hodebunn tips og triks
© Getty Images

6 interessante fakta du ikke visste om hodebunnen din

Den har alltid bare vært der, hodebunnen. Og for mange av oss har den aldri gjort noe særlig vesen av seg. Før nå i voksen alder! Plutselig begynner den å klø, tørke ut, bli fettete og flasse. Hvorfor? Og hva kan vi eventuelt gjøre med plagene? Vi har spurt en ekspert.

11. oktober 2022 av Maria Rothmar

EKSPERTEN: Lars Skjøth er grunnlegger av og sjefsforsker hos Hårklinikken. Hårklinikken jobber med hårhelse med utgangspunkt i en sunn hodebunn.

1. Hva skjer egentlig med hodebunnen når vi blir eldre? 

– Huden i hodebunnen eldes tolv ganger raskere enn huden på kroppen og seks ganger hurtigere enn ansiktshuden. Her har vi altså å gjøre med en type hud som endrer seg raskt med alderen. Den blir tynnere, mister gradvis elastisiteten og blodtilførselen reduseres. Talgkjertlene produserer stadig mindre fettstoff og hodebunnen oppleves tørrere. 

2. Og hva med overgangsalderen? Hva skjer med hodebunnen da? 

– Hvis du er i overgangsalderen eller har passert den, vil du oppleve at de symptomene som jeg nevnte tidligere, utvikler seg enda raskere.

pleie hodebunn
© Getty Images

3. Hodebunnen klør veldig og jeg flasser. Hva er det som skjer?

– Oftest er det en ubalanse mellom bakterier og sopp i hodebunnen. Begge deler er en del av det naturlige biologiske miljøet, men balanseforholdet mellom dem kan forskyves av ulike grunner. Hormonelle forandringer, feil sjampo eller vaskefrekvens, eller et værskifte, spesielt overgangen fra høst til vinter. Andre faktorer kan være tørrsjampo, stylingprodukter som kommer i kontakt med hodebunnen, for høy varme på føneren eller hvis du setter opp fuktig hår eller bruker hodeplagg når håret er vått. 

4. Hva er grunnen til at hodebunnen innimellom føles stram og «for liten»? 

– En av grunnene kan være at hodebunnen med alderen gradvis mister sin elastisitet. Samtidig produserer talgkjertlene mindre fettstoff, noe som gjør at hodebunnen føles tørr og stram. Det kan også skyldes tidligere nevnte ubalanse mellom bakterier og sopp

hodebunn flass
© Getty Images

5. Hodebunnen min er fet og håret mitt blir også fort fett. Hva skyldes det? 

– Det kan skyldes sopp eller en hormonell ubalanse. Hvis håret ditt er blitt tynnere med årene, merker de små sensorene i hodebunnen kulde, varme, berøring, børsting og så videre tydeligere enn da du hadde mer hår. Det gjør at talgkjertlene setter opp fettproduksjonen for å beskytte huden. Så hvis du har tynnere hår enn før, blir den økte fettmengden fordelt i en mindre mengde hår. 

6. Hva skjer når hodebunnen begynner å svi og bli rød? 

– Det kan skyldes mange ting. Sjekk om du kanskje reagerer på en bestemt type sjampo, hårfarge eller stylingprodukt som kommer i direkte kontakt med hodebunnen. Men svie og rødme kan også skyldes en ubalanse mellom bakterier og sopp i hodebunnen, som nevnt tidligere.

Psst: Her er alt du lurer på om ansiktsoljer

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...