Engelsk julekake toppet med nøtter

I England lager man ofte sin "christmas pudding" flere uker før jul. Dette er en lettere og enklere versjon av denne kaken, som sikker vil falle i smak her hjemme også.

I tillegg til den tradisjonelle plumpuddingen, som ofte serveres etter middagen den 1. juledag, hører en slik saftig engelsk fruktkake også med til juletradisjonene i Storbritannia. Akkurat som i puddingen, som stammer fra middelalderen, brukes også her ingredienser som i tidligere tider var sett på som luksus, blant dem tørket frukt som rosiner, fiken og sukat, og dyre, eksotiske krydder som kanel og kardemomme.

Fruktkaken serveres ofte til te, og lages gjerne flere uker før jul – det er derfor man pakker den inn i aluminiumsfolie som her. Da blir den med jevne mellomrom dryppet eller penslet med mer konjakk eller rom, og får tid til å sette seg og bli enda saftigere. En variant av en slik fruktkake brukes også ofte som bryllupskake i England, da gjerne dekket med marsipan og dekorert. Prins William og Kate valgte en slik tradisjonell engelsk fruktkake til sitt bryllup. 


Tid: 30-40 min. + 2 timer i ovnen

Letthetsgrad:

Mengde: 12-16 biter

TIL KAKEN:

250 g mykt smør

140 g lyst muskovacosukker eller brunt sukker

6 egg, pisket

280 g hvetemel

85 g mandler, malte

2 ts malt ingefær

2 ts malt kardemomme

700 g blandet, hakket tørket frukt (rosiner, korinter, sultanas, sukat, syltede kirsebær, steinfrie fiken)

3 ss mørk rom

140 g marsipan i små terninger

TIL TOPPINGEN:

50 g hasselnøtter uten skall

50 g mandler uten skall

85 g paranøtter uten skall

85 g skivede mandler

140 g hele, syltede kirsebær

100 g lys sirup

TIL PYNT:

1 meter pent, bredt silkebånd etter valg

Slik gjør du:

1. Sett ovnen på 180°. Smør en dyp kakeform (22-23 cm i diameter) og klipp til bakepapir til å fore formen både i bunnen og på sidene. Visp sammen smør, sukker, egg, hvetemel, malte mandler og krydder med en miksmaster til deigen er godt blandet og glatt.

2. Ta av ca. 100 g av kakedeigen og sett den til side. Bland tørket frukt og rom i resten av deigen, og rør deretter forsiktig inn marsipanen. Ha denne deigen over i kakeformen, og glatt den til på toppen med en slikkepott. Lag deretter et lite søkk midt på kaken. Stek kaken i 1 time og 15 minutter i ovnen.

3. Mens kaken er i ovnen kan du lage toppingen av frukt og nøtter. Bland nøtter, kirsebær og sirup med kakedeigen du har satt til side.

4. Når kaken har stått 1¼ time i ovnen, ta den ut og fordel toppingen jevnt over hele kaken. Legg et stykke aluminiumsfolie løst over kaken, sett den inn i ovnen igjen og stek i ytterligere 40 min. Ta deretter av aluminiumsfolien og stek i ytterligere 10-15 min. slik at nøttene får en gyllen farge. Hold øye med dem slik at de ikke blir brent. For å sjekke om kaken er gjennomstekt, bruk en tynn pinne eller et grillspyd i metall. La kaken avkjøles i formen før du tar ut kaken, og pakk den (med bakepapiret på) tett inn i aluminiumsfolie slik at den holder seg saftig og myk.

5. Fjern aluminiumsfolien og bakepapiret rett før servering. Ha kaken over på et serveringsfat og knyt et pent bånd rundt den.

6. Hvis du vil, kan du også dryppe over striper med hvit melisglasur en stund før servering slik at det får tid til å stivne – men gjør dette før du tar på båndet! 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...