hudprodukter etikett
© Getty Images

Slik tyder du innholdet i hudproduktene dine

Synes du også at teksten på baksiden av skjønnhetsproduktene er helt gresk? Og at skriften er altfor liten til å kunne leses? Du er ikke alene. Derfor får du Taras skjønnhets-glosebok, så du ikke går glipp av viktig informasjon.

14. mars 2023 av Maria Rothmar

Etiketten sier noe om

Holdbarhet

På baksiden av emballasjen finner du et lite bilde av en åpen krukke med et tall på. Tallet indikerer hvor lenge innholdet kan holde seg, etter at det er tatt i bruk. 

Rekkefølge

Det er ikke tilfeldig hvilken rekkefølge ingrediensene står i. De skal nemlig listes opp i synkende rekkefølge, det vil si at det produktet inneholder mest av, skal stå først. 

Økologi

Se etter det norske Ø-merket fra Debio. Det finnes også flere internasjonale merkinger som stiller ulike krav. Ecocert er en av de mer utbredte og troverdige. 

Naturlighet

At et produkt kalles «naturlig» betyr bare at det inneholder ingredienser fra naturlige stoffer hentet fra naturen. Så her må du selv undersøke og vurdere ingrediensene på etiketten.

ingredienser hudprodukter
© Getty Images

Kremene dine består også av

Vann

Aqua/water/eau er den aller første ingrediensen på de fleste etiketter, og er dermed det produktet inneholder mest av. Unntaket er rene oljeprodukter, som for eksempel ansiktsolje. 

Konservering

Så snart du tar i bruk et produkt, blir det utsatt for bakterier og derfor brukes det konserveringsmidler. Konserveringsmidler er den viktigste årsaken til kontakteksem. Det er Mattilsynet som fører tilsyn på kosmetiske produkter og regelverket er tilpasset EUs regelverk på området. Godkjente konserveringsmidler er for eksempel metylparaben, natriumbenzoat og fenoksyetanol. 

Parfyme 

De virksomme ingrediensene lukter ikke alltid like behagelig. Derfor er produkter ofte tilsatt parfyme. Det skal alltid deklareres som «parfyme» eller «aroma». 

Farge

Hvis kremen din er rosa, mintgrønn eller lyseblå, inneholder den trolig et fargestoff. Disse har en fargekode, for eksempel CI 42090, som er blå farge. 

Solfaktor

Solkremer er omdiskutert da de kan innholde stoffer som mistenkes for å være hormonforstyrrende, dette er noe det forskes på. Solkremer som du kjøper i Norge og EU er regulerte i forhold til hvilke ingredienser som brukes og mengden det er lov å bruke. Svanemerkede solkremer innholder ikke skadelige kjemikalier.

Les også: Slik renser du huden steg for steg

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...