Panettone I Italia kommer man i høytidsstemning med en høy panettone og et glass prosecco.
Vanskelighetsgrad: ★ ★ ★ ★ Tid: 30 min. + 2 timer hevetid + 70 min. steketid Antall skiver: 20
1 dl gule rosiner
½ dl hakkede appelsinskall
½ dl rom, grappa eller presset appelsinsaft
1 dl melk
25 g gjær før søt gjærbakst
3 store egg
½ dl sukker
2 krm salt
7 dl hvetemel
150 g smør, romtemp.
2 ts flytende vaniljeekstrakt ev. ½ dl hvetemel
Til pensling: 1 egg
Garnering: 8 mandler 1 dl melis 2 ts vann 1 ss strøssel, f.eks. perlemorkuler
Slik gjør du:
1. La rosin og appelsinskall trekke i sprit i 2–3 timer.
2. Varm opp melken til 37 0C. Løs opp gjæren i melken og tilsett egg, sukker og salt. Tilsett melet, litt om gangen. Elt det sammen til en smidig, slett deig. La deigen heve tildekket i ca. 1 time.
3. Dekk bunnen av en springform, ca. 20 cm i diam., med bakepapir. Plasser en kant, ca. 10 cm høy, av papp langs innsiden av formen. Dekk innsiden av den med bakepapir.
4. Jobb smør, vanilje, rosin og appelsinskall inn i deigen. Ha den over på melet benk, og form den til en stor rund bolle. Legg den i formen, og la den heve tildekket i ytterligere 1 time. Sett ovnen på 200 0C.
5. Pensle overflaten med sammenpisket egg og fordel mandler over. Stek kaken nederst i ovnen i ca. 30 min. Senk ovnstemperaturen til 150 0C og stek videre i ca. 40 min.
6. Hvelv kaken ut av formen. La den avkjøle på rist.
7. Garnering: Bland melis og vann til glasur og ringle over kaken. Dryss strøssel over.
