Moden kvinne smører solkrem i ansiktet
© Getty Images

Finn solkremen som matcher huden din

Ett behov er felles for oss alle når det gjelder solkrem: Å bruke høy nok solfaktor. Men hva med all den andre pleien som huden vår ønsker seg og trenger om sommeren?

11. mai 2023 av Maria Rothmar

Du vet det sikkert allerede: En solkrem er ikke bare en solkrem. Det er uendelig mange forskjellige slags solkremer på markedet, og selv om de alle har en funksjon til felles, nemlig å beskytte huden din mot solen, så har de også andre egenskaper. 

Derfor kan det også være en smule vanskelig å navigere i junglen af solkremer, for hvilken passer best til akkurat din hud og dine behov? Det får du svaret på her!

Solkremer til deg som er i storbyen

Å, summer in the city ... kafébesøk, shopping og spaserturer i gater og parker. Men også uttørrende aircondition og eksospartikler fra biler, forurenset luft, røyk og støv som legger seg på hudens overflate og gjør den grå, trist og irritert. De minste partiklene kan til og med trenge inn i huden, der de kan være årsaken til slapphet, utslett og tørrhet. 

Din solkrem:

En nærende solkrem med antioksidanter som nøytraliserer de skadelige stoffene, og gjerne også «anti-pollution-teknologi» som danner en beskyttende barriere mot luftforurensningen. 

Her må du også huske på å bruke høy nok faktor selv om det er skygge. De skadelige strålene kan fremdeles være et problem, selv i byen.

Du bør velge:

1. Urban Shield spf 30 fra Skin Regimen: Solkremen blokkerer de bittesmå partiklene som ellers kan skade huden din i dybden  Den koster 729 kroner for 40 ml.
2. City Skin Age Defense Broad Spectrum spf 50 fra Murad: Det er selvfølgelig et effektivt solfilter denne solkremen, men også antioksidanter mot luftforurensning. Den koster 839 kroner for 50 ml.
solkrem ansikt tips
solkremer til en sommer i storbyen fra Skin Regimen, Murad og Dior. © Produsentene

Den parfymefrie solkrem

I solkremer (og alle andre kremer) er parfymens eneste funksjon å gjøre produktet velduftende. Og innimellom for å kamuflerer de aktive ingrediensenes mindre gode lukt ... Men parfyme har ikke i seg selv noen pleiende eller beskyttende effekt, så du kan fint velge bort duften.

For deg som...

Har sensitiv hud som ikke tåler parfymestoffer. Eller som bare ikke har behov for duftende kremer.

Du bør velge...

1. Det er et lite streif av farge i Coolas Mineral Sunscreen Unscented SPF 30. Sammen med fukt og antioksidanter gir det huden din en vakker og ikkeduftende glød. Fås kjøpt her, 50 ml, 479 kr.

2. Cliniques kremer er alltid parfymefrie. Det gjelder også deres florlette og oljefrie Mineral Sunscreen Fluid for Face SPF 30. Fås kjøpt her, 30 ml, 280 kr.

3. Dermas Sollotion SPF 30 er god valuta for pengene. En hel halv liter vannfast bekyttelse med nærende glyserin og naturlige oljer– helt fri for duft. Fås kjøpt her, 200 ml, 135 kr.

4. Ut over å være parfymefri og vannfast, er Niveas solkrem så smart sammensatt at den ikke etterlater flekker på klærne. Sensitive Immediate Protect SPF 30. Fås kjøpt her, 200 ml, 194 kr.

solkrem ansikt tips
© Produsentene

Solkrem til deg som ikke vil ha flere pigmentflekker

Når huden din utsettes for sol, danner den fargestoffet melanin. Det fungerer som en slags naturlig solfaktor som forhindrer en liten del av de skadelige strålene å trenge dypere ned i huden. 

Når fargen dannes jevnt, gir det en solbrun farge, men noen steder eller av og til går produksjonen av melanin amok. Det blir dannet for mye farge – som klumper seg sammen og blir til pigmentflekker.

