Test selv: Hvilken hudtype har du?

Tørr, sensitiv, fet eller normal? Og bruker du feil produkter? Finn riktig løsning for deg her!

29. oktober 2018 av Kontent

Huden er kroppens største organ og utgjør ca. 10 % av et menneskes kroppsvekt. Det er derfor ikke så rart at huden er avgjørende for vårt velvære.

Huden har mange viktige funksjoner. Den beskytter mot mekaniske påvirkninger, UV-stråling og væsketap. Den regulerer kroppstemperaturen og er et sanseorgan for følelse, varme, kulde, smerte og trykk. 

Mens tørr hud og normal hud er hudtyper, er dehydrert hud en hudtilstand. Psoriasis og eksem er derimot hudsykdommer. 

Mange blander ofte disse. Men hvordan vite forskjell? Og hvilken har du?


Decubal er ekspert på hud og har utviklet en smart hudtest på sine nettsider. Her kan du finne ut nøyaktig hvilken hudtype du har og hvilke produkter du bør bruke. 

Ta hudtesten her.
Decubal har produkter for alle hudbehov.

Tørr hud

Tørr hud er ofte sensitiv. Derfor er det ekstra viktig å velge riktige hudpleieprodukter. Decubal legger stor vekt på å bruke rene og enkle ingredienser, uten parfymer, fargestoffer og parabener. 

Mange ting kan forårsake tørr hud; alt fra genetisk arv og sykdommer til livsstil og helse spiller inn. Også årstider og ytre påvirkninger som stress, klima etc. Huden kan variere i tørrhet og rødhet i løpet av et kalenderår. Vinteren er gjerne tiden på året der mange opplever tørr hud. Noen ganger går tilstanden over til svært tørr hud.

Tørr hud kan være mer enn bare ubehagelig, det kan også føre til problemer. Det gir en ujevn hudoverflate som innebærer at huden er «åpen» og mottakelig for bakterier. Sprekkdannelser er det ideelle miljøet for dannelse av infeksjoner.


Tørr hud mangler vann

Akkurat som et murhus er bygd opp av teglsten med mørtel imellom, er hudoverflaten bygd opp av hornceller. Mellom disse cellene finnes det fett, såkalte lipider. I frisk hud binder lipidene fuktigheten i huden og skaper en beskyttende barriere som forhindrer at vann fordamper.

I tørr hud, derimot, finnes det for lite av denne «mørtelen», noe som gjør at huden ikke kan binde fuktighet og vann. Da fordamper vannet, og huden blir tørr. Jo eldre man blir, desto vanligere blir problemene. Hudens evne til å binde fuktighet reduseres nemlig med årene.

Tørr og svært tørr hud kan behandles med Decubal Lipid Cream.


Decubal Lipid Cream for tørr hud:

  • Intensivt nærende og fuktighetsgivende fet krem

  • Høyt fettinnhold med 70%

  • Inneholder vaselin og parafin som legger en beskyttende hinne på huden, som dermed får hjelp til å holde på fuktigheten
  • Forbedrer hudens elastisitet.
  • Ingen fargestoffer, parfymer eller parabener.

Psoriasis

Når huden blir altfor tørr, kan det gå over i sykdommer.

Psoriasis er en arvelig, kronisk sykdom som kan ramme både hud og ledd (s.k. psoriasisartritt).

Psoriasis i huden innebærer at cellene i overhuden dannes raskere enn vanlig. Det oppstår en betennelse, og det ytterste hudlaget støtes av. Det viser seg som røde, flassende flekker på ulike deler av kroppen, også i hodebunnen.

Psoriasis varierer veldig i intensitet og utbredelse mellom ulike personer. Det finnes i dag ingen behandling som kan kurere psoriasis eller psoriasisartritt. Derimot kan en behandling som er godt individuelt tilpasset, gi gode forutsetninger for et godt liv. Noen har lettere problemer og kan være symptomfrie i lange perioder, mens andre plages av sykdommen hele tiden.

En kombinasjon av arvelige og ytre faktorer er sannsynligvis den vanligste forklaringen hvorfor psoriasis oppstår. Ytre faktorer som kan utløse sykdommen er infeksjoner, alkohol, enkelte medisiner eller livskriser.

Tips: Sørg for å fukte huden med en fuktighetskrem med høyt fettinnhold umiddelbart etter du har dusjet eller badet.

Normal hud

Normal hud kjennetegnes gjerne ved at den har en myk og smidig følelse og har god spenst. Den har helst få eller ingen røde partier. Normal hud kan likevel bli tørr på spesielt utsatte områder som for eksempel hender og føtter eller enkelte steder i ansiktet. Det er derfor viktig å forebygge og å opprettholde hudens fuktighet. Normal hud har også behov for god og riktig hudpleie.

Tips: Ikke glem å beskytte huden før du går ut i kulde og uvær, og prøv å dekke til så mye av huden din som du klarer. Dette gjelder spesielt for barns sensitive hud.

Decubals produkter er rene og naturlige uten allergi, og passer derfor alle med sensitiv hud.

Decubal Original Cream for normal / sensitiv hud:


  • Til daglig bruk
  • Middels fettinnhold: 38 %.
  • Med dimetikon som mykgjør, binder fuktighet og legger en beskyttende hinne på huden.
  • Med lanolin som trenger raskt inn i huden og gjør den myk.
  • Ingen fargestoffer, parfymer eller parabener.


Annonsørinnhold: Vi gjør oppmerksom på at dette er en kommersiell artikkel skrevet av Bonnier Creative Studio. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...