Hvorfor ikke la woken flytte ut på grillen?
Forleng sommeren med din egen streetfood eller rettere sagt gardenfood. Det smaker herlig og er gøy å lage.
Blekksprutwok med sjøgress-nudler
Server woken med ekstra srirachasaus for den som liker det ekstra hot.
Tid: 25 min
Porsjoner: 4
500 g blekksprutringer
2 paprika
1 rødløk
1 gul løk
2 ss rapsolje
150 g bønnespirer
1 dl østerssaus
2 ss srirachasaus
1 ss sukker
200 g sjøgressnudler
Pynt:
thaibasilikum
Slik gjør du:
1. Tin blekksprutringene hvis de er frosne, la dem renne av på kjøkkenpapir. Skrell og skjær løken og paprikaen i strimler.
2. Varm opp oljen i woken. Wok blekksprutringer, paprika og løk under omrøring i ca. 5 min.
3. Bland østerssaus, srirachasaus og sukker. Hell sausen i woken og rør om. Skjær nudlene i mindre biter og bland dem i woken. Wok i ca. 1 min.
4. Skrap bladene fra thaibasilikumen, ta halvparten av bladene i woken, dryss resten over som pynt. Server umiddelbart.

Wok med quorn
Ume su er en japansk eddik som lages når frukten gjæres, f.eks. plommer. Det er skarpt surt og har en god salthet. Kan erstattes av hvitvinseddik og litt ekstra salt.
Tid: 25 min. + 1 times marinering
Porsjoner: 4
400 g frosne quornbiter (kjøtterstatning)
400 g brokkoli
1 bunt vårløk
2 ss rapsolje
1 dl cashewnøtter
Marinade:
3 ss japansk soya
2 ss wasabipasta
2 ss rårørsukker
2 ss rapsolje
1,5 ss ume su
Pynt:
brokkolispirer
Tilbehør:
bulgur eller couscous
Slik gjør du:
1. Marinade: Bland alle ingredienser. Tilsett frosne quornbiter og bland godt. La det marinere i romtemperatur i ca. 1 time.
2. Rens og del brokkolien i buketter og stammen i skiver. Rens og skjær vårløken i passende biter.
3. Varm opp oljen i woken. Tilsett quorn, brokkoli, vårløk og cashewnøtter og wok i ca. 8 min.
4. Topp woken med brokkolispirer og server med bulgur eller couscous.

Wok med skinkebiff, sopp og brunost
Østen møter Norge! Her tilfører brunosten wokretten en søt, litt karamellaktig smak.
Tid: 30 min.
Porsjoner: 4
600 g skinkebiff (mørbrad av svin)
250 g sopp, f.eks. sjampinjong
200 g sellerirot
1 purre
2 ss rapsolje
1 dl prim
1 ss soyasaus
1 ts salt
2 klyper kvernet svart pepper
1 potte timian
Tilbehør: kokte nypoteter
Slik gjør du:
1. Skjær svinekjøttet i tynne skiver. Rens soppen og skjær den i mindre biter. Rens og finstrimle selleri og purre.
2. Varm opp oljen i wokpannen. Stek svinekjøtt, sopp, selleri og purre under omrøring i ca. 8 min.
3. Rør sammen prim og soyasaus. Smak til med salt og pepper. Tilsett blandingen i wokken, og rør rundt.
4. Hakk halvparten av timianen, og vend den inn i wokken. Bruk resten til pynt. Server straks med lune nypoteter til.

Wok med kylling i karri
Ferdigstrimlet kyllingfilet er både praktisk og tidsbesparende.
Tid: 35 min
Porsjoner: 4
500 g strimlet kyllingfilet
1 ananas
1 rød chili
1 gul løk
2 hvitløksfedd
2 ss rapsolje
1 ss masalakarri
1 boks kokosmelk (400 ml)
1 ss konsentrert kyllingfond
1 ss friskpresset limesaft
Pynt:
svarte sesamfrø
koriander
Tilbehør:ris
Slik gjør du:
1. Skjær av skallet og den grove kjernen midt i ananasen. Skjær fruktkjøttet i store biter. Kjern ut og skjær chilien i strimler. Skrell og hakk løk og hvitløk.
2. Varm opp oljen i woken. Tilsett kylling, ananas, chili, løk og hvitløk og wok under omrøring i ca. 5 min. Tilsett karri og wok i ytterligere 3 min.
3. Bland kokosmelken med kyllingfond og lime. Ha blandingen i woken og kok i ca. 3 min.
4. Dryss over sesamfrø og koriander og server med ris.
Les også: Hva er miso?
