», si heller «Jeg vil passe på meg selv!»

Om det kommer opp mange følelser, er det bra, så ta imot disse som om du var din egen datter. I stedet for å svare med en kritisk stemme, la en moderlig stemme komme frem, «Jeg forstår at dette gjør vondt, for det er vondt, det er vanskelig, men nå skal vi videre og jeg gjorde mitt beste ut fra kunnskapene og verktøyene jeg hadde». 

Tenk at når du har lært av det som hendte, skjer det ikke igjen, og du kan gå videre slik at ditt fremtidige deg får det bedre. Nå som du skal tilgi deg selv, pust tre ganger, og se for deg at du putter hele følelsen og handlingen opp i et syltetøyglass og setter det bort. Du trenger ikke ha «dette» rundt deg hele tiden, men når det dukker opp igjen, sier du unnskyld til deg selv for at du lot deg bli dårlig behandlet. Om du har såret noen, må du bare blåse i stoltheten og si «unnskyld», eller kanskje sende blomster med et kort og en beklagelse. Du kan også skrive det i en bok for deg selv, for det kan være lettere å skrive det enn å si det

Björg Thorhallsdottir
© Björg Thorhallsdottir

Din indre kritiker: Vi har mellom 75000 og 95000 tanker hver dag, og det å la disse spinne rundt i hodet igjen og igjen, hjelper ingenting. Når tankene kommer, puster du dypt tre ganger og lar dem gå, for det blir ikke bedre av at du kverner på dem. 

Oppgaven min til deg: Del et ark i to. Når det begynner å kverne, skriv de setningene som du med en moderlig stemme ville sagt til deg selv. Gjenta at du gjorde ditt beste, og at du ikke kan gjøre noe med det som allerede har skjedd, men at du har lært og går videre. 

For du begynner ikke å elske deg selv med sinne, du begynner å elske deg selv med kjærlighet – og du fortjener å bli elsket, uansett hva du eller noen andre har gjort mot deg. 

Du er din egen healer, og den indre samtalen viser hvordan du ser på deg selv. Du kan endre din indre dialog, slik at du slutter å sabotere deg selv. Du er ikke dine feil! Minn deg på alt du kan og alt du er god på. Dine feil er der for at du skal lære – vi alle gjør feil, og det gjør oss klokere. 

Tilgivelse er helt magisk, det gir slipp på sinne, skam og tristhet. Du fortjener å tilgi deg selv, men husk at det kan ta tid, så vær tålmodig. Fokuser på det du har lært, og vær takknemlig hver eneste dag. Vi kan bare ha fokus på en følelse av gangen, så tenk på alt det som er fint i livet ditt. 

Fortiden kan vi ikke endre på, men vi kan endre på nåtiden. Ved å endre på fortiden, tilgi og slippe fri, endrer vi på fremtiden. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...