© Björg Thorhallsdottir / Hilde Brevig

Björg Thorhallsdottir: - Det er ikke de store skrittene, men de små daglige skrittene som gjør en forskjell

Det som bringer oss til suksess, er daglige vaner. Skritt for skritt hjelper de oss til å komme videre, til der drømmer blir til virkelighet

12. juni 2023

Det er ikke de store skrittene, men de små daglige skrittene som gjør en forskjell. Du kan ikke lese deg gjennom et helt studium eller trene deg i toppform på en dag. Men du kan lese litt og trene litt hver dag. 

Det er de små daglige stegene som tar deg dit du vil.

Alt er vaner, og når vi kommer inn i dem, kan drømmer bli til virkelighet. Mange endrer vaner første nyttårsdag, og allerede 15. januar slutter de fleste igjen. Treningssentrene er fulle i januar, februar og mars, så blir det færre og færre der. 

Mange forskere sier det tar 66 dager å endre en vane eller skape en ny. For meg gjør det en stor forskjell om jeg starter dagen med trening. Da har vi mer testosteron i kroppen og treningen blir mer effektiv. Om du står opp litt tidligere, rekker du det. Det er noe som heter at om du svetter mer på trening, blør du mindre i krig. Om resten av dagen er hard, bygger du deg selv sterkere mentalt om du starter den med å bygge muskler.

Tenk lite. Om det er 10 minutter på en trenings-app eller du jogger ned til postkassen, gjør de små stegene en forskjell. Fem minutter hver morgen, blir over en halv time i uken, og 10 daglige minutter blir over en time. Begynner du smått, kan du bygge på, for vi klarer mer etter hvert.

Skriv ned din indre dialog, slik at du kan justere kompasset etter hvert. Det er først når vi er bevisst våre tanker vi kan endre oss. Start dagen med å skrive ned tankene dine på en side eller to. Ikke de store tankene, men om løst og fast og om dagen som ligger foran deg, slik at du vet hvor du er og hva du vil. Det trenger du for å komme til et bedre sted.

© Björg Thorhallsdottir

Søndags-oppdatering. Jeg bruker litt tid hver søndag på å lage verdens fineste uke. Hva er det jeg ønsker å fylle den med? Det er som å legge store steiner først i syltetøyglasset, da blir det mer plass til sand og småstein. Jeg bruker et stort ark som jeg først fyller med det som er viktigst. Tid med sønnen min og kreativ tid med kolleger. Når må jeg stå opp for å få tid til 10 minutter med skriving og litt trening? Litt er bedre enn ingenting, for om du gjør ingenting, skjer ingenting. Husk: en liten mus kommer langt på de små beina sine, og tar du store steg detter du lettere av.

Mer enn forventet. Mange sier vi skal gjøre mindre, jeg mener vi heller kan gjøre færre oppgaver og litt mer enn forventet. Om du har gjester som skal overnatte, legg en lapp på puten og skriv «sov godt». Om du inviterer til middag, dekk bordet med blomster og servietter. Det lille ekstra gir også deg det lille ekstra, og livet blir morsommere.

Lær noe nytt hver dag. Det skaper utvikling og glede. Tiden du skroller bort, kan brukes til å lære noe, kanskje via podkast eller Ted-talk. Det gir indre energi og glede, og du kommer nærmere målet ditt.

Og så anbefaler jeg meditasjon. Stille tid til egenrefleksjon som gjør at tankene i underbevisstheten din kommer frem i bevisstheten. En guidet meditasjon når du sitter på bussen eller går tur, eller kanskje være mer oppmerksom på omgivelsene dine. Om du tenker du ikke har tid, trenger det ikke bety mer tid, bare annen prioritering. Det er som å kjøre bil, men ikke ta seg tid til å fylle bensin, fordi vi er for opptatt med å kjøre.

Få planene inn i kalenderen din. Når du skriver ned og får det til å skje, blir hjernen din full av dopamin, og vanen sitter bedre. Du får til hva som helst, dette er egenkjærlighet i praksis.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...