Kunstner Bjørg Thorhallsdottir
Aleneforelder:

Björg Thorhallsdottir føler hun skal opp til eksamen som forelder når sønnen skal konfirmeres til høsten. Hun er aleneforelder og kjenner på ansvaret som følger med dette.

© Björg Thorhallsdottir / Kristin Heier

– Alltid velkommen tilbake, min trekkfugl

– Jeg gruer meg så utrolig mye for min sønns konfirmasjon til høsten. Jeg føler at jeg skal opp til eksamen som forelder, og som alene-forelder hviler hele ansvaret på meg. Jeg ønsker å gi ham den fantastiske dagen som han fortjener, skriver Björg Thorhallsdottir.

3. august 2018 av Björg Thorhallsdottir

Dagen markerer et skille

Det er ikke bare selve konfirmasjonen, tror jeg, men like mye det at dagen markerer et skille. Selv om han ikke er voksen, betyr konfirmasjonen en overgang. Fremdeles gjør vi mye sammen, og jeg opplever at det å reise sammen er en måte å få tid med ham på. 

Men han har for lengst vokst meg over hodet, blikket hans vender seg utover, og jeg vet at jeg kan ikke endre på den løsrivelsesprosessen som han er midt i. Det er naturens gang, og en viktig og nødvendig fase for enhver ungdom.

Kunstner Björg Thorhallsdottir

"If you love somebody, set them free. If they come back they are yours. If not, they never were..."

© Björg Thorhallsdottir

"The best way to keep the ones you love, is with open arms"

Denne setningen inspirerte meg til å lage bildet. For det kommer ingen ting i en lukket hånd, og vi kan heller ikke holde fast i noen som ikke ønsker det. Akkurat nå ser jeg sønnen min vokse opp, og fra meg – og jeg kjenner sårheten i det.

Personen står med åpne armer. Jeg tror kanskje det er meg selv som sender sønnen min ut i verden. Som alenemor er det en vanskelig prosess
å sakte miste den nærheten jeg har vært vant til. Han vokser opp, og tiden med de små lubne barnearmene er over.

Vi kan ikke holde igjen når de søker utover, og fuglen som flyr bort symboliserer sønnen min Tolli, og alle barna og ungdommene våre som langsomt beveger seg lenger og lenger fra oss. De har blikket vendt mot drømmene sine, som ligger foran dem, sammen med fremtiden.

De små sommerfuglene i bildet flyr mot fuglen, og symboliserer kjærligheten vi sender med dem på veien. Løsrivningsprosessen kan føles lang og litt sår, men en dag snur de og kommer tilbake. Kanskje ikke for å bli, men vi skjønner at vi ikke har mistet dem for godt. Barna våre vokser opp til trekkfugler som stadig flyr ut, og kommer tilbake igjen. Hvis vi har sørget for å gi dem masse kjærlighet med i bagasjen, flyr de trygt og vet at vi alltid er der for dem.

Sommerfuglene symboliserer også de skjøre små livene

En sommerfugl har skjøre vinger, og om vi holder den for fast, faller vingen av og sommerfuglen dør. Vi vil jo at de skal fly og finne sin vei, da må vi slippe dem.

Jeg står oppe på klippen, og gir slipp! Og foran fuglen er det fjell på fjell. Disse symboliserer verden og alle de mulighetene som finnes. Det er ikke engang mulig å se slutten på alle blånene, og barna våre er heldige som har så mange retninger å velge blant. Om du elsker noen, kan du ikke stoppe dem fra å dra. Husk at reisene ut lærer barna om andre kulturer, og ikke minst
om seg selv.

Det kan bli vanskeligheter, men det kan også bli eventyr!

Seneste

Kanskje er du også interessert i...