Høsten og vinteren er høysesong for tørre og sprukne lepper. Huden på leppene er nemlig tynnere, sartere og mindre beskyttet enn huden forøvrig, som nyter godt av å være utrustet med det som kalles hudbarriere.
Hudbarrieren er det øverste laget av huden, som primært består av fett og døde hudceller. Og jobben til dette laget er å holde på fukt og beskytte mot ytre påvirkninger.
Men leppene er dessverre ikke med i det gode selskap. Leppene er faktisk et av de få stedene på kroppen hvor det ikke finnes talgkjertler. Derfor kan ikke leppene selv produsere det beskyttende fettet som sårt trengs om høsten og vinteren. Og tilhører du den mer voksne delen av befolkningen, kan tørken være eller bli plagsom.
Dette skjer med leppene dine
Leppene våre endrer seg midt i livet. De mister sin fylde og blir rynkete. Det skyldes at avdelingen for volumproduksjon gradvis stenges ned. Det som i ung alder gjør leppene glatte og fyldige, er fukt og bindevev.
Huden på leppene og på resten av kroppen produserer et fuktstoff som heter hyaluronsyre. Stoffet finnes i hudens bindevev, der det suger til seg vann som fører til at vevet nærmest pumpes opp med fukt. Det gir leppene volum. Og produksjonen av hyaluronsyre svekkes med alderen. Og da blir leppene ikke bare tørre, vevet faller rett og slett sammen og leppene blir rynkete og mister sin fylde.
Denne forandringen forsterkes av at produksjonen av bindevevsfiberet kollagen også blir dårligere. Spesielt når vi kommer i overgangsalderen. Kollagen gjør huden spenstig som en ny madrass, og når kollagennivået faller, klapper madrassen sammen.
En annen aldersbetinget forandring er at leppefargen falmer. Akkurat som håret som mister pigmenter og blir grått. Det fører til mindre naturlig farge i leppene og en utvisket leppekant.
Alt dette er uunngåelig og en del av livet. Men legger du inn en innsats og gir leppene dine det de ikke klarer å produsere selv, så kan du senke farten på forandringene. Her viser vi deg hvordan!

1. SOS-hjelp til vinterleppene: Avènes leppebalsam Cold Cream Lip Butter inneholder jojobaolje, som med sitt høye innhold av naturlige fettsyrer beskytter effektivt mot kulde og vind, mens E-vitamin pleier. 10 ml, 129 kr.
2. Den økologiske lipglossen Lips fra Rudolph Care gir deg glans, pleie og et streif av farge i ett og samme produkt. Med oljer fra bringebær, granateplekjerner og açai samt honningekstrakt og sheasmør. Farge: Josephine. 5 ml, 335 kr.
3. Hyaluronic Acid + Peptide Lip Booster fra Paula’s Choice binder all fukt med hyaluronsyre, mens peptider hjelper bindevevet og spenstigheten. 10 ml, 299 kr.
4. Bruk Antioxidant Lip Repair fra Skin Ceuticals morgen og kveld, og den vil bekjempe aldringstegn samtidig som den styrker leppehuden. 10 ml, 449 kr.
Fyll opp med fukt og fett
Flasser leppene dine og er på vei til å sprekke? Da er det på høy tid å pøse på med målrettet pleie. Her forklarer vi hva og hvordan.
1. Fjern flass
Det finnes ingen lipgloss eller leppestift som kan kamuflere lepper som flasser. Det blir faktisk verre hvis du forsøker å dekke over dem med glans og farge.
Gjør det heller til en vane å skrubbe leppene ukentlig for å få bukt med problemet. Husk at leppehuden er tynn, så bruk kun skrubber med veldig fine korn. Du kan også massere leppene forsiktig med en myk tannbørste eller velge leppepleie tilsatt salisylsyre. Det vil løsne flass og døde hudceller uten at du skrubber.
Kjøp ferdig: Med fine sukkerkrystaller, sheasmør og E-vitamin fjerner denne leppeskrubben varsomt døde hudceller og flass. Fortune Balms Sugar Polish fra Rituals, 10 g, 110 kr.

