rygg, rynker, acne, kløe, nupper på ryggen
© Getty Images

Slik behandler du kviser og nupper på ryggen

Kviser, nupper og rynker. Det kan forgå mye bak ryggen på deg uten at du verken kan se det eller nå det. Sannheten er at ryggen trenger like mye pleie som resten av kroppen. Her forklarer vi hvorfor og hvordan.

4. juli 2022 av Anne-Sophie Jessen
rygg, rynker, acne, kløe, nupper på ryggen
Klør ryggen din, kan huden din være sensitiv.


© Getty Images

Ryggen klør og har nupper

Hvis du oppever rødhet, kløe og små tørre nupper på ryggen, så er ikke huden bare tørr. Den er sensitiv. Og sensitiv hud tar ikke til takke med den sporadiske oppmerksomheten som vi gir ryggen. Den trenger ordentlig pleie, fremfor alt trenger den at du gjør alt for å styrke hudbarrieren. Når huden er hissig, skyldes det at hudbarrieren på ryggen, som ellers skal beskytte huden, er blitt tynn og sprekker. Din jobb er derfor å gjenoppbygge barrieren ved hjelp av gode fettstoffer og skånsom rens.

Slik gjør du - gjør huden sterk og myk

Rens med klut

Du bør unngå sterke såper og skrubber når du skal rense huden på ryggen. Det vil bare skade den allerede tynnslitte hudbarrieren. Bruk renseoljer og masser ryggen med en myk vaskeklut.

Gjenoppbygg hudbarrieren

Styrk hudbarrieren ved å smøre ryggen med en fuktgivende krem, og forsegl deretter fukten med essensielle oljer. Eller bruk en lotion som er rik på både fett og fukt.

Unngå parfyme

På en krakelert hudbarriere kan parfymestoffer suse rett inn i hudlaget og skape irritasjon. Unngå derfor produkter med parfyme mest mulig.

rygg, rynker, akne, kløe på ryggen
3 hudpleieprodukter som hjelper mot kløe og nupper© PR

Du kan for eksempel bruke: 

Cleanser til tørr og nuppete hud. Innholdet av salisylsyre eksfolierer huden varsomt glatt, mens hyaluronsyre tilfører fukt og ceramider styrker hudbarrieren. SA Smoothing Cleanser fra CeraVe, 236 ml, 154 kr.

Beroligende reparasjonskrem til irritert, tørr og kløende hud. Kremen gjenoppbygger hudbarrieren med jojobaolje, mens havreekstrakt roer irritasjon og stopper kløen.Dermalibour+ Repairing CICACreme fra A-Derma, 100 ml, 219 kr.

Suppler hudpleien med et kosttilskudd som styrker huden innenfra. Dette er sammensatt av bl.a. alger, Q10, vitamin A, B og C, sink og jod. Hair, Skin & Nails fra Sea Ór, 60 kapsler, 539 kr.

ryg, rynker, acne, kløe, knopper på ryggen
Ja, kviser kan også forekomme i 40-årene. Da er hormonene dine på spill igjen.© Getty Images

Jeg har fått kviser på ryggen

Øverst på listen over hilsener fra oversette rygger, er kviser. Det finnes en betegnelse for fenomenet: bacne (sammensetning av de engelske ordene «back» og «acne»). Urenheter hører nemlig ikke bare til tenårene. Vi kan få kviser også i voksen alder. Det er tre grunner til at vi kan få bacne selv om vi for lengst er ferdig med puberteten. 

For det første er det mange av oss voksne kvinner som lytter til rådene om å trene regelmessig. Derfor blir ryggen jevnlig utsatt for svette. Det er egentlig en bra ting, for svette renser porene – hvis du vel og merke vasker bort svetten med en gang. Hvis du ikke gjør det, er grunnlaget for bacne lagt. For det andre har mange av oss ganske aktive fettproduserende talgkjertler på ryggen. Og for det tredje, så er vi ikke så flinke til å eksfoliere den delen av kroppen vi ikke ser. Vi fjerner rett og slett ikke de døde hudcellene som kroppen kvitter seg med daglig, slik at ny, frisk hud kan komme frem. 

Svette, fett og døde hudceller blandes til en uheldig cocktail som legger seg som et isolerende lokk over porene i huden. Under lokket får bakteriene kose seg helt uforstyrret. Da er det fritt frem for et bacne-utbrudd. 

Slik får du kontroll på kvisene - rens, peel, desinfiser 

Få kontroll på fettet

Talgproduksjonen må reguleres, men huden bør ikke avfettes helt. Det sender bare et signal til talgkjertlene om at de må produsere mer fett. Bruk skånsomme renseprodukter og tilfør masse fukt.

Fjern skittlaget

Frigjør huden på ryggen for laget med skitt og døde hudceller som tetter porene. Eksfolier ryggen med fruktsyrepeeling eller salisylsyre. Unngå skrubber – de vil rifte opp huden og spre aknebakteriene

Bekjemp bakteriene

Vask bort svetten rett etter trening, skift bluse hver dag og rens med antibakterielle produkter. Gå eventuelt på apoteket og spør etter benzoylperoksid, som er en inflammasjonshemmende ingrediens.

rygg, rynker, acne, kløe, kviser på ryggen
3 hudpleieprodukter som hjelper mot acne - og bacne© PR

Du kan for eksempel bruke: 

Bytt ut dusjsåpen med denne såpefrie vaskegeleen. Den regulerer talgproduksjonen, er anti-inflammatorisk og inneholder termalsk kildevann som har en beroligende effekt. Cleanance Cleansing Gel fra Avène, 200 ml, 204 kr.

Med sitt innhold av blant annet zink, vitamin A og C, tar denne misten sikte på å booste hudens forsvar mot urenheter. Den virker anti-inflammatorisk og bremser overproduksjon av talg. Bruk den etter behov. PHA Clarifying Mist fra Balance Me, 30 ml, 225 kr.

Denne kremen er primært en peeling, deretter en fuktgiver. Med salisylsyre fjerner den varsomt døde hudceller slik at porene ikke tettes. Smør den på ryggen en gang om dagen. BHA 2% Body Smoothing Spot Exfoliant fra Paula’s Choice, 210 ml, 389 kr.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...