Surkål med eple og karve
Hjemmelaget surkål er kjempelett å lage og inneholder en rekke gunstige bakterier for tarmen din.
Ingredienser:
For 4 personer.
1 stk Hodekål, rå
1 ss. Havsalt
1 ss. Eple
1 ss. Karve, frø
Slik lager du surkål med eple og karve:
Strimle hodekålen tynt, gjerne med et mandolinjern, og legg over i en bolle.
Strø over salt og bland godt. La det stå og trekke i ca. 2 timer.
Riv eplet grovt og bland ned i kålen sammen med karven.
Ha kålblandingen over i et stort glass med lokk, og press godt sammen slik at alt ligger tett. La det være ca. 2 cm med luft øverst i glasset.
Sett på lokket, sett glasset på et brett og oppbevar glasset mørkt i romtemperatur, gjerne i et kjølig spiskammer eller i kjelleren.
Åpne glasset en gang om dagen og sjekk gjæringsprosessen. Etter 1–2 dager begynner det å boble i glasset.
Når det ikke lenger presses ut luft når du åpner glasset, har gjæringsprosessen roet seg og glasset behøver ikke å åpnes lenger.
Etterfyll med saltet vann (1 ss salt/1 liter vann) hvis væskenivået synker.
Etter noen dager er surkålen din ferdig. Den kan stå i romtemperatur i en uke, og kan deretter oppbevares i kjøleskapet i flere måneder.
Velbekomme!