For deg som... 

Tidligere har opplevd å få brune flekker i ansiktet, på brystet og på skuldrene, for eksempel under graviditet. Har pigmentflekker først oppstått, er de tilbøyelig til å komme tilbake.

Du bør velge:

1. Det slipper så å si ingen UV-stråling gjennom Shiseidos Expert Sun Protector Face & Body SPF 50+. Dermed er det en god beskyttelse mot pigmentflekker. Fås kjøpt her, 150 ml, 555 kr.

2. Bruk Sun Care Cream SPF 50+fra Clarins flittig på bryst og skuldre. Der vil den forebygge både mørke flekker og rynker. Fås kjøpt her, 150 ml, 315 kr.

3. Hyperpigmentering holdes i sjakk med silkemyke og naturbaserte Melting Cream Face SPF 50 fra Nuxe. Fås kjøpt her, 30 ml, 249 kr.

4. UV-Bronze Face SPF 50+ fra Filorga fokuserer på fire ting: å tilføre fukt, å bevare fukt, å forebygge nye pigmentflekker og å hindre eksisterende flekker i å vokse. Fås kjøpt her, 40 ml, 365 kr.

solkrem ansikt tips
© Produsentene

Den avfettende solkremen

Hvis du i utgangspunktet har fet hud så kjenner du så altfor godt til den ubehagelige effekten mange solkremer kan ha. Heldigvis er det mulig å få både fukt og faktor fri for den fettete følelsen.

For deg som...

Er lei av at svette, sol og fete solkremer får deg til å glinse unødvendig mye og kanskje opplever å få uren hud.

Du bør velge:

1. Den ultralette kremen fra Kiehl’s trenger inn stort sett øyeblikkelig og etterlater verken hvite skjolder eller en ubehagelig fet hinne. Ultra Light Daily UV Defense SPF 50+. Fås kjøpt her, 60 ml, 465 kr. (Til ansiktet)

2. Hvis du er vant til at solkremer gjør huden blank, vil du elske Anthelios XL Anti-Shine SPF 50+, som garantert matter. Fra La Roche-Posay. Fås kjøpt her, 50 ml, 182 kr. (Til ansiktet)

3. Lett, luftig, fuktende, hurtigtørkende og med en deilig duft av naturlige sitrusekstrakter. Lait Solaire Hydratant SPF 15 fra Biotherm. Fås kjøpt her, 400 ml, 315 kr. (Til kroppen)

4. Cosmica Transparent Sun Spray SPF 30 er en fjærlett og kjølende spray som ikke klisser og kleber og som også passer til sensitiv hud. Husk å spraye hele kroppen to ganger! Fås kjøpt her, 175 ml, 280 kr. (Til kroppen)

solkrem ansikt tips

Solkrem som gir ekstra fuktighet

Tørr hud har det vanskelig om sommeren. Saltvann, klorvann, bading hele dagen, solstråler og skiftende temperaturer ute og inne er alle med på å tørke ut huden din enda mer.  

Din solkrem:

Fuktighet og fett. Ganske enkelt. La solkremen din være stappfull av fuktighetsgivende og fuktighetsbevarende ingredienser som oljer, sheasmør, glyserin og hyaluronsyre. Når du er ferdig med å nyte solen, bør du også om kvelden bruke en ernærende ansiktskrem og bodylotion i tillegg for å fylle opp fuktighetslagrene i huden

1. De kaller det en mirakelingrediens. La Mers patenterte førstehjelp til huden, Miracle Broth, finnes selvfølgelig også i The Broad Spectrum SPF 50 UV Protecting Fluid. Fås kjøpt her, 50 ml, 995 kr. (Til ansiktet)

2. Det termalske kildevannet i Vichys Idéal Soleil SPF 50+ Skin Perfecting Velvety Cream kommer fra den franske kommunen Vichy. Og så inneholder den også hyaluronsyre! Fås kjøpt her, 50 ml, 239 kr. (Til ansiktet)

