Kroppens egen ungdomskilde: Still klokken tilbake med kollagen type 1

Lurer du på hvordan få tilbake spenst, mykhet, fargetone og styrke i hud – men også hår og negler? Aldringstegn er vakre, men kan også være en kilde til frustrasjon og bekymring. Å holde kroppens utseende vitalt er en del av en sunn helhetlig helse; og hemmeligheten er som med resten av kroppen – en god kombinasjon av omtanke, sunn livsstil og tilskudd av viktige næringsstoffer – som Jabushe Collagen. For utseendets helse er det nemlig én type protein som utgjør den store forskjellen.

26. oktober 2021 av Kontent for Vitalkost

Kollagen: det viktige ’skjønnhetsproteinet’

Akkurat som i kostholdet vårt er proteiner viktige byggestener for helsen – og aller viktigst for hud og hår er "skjønnhetsproteinet" kollagen. Kollagen er en essensiell substans i kroppen og står for 25% av den totale proteinmassen. Forskere har faktisk identifisert 28 forskjellige typer kollagen i kroppen, der de to vanligste er type 1 og type 2. Så mye som 90% av den totale proteinmassen er betegnet som type 1 kollagen.

Fordelene med type 1 kollagenprotein som det som finnes i Jabushe Collagen er mange, og ble oppdaget på begynnelsen av 70-tallet. Siden den gang har typen (enzymatisk hydrolysert til peptider) blitt brukt medisinsk - av leger, klinikker og sykehus, for mange ulike tilstander som for eksempel hudproblemer, støtte til ernæring og styrking av ledd og omkringliggende vev. Det viktige proteinet opptrer i alle deler av kroppen, som i leddbånd, sener, bein, muskelfibre, blodkar, arrvev, øyne og tenner. I tillegg til de grunnleggende egenskapene er kollagen byggeklossen, kjent som selve ungdomskilden – den som gir fylde og glans til håret, spenst til huden og styrke til neglene. 

Kan vi reversere de naturlige prosessene?

Med de første aldringstegnene kommer en økt bevissthet rundt prosesser i kroppen vår. Fra 30-årene mister vi omtrent 1% av kollagenet i kroppen per år. Samtidig begynner evnen til å produsere nytt kollagen å avta – og vi føler og ser effekten hver dag i speilet. De synligste tegnene på at kollagennivåene blir lavere er velkjente.

Men hvordan bremse utviklingen? Gode råd som nok søvn, et sunt kosthold og fuktighet hjelper et stykke på vei, men hva hvis vi kunne bidra til å erstatte og rejuvenere kollagenet som er gått tapt? Vi kjenner mange livsstilsmessige årsaker som er med på å forskynde prosessen med kollagentap; et høyt forbruk av sukker, koffein, røyking og alkohol er kjente syndere. Andre risikofaktorer som stress, medisiner, hard trening og til og med slanking kan være med på fremskynde tapet av kollagen. Men hva hvis vi kunne snu prosessen – og kanskje til og med bidra til å produsere nytt? 

Bygg et yngre utseende - innenfra

Kan tilskudd av kollagen virkelig bidra til å gjøre en merkbar forskjell og forbedring på huden? Det virker kanskje for godt til å være sant, men solid klinisk vitenskap sier ’ja’ til effekten av kollagenpeptider av type 1. Dette fantastiske anti-age-næringsstoffet er mye brukt i hudpleieprodukter som påføres huden. Vel så viktig er det som kosttilskudd som får jobbe i kroppen – der kollagenet faktisk produseres og virker!

Mange lurer også på hvordan og hvorfor kollagen type 1 er forskjellig fra andre typer kjente proteiner fra mat som melk, soya, brun ris og erter? For det første er det ikke noen kjente allergier forbundet med kollagen, i motsetning til mange andre proteiner. I tillegg er det visse aminosyrer man bare finner i kollagen - som hydroxyproline og hydroxylysine. Kollagen inneholder også flere av de viktige aminosyrene som glycin, prolin, hydroproxyproline og arginin. 

Som tidligere nevnt spiller kollagen type 1 en viktig rolle for bein og hudvev. Jabushe Collagen består av marint kollagen fra fisk og inneholder hovedsakelig kollagen type 1, noe som er mer tilgjengelig for kroppen. Det kan absorberes opptil 1,5 ganger mer effektivt i tarmen, og biotilgjengeligheten er overlegen i forhold til andre typer av næringstoffet fra storfe eller svin. Dette er mye på grunn av mindre partikkelstørrelse sammenlignet med andre animalske kilder til kollagenproteiner, noe som gjør at peptidene raskere tas opp og transporteres til kroppens vev for blandt annet bygging av nytt kollagen og andre proteiner.

Et tilskudd av glød

Mange opplever flere positive effekter ved tilskudd av kollagen type 1. Brukere merker ofte en forbedring i en mykere, jevnere hud, bedre fuktighet, fyldigere hår, sterkere negler, friskere hudfarge og generelt et sunnere utseende. Kollagen har også vist å være gunstig for ledd, bein og restitusjon etter trening; noe som også har en gunstig effekt på helsen generelt.

Hydroxyproline som finnes i kollagen, spiller en viktig rolle i beinmasse og omkringliggende vev. Det høye innholdet av aminosyrer i kollage type 1 støtter reparasjon og restitusjon. En studie fra Penn State University fant at idrettsutøvere som led av treningsrelaterte leddsmerter opplevde betydelige forbedringer etter bare 6 måneders bruk av kollagen type 1.

I tillegg har tilskudd av kollagen vist å forbedre søvnen og øker den daglige energien til brukerne. Når den tas på dagtid, behandler leveren peptidene som komplekse karbohydrater. Dette kan bidra til å stabilisere blodsukkeret og forhindre utmattethet forbundet med svingninger i blodsukkeret. Kollagens vanligste aminosyre, glycin, er klinisk vist å forbedre søvnen når den blir tatt ved leggetid. Hvem vil ikke oppleve en god natts skjønnhetssøvn og våkne med frisk energi? 

Kjøp Jabushe Collagen her

Jabushe Collagen er det ultimate kosttilskudd for en sunn hud, sterke negler og et friskt hår. Dette er et hydrolysert marint kollagen type 1, med dokumentert effekt på rynker. Kollagenet er i peptidform, for et mer effektivt opptak. Studier viser at Jabushe Collagen reduserer synlig aldringstegn med 31%*.

Jabushe Collagen kommer i pakker på 30 porsjonsposer og inneholder 5 gr. kollagen, vitamin C, sink og D-biotin. Den er enkel å bruke; blandes i ønsket drikke eller rør den inn i din yoghurtblanding, og har en frisk smak av sitrus.

*Journal of Cosmetic Dermatology, 14, 291-301, 2015

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...