Italiensk julekake - Panettone

Panettone I Italia kommer man i høytidsstemning med en høy panettone og et glass prosecco.

© Lina Eriksson /Allt om Mat

Panettone I Italia kommer man i høytidsstemning med en høy panettone og et glass prosecco.

Vanskelighetsgrad: ★ ★ ★ ★ Tid: 30 min. + 2 timer hevetid + 70 min. steketid Antall skiver: 20

1 dl gule rosiner

½ dl hakkede appelsinskall

½ dl rom, grappa eller presset appelsinsaft

1 dl melk

25 g gjær før søt gjærbakst

3 store egg

½ dl sukker

2 krm salt

7 dl hvetemel

150 g smør, romtemp.

2 ts flytende vaniljeekstrakt ev. ½ dl hvetemel

Til pensling: 1 egg

Garnering: 8 mandler 1 dl melis 2 ts vann 1 ss strøssel, f.eks. perlemorkuler

Slik gjør du:

  1. La rosin og appelsinskall trekke i sprit i 2–3 timer.

    1. Varm opp melken til 37 0C. Løs opp gjæren i melken og tilsett egg, sukker og salt. Tilsett melet, litt om gangen. Elt det sammen til en smidig, slett deig. La deigen heve tildekket i ca. 1 time.
  2. Dekk bunnen av en springform, ca. 20 cm i diam., med bakepapir. Plasser en kant, ca. 10 cm høy, av papp langs innsiden av formen. Dekk innsiden av den med bakepapir.

  3. Jobb smør, vanilje, rosin og appelsinskall inn i deigen. Ha den over på melet benk, og form den til en stor rund bolle. Legg den i formen, og la den heve tildekket i ytterligere 1 time. Sett ovnen på 200 0C.

  4. Pensle overflaten med sammenpisket egg og fordel mandler over. Stek kaken nederst i ovnen i ca. 30 min. Senk ovnstemperaturen til 150 0C og stek videre i ca. 40 min.

  5. Hvelv kaken ut av formen. La den avkjøle på rist.

  6. Garnering: Bland melis og vann til glasur og ringle over kaken. Dryss strøssel over.

© Lina Eriksson /Allt om Mat