Moden kvinne smører solkrem i ansiktet
© Getty Images

Finn solkremen som matcher huden din

Ett behov er felles for oss alle når det gjelder solkrem: Å bruke høy nok solfaktor. Men hva med all den andre pleien som huden vår ønsker seg og trenger om sommeren?

28. juni 2019 av Maria Rothmar

Du vet det sikkert allerede: En solkrem er ikke bare en solkrem. Det er uendelig mange forskjellige slags solkremer på markedet, og selv om de alle har en funksjon til felles, nemlig å beskytte huden din mot solen, så har de også andre egenskaper. 

Derfor kan det også være en smule vanskelig å navigere i junglen af solkremer, for hvilken passer best til akkurat din hud og dine behov? Det får du svaret på her!

Solkrem til deg som er mest ved vannet

Tilbringer du solrike dager ved svømmebassenget eller på stranden, så først og fremst: Gratulerer – det høres helt fantastisk ut! Og deretter: Vær klar over at du der blir utsatt for dobbel eksponering av solen. Det gjør du fordi solstrålene treffer deg ovenfra som de pleier, men også fra gjenskinnet av vannet. Pluss at vann og håndklær «renser» huden for solkrem.

Din solkrem:

En vannavstøtende solkrem med høy solfaktor, gjerne helt opp til 50, slik at du ikke blir brent av den doble eksponeringen av solen. 

Husk også at selv de mest vannfaste kremer ikke motstår et håndkle, så du bør alltid smøre deg inn igjen etter badet hvis du tørker deg med håndkleet. 

Du bør velge: 

 • Shiseidos Wet Force Sun Lotion spf 50+: Solkremen avviser sand, vann, svette og UV-stråler fra huden din. Den koster 347 kroner for 100 ml.
 • Comfort Zones vannfaste Sun Soul Stick spf 50+: På utsatte steder som arr, ører, nese og skjønnhetsflekker bør du smøre deg med sunstick. Den koster 236 kroner for 5,5 ml.

 • Biotherms vannavvisende Waterlover Sun Milk spf 50: Både miljøets og hudens helse var helse var Biotherm prioritering da de laget den vannavvisende solkremen. Den koster 239 kroner for 200 ml. 

Vannfaste solkremer
Vannfaste solkremer fra Shiseido, Comfort Zone og Biotherm.© Produsentene

Solkremer til deg som er i storbyen

Å, summer in the city ... kafébesøk, shopping og spaserturer i gater og parker. Men også uttørrende aircondition og eksospartikler fra biler, forurenset luft, røyk og støv som legger seg på hudens overflate og gjør den grå, trist og irritert. De minste partiklene kan til og med trenge inn i huden, der de kan være årsaken til slapphet, utslett og tørrhet. 

Din solkrem:

En nærende solkrem med antioksidanter som nøytraliserer de skadelige stoffene, og gjerne også «anti-pollution-teknologi» som danner en beskyttende barriere mot luftforurensningen. 

Her må du også huske på å bruke høy nok faktor selv om det er skygge. De skadelige strålene kan fremdeles være et problem, selv i byen.

Du bør velge:

 • Urban Shield spf 30 fra Skin Regimen: Solkremen blokkerer de bittesmå partiklene som ellers kan skade huden din i dybden  Den koster 420 kroner for 40 ml.
 • City Skin Age Defense Broad Spectrum spf 50 fra Murad: Det er selvfølgelig et effektivt solfilter denne solkremen, men også antioksidanter mot luftforurensning. Den koster 684 kroner for 50 ml.
 • Diors Bronze Beautifying Protective Milky Mist Sublime Glow spf 30 eller 50: Solfaktor, antioksidanter, fuktighet og et vakkert skjær av silke. Ja takk! Den koster 300 kroner for 125 ml.
solkremer til en sommer i storbyen fra Skin Regimen, Murad og Dior.
solkremer til en sommer i storbyen fra Skin Regimen, Murad og Dior. © Produsentene

Solkrem til deg med sart hud

Har du den typen hud som reagerer med rødme og kløing på det meste? Kanskje har du også utviklet soleksem med utslett? Da bør du velge solkrem med omhu, akkurat som alle andre hudpleieprodukter. Solfiltre kan nemlig godt være farlige ting som ikke går godt sammen med din sarte hud. Det er likevel alltid bedre å bruke en hvilken som helst solkrem enn ingen hvis du skal være i solen! 

Din solkrem:

Bruk en allergitestet solkrem som er utviklet spesielt for sart hud. Det er også smart å velge en solkrem uten parfyme – som også kan være med på å irritere huden. Et fysisk filter som titandioksid er også mer skånsomt for huden enn et kjemisk filter. Men det kan etterlate en hvit hinne på huden. 

Du bør velge:

 • Niveas kroppssolkrem Sensitive Immediate Protect 50+: Ikke mye tull med Niveas kroppssolkrem - Null parfyme og massevis av faktor, aloe vera og jojobaolje. Den koster 179 kroner for 200 ml.
 • La Roche-Posays parfymefri Anthelios XL Comfort Non-perfumed Cream 50+: Der er taget ekstra hensyn til sart hud i denne solcreme. Den koster 209 kroner for 100 ml.  

Dersom du skulle være uheldig og bli solbrent, har vi løsningen her

solkremer til sart hud fra Clinique, Nivea og La Roche-Posay
solkremer til sart hud fra Clinique, Nivea og La Roche-Posay.© Produsentene

Solkrem til deg som ikke vil ha flere pigmentflekker

Når huden din utsettes for sol, danner den fargestoffet melanin. Det fungerer som en slags naturlig solfaktor som forhindrer en liten del av de skadelige strålene å trenge dypere ned i huden. 

