Stollen Stollen er en tradisjonell tysk fruktkake laget med tørket frukt og pudret med melis. Til jul kalles den Weihnachtstollen eller Christstollen.
Vanskelighetsgrad ★ ★ ★ ★
Tid:25 min. + 2 timer heving + 50 min. steketid
Antall: 1 kakebrød, ca 15 skiver
Ingredienser:
1 ss tørrgjær
1,5 dl varm melk (37 grader)
1 egg
67 g sukker
2 ts salt
75 g smør, romtemperert
340 g hvetemel
0,8 dl korinter
0,8 dl rosiner
0,8 dl røde cocktailbær delt i fire
1,5 dl apsikat (kandisert appelsinskall)
1 ts ingefærpulver
1 ts allehånde
olje til hevebollen
1–2 ss melis til pynt
1 ts malt kanel til pynt
Slik gjør du det:
1. Varm opp melken til 37 0C, bland i tørrgjæren, og la det stå i 10 min. til blandingen er blitt kremete. Bland krydderet og saltet inn i melet.
2. Elt sammen en deig av gjærblandingen, 4/5 av melet, egg, sukker og smør. Elt inn resten av melet i to omganger.
3. Hvelv deigen ut på en melet benkeplate, og kna inn frukten og bærene. La deigen heve i en lett oljet bakebolle. Snu deigen så den får en hinne av olje, og dekk med et kjøkkenhåndkle. La den heve til dobbelt størrelse på et lunt sted.
4. Slå ned deigen på bakebordet og form et avlangt brød. Legg det på en stekeplate med bakepapir, dekk med håndkle og la brødet etterheve til dobbelt størrelse (ca. 1 time).
5. Stek kaken på 175 0C i 10 min. Skru ned varmen til 150 0C, og stek videre i 30–40 min., eller til den blir gyllen. Avkjøles på rist.
6. Dryss over rikelig med melis når kaken er blitt helt avkjølt, og kanel hvis du ønsker det.
