Surkål med eple og karve

Hjemmelaget surkål er kjempelett å lage og inneholder en rekke gunstige bakterier for tarmen din.

Surkål
© Ulrika Pousette

Ingredienser:

For 4 personer.

1 stk Hodekål, rå

1 ss. Havsalt

1 ss. Eple

1 ss. Karve, frø

Slik lager du surkål med eple og karve:

  1. Strimle hodekålen tynt, gjerne med et mandolinjern, og legg over i en bolle.

  2. Strø over salt og bland godt. La det stå og trekke i ca. 2 timer.

  3. Riv eplet grovt og bland ned i kålen sammen med karven.

  4. Ha kålblandingen over i et stort glass med lokk, og press godt sammen slik at alt ligger tett. La det være ca. 2 cm med luft øverst i glasset.

  5. Sett på lokket, sett glasset på et brett og oppbevar glasset mørkt i romtemperatur, gjerne i et kjølig spiskammer eller i kjelleren.

  6. Åpne glasset en gang om dagen og sjekk gjæringsprosessen. Etter 1–2 dager begynner det å boble i glasset.

  7. Når det ikke lenger presses ut luft når du åpner glasset, har gjæringsprosessen roet seg og glasset behøver ikke å åpnes lenger.

  8. Etterfyll med saltet vann (1 ss salt/1 liter vann) hvis væskenivået synker.

  9. Etter noen dager er surkålen din ferdig. Den kan stå i romtemperatur i en uke, og kan deretter oppbevares i kjøleskapet i flere måneder.

Velbekomme!