Eltefritt rugbrød

Deilig og grovt rugbrød du ikke trenger å elte – bare rør sammen deigen og la den stå.

26. august 2015

Hevetid: 15-25 t.
Etterheving: 2 t.

300 g siktet hvetemel
150 g fin sammalt rug
140 g grov sammalt rug
10 g salt
1 ts tørrgjær
4,5 dl kaldt vann
1 ss maltekstrakt
1 ss mørk sirup


1. Bland sammen mel, salt og gjær i en stor bakebolle.

2. Tilsett vann og øvrige ingredienser, og rør til du har fått en svært løs og klissete deig. 

3. Dekk til bollen og sett til heving i 15-25 timer.

4. Hell deigen ut på et godt melet, bredt bakepapir. Bruk en slikkepott dyppet i matolje, og brett over den ene kanten av deigen slik at den rekker omtrent midtveis over. Brett så på samme måte fra kortenden, deretter fra den andre langsiden, og så fra den siste enden. Brett gjerne et par ganger til hvis mulig.

5. Snu deigen opp ned sånn at brettesømmen vender ned mot bakepapiret. Velv bakebollen over deigen og etterhev et par timer. 

6. Når det er igjen rundt en halvtime av hevetiden setter du gryten eller karet du skal bruke inn i stekeovnen. Still ovnen på 250 grader.
Ta så gryten ut av ovnen, løft opp bakepapiret, og velv deigen ned i gryten sånn at sømmene vender opp.

Snitt deigen med en skarp kniv om ønskelig.
Rist litt på den dersom deigen ikke flyter helt ut i kanten.
Ha på lokk og sett gryten tilbake i ovnen. Stek i en halvtimes tid. Ta av lokket, senk temperaturen ril 220 grader, og stek i et kvarters tid. Avkjøl først i form, deretter på rist.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...