Hjemmelaget leppeskrubb
1 ts honning
1 ts olivenolje
1 ts sukker
Slik gjør du:
Bland alle ingrediensene sammen. Masser forsiktig leppene dine med leppeskrubben i cirka 1 minutt før du skyller den av. Har du leppeskrubb til overs, kan du oppbevare den i kjøleskapet til neste uke.
2. Legg på maske
Når leppehuden er eksfoliert og fri for flass, kan de pleiende stoffene suse rett ned i leppehuden og gjøre god nytte.
Følg derfor opp den ukentlige skrubberutinen med en intensiv leppemaske som gir leppene dine masse næring og beskyttelse. For ja, slike produkter finnes. Alternativt kan du smøre en fet og kun fuktgivende dagkrem på leppene, la den trekke inn og så forsiktig duppe av overflødig krem.
Denne sheet-masken sitter så godt at du kan bruke den mens du gjør andre ting. Leppemasken inneholder fuktgivende og pleiende ingredienser pluss kollagen. Lip Mask fra Miqura, 80 kr per stykk.
Les også: Ansiktsoljer: Alt du lurer på!

3. Ta natten til hjelp
Om natten har leppepleien virkelig mulighet til å virke, fordi den ikke fjernes av mat, drikke og slikking på leppene. Så plei leppene med et tykt lag av din yndlingsleppepleie før du legger deg. Og krever leppene dine litt ekstra oppmerksomhet, bruk en leppekrem eller et serum som er laget for å jobbe om natten.
Pure Color Envy Nighttime Rescue Oil-Serum fra Estée Lauder er beriket med fuktgivende ingredienser og oljer fra kamelia, rose og lavendel, som reduserer tørre linjer. I tillegg inneholder den kollagen, som styrker spensten i bindevevet. 9 ml, 313 kr.

4. Ta på beskyttelse
Når den ukentlige basispleien er i boks, skal resultatet bare holdes ved like. Bruk en leppepomade, en leppebalm eller en leppeolje daglig. Dette er for å forsegle fukten i leppene og beskytte dem mot vind og vær. Her skal du ikke være redd for fett! Fett sørger nemlig for at fukten ikke fordamper og at huden delvis beskyttes mot kulde. Bruk leppepleien alene eller under leppestiften eller lipglossen din. Og husk solfaktor i leppepleien hvis du skal til fjells og stå på ski!
3 typer leppepleie
Leppepomade er: Praktisk pleie som er lett å ha med på farten. Leppepomadens stiftform gjør den hygienisk å bruke fordi den ikke skal smøres på med fingrene. Men det er ikke pomade du skal ty til hvis du ønsker glinsende lepper. Pomade er primært pleie, ikke kosmetikk.
Leppebalm er: Pleie med en mykere konsistens enn pomade. Leppebalm fås typisk på en krukke, og den er enkel å smøre på i et tykt lag. Det gjør den opplagt å bruke til intensiv pleie om natten og i kaldt vær. Sørg for å ha rene fingre når du stikker dem i krukken, så det ikke samler seg bakterier som kan irritere leppene i den.
Leppeolje er: Pleie som ikke kleber sånn som pomade og balm kan gjøre. Så er du ute etter litt glans, er dette løsningen for deg. Vær oppmerksom på at leppeoljer er tyntflytende og kan ha den ulempen at de raskt «glir av» leppene. Prøv litt leppeolje som primer under leppestiften eller som topcoat når leppestiften trenger litt ekstra glans.

1. Gi leppene en cocktail av oljer fra kokos og moringa, som sammen med ekstrakt fra acerolakirsebær, kapsler inn fukten og gjør leppene glatte med velpleiet glans. Love Oil for Lips fra Kiehl’s, 9 ml, 195 kr.
2. Leppepomade tilsatt et plantebasert alternativ til retinol, som er mindre irriterende for huden, men med samme kollagenstimulerende effekt. Ageless Phyto-Retinol Lip Balm fra Bareminerals, 299 kr.
3. En ekte livredder som også kan hjelpe til på andre tørre steder på kroppen. All-In-One-Balm fra Green People, 30 ml, 330 kr.
Hjemmelaget leppepomade
4 ss olivenolje
1 ½ ss bivoks
1 ss rosevann
Slik gjør du:
Smelt bivoksen over et vannbad. Så snart den er flytende, tilsettes resten av ingrediensene. Hell blandingen over på en ren beholder, og la den hvile uten lokk til den har fast konsistens. Bruk den med rene fingre.