Når fargen dannes jevnt, gir det en solbrun farge, men noen steder eller av og til går produksjonen av melanin amok. Det blir dannet for mye farge – som klumper seg sammen og blir til pigmentflekker.

Din solkrem:

Som med så mye annet er forebygging den beste løsningen. Så vær forberedt med en bredspektret solkrem med høy faktor. Minst faktor 30. Bredspektret betyr at solkremen beskytter mot både UVAbeskytter mot både UVAbeskytter mot både UVA og UVBstråler. 

Husk den ALLTID, og ha gjerne en ekstra tube i vesken, slik at du ikke ender opp på en fortausrestaurant uten. 

Du bør velge:

 • Vichys Idéal Soleil spf 50 Ultra Light & Fresh: Størrelsen og fasongen passer perfekt i vesken. Og så kan flasken fylles igjen og igjen. Den koster 109 kroner for 30 ml.

 • Melascreen UV spf 50+ fra Ducray: Nye pigmentflekker forebygges, mens eksisterende blir jevnet ut og lysnet. Den koster 189 kroner for 40 ml.
solkremer mot pigmentflekker fra Vichy, Ducray og Lancaster.
solkremer mot pigmentflekker fra Vichy, Ducray og Lancaster.© Produsentene

Solkrem til deg som har fet og blank hud 

Kanskje har du opplevd at de første par dagene i solen har en god effekt på uren dagene i solen har en god effekt på urenheter og blank hud? Det er på grunn av at huden din blir tykkere, slik at urenhetene som ligger under overflaten bruker lenger tid på å trenge gjennom. Det er likevel en dårlig trøst. Kvisene vender tilbake med fornyet kraft etter en stund, så du må absolutt ikke la være å bruke solbeskyttelse av den grunn. Selv ikke om noen solkremer kan gjøre en fet hud mer skinnende enn normalt.

Din solkrem:

Heldigvis finnes det mange solkremer til både kropp og ansikt som er produsert med tanke på fet hud. De er også tilsatt antibakterielle ingredienser, og har en lettere og mer geléaktig konsistens enn vanlige solkremer. Flere solkremer for ansiktet har også en mattende effekt på fet hud.

Du bør velge:

 • Activated Sun Protector spf 50 fra Kiehl’s: Fete solkremer kan gi urenheter på rygg og bryst. Men ikke denne. Den er så fjærlett at du ikke merker at du har den på. Den koster 280 kroner for 150 ml

 • Avènes Cleanance Sunscreen spf 30 eller 50: Huden din blir vakkert matt med Avènesspesielle formel som motvirker urenheter og tilstoppede porer. Den koster 154 kroner for 50 ml.

solkremer til fet og skinnende hud fra Kiehl's, Avène og A-Derma.
solkremer til fet og skinnende hud fra Kiehl's, Avène og A-Derma. © Produsentene

Solkrem til deg som har tørr hud

Tørr hud har det vanskelig om sommeren. Saltvann, klorvann, bading hele dagen, solstråler og skiftende temperaturer ute og inne er alle med på å tørke ut huden din enda mer.  

Din solkrem:

Fuktighet og fett. Ganske enkelt. La solkremen din være stappfull av fuktighetsgivende og fuktighetsbevarende ingredienser som oljer, sheasmør, glyserin og hyaluronsyre. Når du er ferdig med å nyte solen, bør du også om kvelden bruke en ernærende ansiktskrem og bodylotion i tillegg for å fylle opp fuktighetslagrene i huden

 • Tromborgs Deluxe Sun Protection spf 30: Tilbyr din tørre sommerkropp en ren luksuslotion tilsatt solfaktor. Med glyserin og kaldpresset kukuiolje. Den koster 300 kroner for 200 ml. 
 • Nuxes Delicious Cream High Protection spf 30: Duften av naturlige oljer er nok til å få deg til å elske denne. Den myke følelsen og høy faktor trekker enda mer opp. Den koster 225 kroner for 50 ml. 
 • Elizabeth Ardens Eight Hour Cream Sun Defense for Face spf 50: Kremen gir huden din de samme godsakene som den klassiske Eight Hour Cream – bare tilsatt solfaktor. Den koster 200 kroner for 50 ml. 

Solkrem til tørr hud fra Tromborg, Nuxe og Elizabeth Arden.
Solkrem til tørr hud fra Tromborg, Nuxe og Elizabeth Arden.© Tromborg | Nicehair | Matas

Fakta om solen og huden din

 • 80 % er solens skyld Det er flere faktorer som avgjør hudens tilstand. Kostholdet, mosjon og gode gener har alt sammen noe å si. Men det er bare en liten del. For så mye som 80 prosent av hudens tilstand avgjøres av den mengden UV-stråler som huden din er blitt utsatt for gjennom hele livet ditt.

  Dette er det som skjer De mest vanlige tegn på eldre hud er mindre fasthet og elastisitet, rynker og ujevn hudtone. Alle disse tegnene skyldes solen. Av samme grunn ser kvinner av afrikansk avstamning ofte yngre ut enn sine skandinaviske medsøstre. Melaninen i huden deres har ganske enkelt gitt dem en naturlig beskyttelse mot UV-stråler.

  Solkrem = mest effektive anti-age Fuktighet, ernæring og avanserte ingredienser kan gjøre mye for huden din, men hvis det er én ting som er avgjørende for å hindre at huden eldes, er det solfaktor. Og selv om du kanskje ikke brukte det så mye i 1980- og 90-årene, så er det bedre å begynne nå enn aldri! 

Les også: Slik pleier du 40+ hud!

Seneste

Kanskje er du også interessert i...