© Svein Erik Dahl/Samfoto

Argentinsk Pan Dulce

Pan Dulce, søtt brød, er den argentinske varianten av vår julekake. Den er fylt med tørre frukter, nøtter og mandler – og like mettet med forventninger.

5. november 2019 av Una Thoresen Dimola

PAN DULCE,

Julekake fra Argentina

Til to Pan Dulce a 750 gr.

Ingredienser:

50 gr. fersk gjær

½ dl lunkent vann

½ ts sukker

1 spiseskje siktet hvetemel

½ dl lunken melk

1 dl sukker

revet skall av en sitron

1 ts. appelsinessens (eller revet skall av en appelsin om du ikke finner essens)

½ ts salt

2 ts maltekstrakt

2 eggeplommer

2 egg

130 gr. mykt smør

totalt 750 gr blanding av mandler, nøtter, tørket frukt etter eget ønske, gjerne også små sjokoladebiter. Tørket frukt kan du kjøpe fra helsekostforretninger, uansett; se opp for kunstige tilsetninger. Tørkede jordbær, blåbær, svisker gir en god smak, men det er opp til deg hva du vil ha med.

Ca. 1 kg hvetemel

Framgangsmåte:

  1. Løs opp gjæren i lunkent vann sammen med sukkeret.
  2. Bland i en spiseskje hvetemel, visp dette godt sammen, sett det under lokk til massen får en svampete konsistens.
  3. Bland deretter gjærmassen med lunken melk, sukker, revet sitronskall, salt, appelsinekstrakt eller revet skall av appelsin, maltekstrakt, to eggeplommer og to egg vispet sammen, mykt smør. Egg og smør tar du ut av kjøleskapet ca en time før de blandes i deigen.
  4. Bland alt, og ha opp i ca 2 dl av melet.
  5. Bland deretter i nøtter og tørket frukt, og nok mel til at det blir en fast deig, den skal ikke være klissete, men pass på – ikke bruk for mye mel slik at deigen blir for hard. Del deigen i to, legg den i to godt smurte former, pensle kakene med smeltet smør og ett vispet egg, og legg over et klede over. La de stå lunt til deigen er hevet til randen av formen.
  6. Stek på 190 grader til kaken får en gyllen farge, ca 45 min. Er du i tvil om kakene er stekt, bare bank på dem og du skal høre en hul lyd.

Kaken nytes med en sider, sherry eller portvin. Suerte ! (lykke til!) dulce til jul, sa Argentinas president Peron i sin tid, og gjennom ”Evita Perons stiftelse” ble det hvert år fra 1948 til 1955 delt ut 1,5 millioner Pan dulce og tilhørende síder til de fattigste familiene. Pan dulce ble et sterkt symbol, det blir ingen jul uten, og desto mer spekket den er av godt, desto bedre; den symboliserer håpet om at bedre tider er i vente. Pan dulce er siden blitt en sentral og uerstattelig del av argentinsk julefeiring.

© Svein Erik Dahl/Samfoto

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...