3. Elizabeth Ardens Eight Hour Cream Sun Defense for Face spf 50: Kremen gir huden din de samme godsakene som den klassiske Eight Hour Cream – bare tilsatt solfaktor. Den koster 200 kroner for 50 ml. (Til ansiktet)

4. Du får en dobbel fuktdose med Decléors Aloe Vera Sun Gel-Cream SPF 50+. Den både fukter med aloe vera og nærer med sesam- og makadamianøttolje. Fås kjøpt her, 200 ml, 589 kr. (Til kroppen)

5. Avènes termalske kildevann er grunnsteinen i alle hudpleieproduktene deres. I Lotion SPF 50+ sørger det for lindring og tilføring av fukt til soltørre ansikt. Fås kjøpt her, 30 ml, 189 kr. (Til ansiktet) 

Solkrem til tørr hud fra Tromborg, Nuxe og Elizabeth Arden.
Solkrem til tørr hud fra Tromborg, Nuxe og Elizabeth Arden.© Tromborg | Nicehair | Matas

Fakta om solen og huden din

80 % er solens skyld 

Det er flere faktorer som avgjør hudens tilstand. Kostholdet, mosjon og gode gener har alt sammen noe å si. Men det er bare en liten del. For så mye som 80 prosent av hudens tilstand avgjøres av den mengden UV-stråler som huden din er blitt utsatt for gjennom hele livet ditt.

Dette er det som skjer 

De mest vanlige tegn på eldre hud er mindre fasthet og elastisitet, rynker og ujevn hudtone. Alle disse tegnene skyldes solen. Av samme grunn ser kvinner av afrikansk avstamning ofte yngre ut enn sine skandinaviske medsøstre. Melaninen i huden deres har ganske enkelt gitt dem en naturlig beskyttelse mot UV-stråler.

Solkrem = mest effektive anti-age 

Fuktighet, ernæring og avanserte ingredienser kan gjøre mye for huden din, men hvis det er én ting som er avgjørende for å hindre at huden eldes, er det solfaktor. Og selv om du kanskje ikke brukte det så mye i 1980- og 90-årene, så er det bedre å begynne nå enn aldri! 

Les også: Slik pleier du 40+ hud!

7 solvett-regler

  1. SMØR DEG LITT FØR Ikke gjør den feilen å smøre deg først når du legger deg på solsengen. Det tar faktisk inntil 20 minutter før faktoren virker optimalt, så sørg for å smøre deg i god tid før du soler deg eller beveger deg i solen. 
  2. FAKTOR ER FAKTOR Hvis beskyttelse mot UV-stråler er ditt eneste ønske, kan du gjerne bruke en kroppskrem i ansiktet eller omvendt. Målrettet pleie krever imidlertid spesifikke produkter. 
  3. REGELMESSIG PÅFØRING Svette og vann gjør at solkremen forsvinner i løpet av et par timer. Regn derfor med å smøre deg inn med solkrem tre til fire ganger hvis du er i solen hele dagen. 
  4. TA EN SIESTA I SKYGGEN Opphold deg i skyggen eller inne mellom klokken 12 og 15. I dette tidsrommet er nemlig solens stråler sterkest og kan gjøre mest skade. 
  5. FAKTA OM FAKTOR Dobbel faktor betyr dessverre ikke dobbel solbeskyttelse. Faktor 15 blokkerer for 93 % av strålene, faktor 30 stopper 97 % og faktor 50 98 %. 
  6. KLE PÅ DEG Solkrem er ikke alltid nok. Oppholder du deg i solen midt på dagen, eller på noe tidspunkt av dagen i Syden, er det en god idé med en hatt og lett tøy på bar hud. 
  7. EN KROPP, EN HÅNDFULL Gjenta gjerne dette for deg selv – og for de rundt deg. En voksen kropp trenger cirka 40 milliliter solkrem – eller en håndfull – for å bli dekket med nok beskyttelse. Bruker du solspray, bør du «spraye» to lag! 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...